• Zoeken
  • Lost Password?

Bewust bewegen: breng variatie aan

Van nature zijn we gewoontedieren. We hebben heel erg ons ritme en manieren waarop we iets doen. Onze dagelijkse bezigheden bepalen voor een groot deel hoe we bewegen… en ook hoe we niet bewegen. Afhankelijk van je dagelijkse activiteiten beweegt je lichaam op bepaalde manieren. Dat betekent automatisch dat je lijf daarin ook super goed wordt. Je kunt veel handelingen zonder erover na te denken doen.

Misschien herken je dat wel. Je hangt de was op of doet een ander huishoudelijk klusje en ineens is het klaar. Je doet al die bewegingen die nodig waren om de klus te klaren vaak niet bewust. Mede doordat je het al zo vaak gedaan hebt. Heel anders dan toen je dat de allereerste keer deed. Je moest toen nog ontdekken hoe je de wasknijper in combinatie met het kledingstuk aan de waslijn kreeg. 

Wanneer je vaak hetzelfde op precies dezelfde manier doet, gaat dit goed totdat het niet meer goed gaat. Iets steeds op een bepaalde manier doen, zorgt namelijk ook voor bewegingspatronen. En sommigen daarvan helpen je op een gegeven moment niet meer.  Blessures of overbelasting liggen dan op de loer. 

Zeker wanneer je met een chronische aandoeningen leeft, is je bewuster worden van jouw manieren van bewegen heel waardevol. Je wilt je lichaam toch zo goed mogelijk ondersteunen. 

Je lijf ‘voeden’

Waarschijnlijk eet je niet iedere dag hetzelfde. Je smaakpapillen willen geprikkeld worden. Een beetje variatie op je bord maakt de zin in eten groter. Zo kun je je lichaam niet alleen van voeding voorzien, maar er ook van genieten.

Bewegen zorgt ervoor dat je alle cellen in je lichaam voedt. Als je op veel verschillende manieren beweegt, voedt je veel verschillende lichaamsdelen. Je lichaam net op een andere manier aanspreken, maakt dat lichaamsdelen ook weer net anders moeten samenwerken.

Ook je brein is dol op die variatie. Het wordt letterlijk blij van nieuwe dingen en houdt ervan om iets nieuws te leren. Verschillende gebieden in je hersenen werken samen om jou de bewegingen te kunnen laten maken die je maakt. Onderzoek heeft aangetoond dat beweging een positief effect heeft op de hersencellen en voor betere communicatie tussen hersencellen zorgt.

De bonus van net anders bewegen

Omdat dat wat je anders doet nieuw is, kun je het minder op routine doen. Dit zorgt ervoor dat je meer aandacht hebt, oftewel mindful bent, voor wat je doet en hoe je beweegt. Dit versterkt de verbinding tussen je geest en je lichaam. Dit is een van de aspecten waaraan we bij yoga beoefening veel aandacht besteden. Het is een kwaliteit die, zeker als je leeft met een chronische aandoening, zeer goed van pas kan komen. 

Meer voeling hebben met je lichaam, zorgt ervoor dat je je lijf beter kent. Daardoor kun je ook beter luisteren naar de signalen die je lichaam afgeeft en er adequater op reageren. 

Maar hoe doe je dat dan?

Gelukkig is je lichaam heel intelligent. Is het je wel eens opgevallen dat je lijf jou heel vaak stuurt? Denk eens aan een avondje series kijken op de bank. Kleine kans dat jij die hele avond op dezelfde manier blijft zitten. Misschien heb je het niet eens in de gaten hoe vaak je van houding veranderd op zo’n avond. Soms kleine en soms grotere veranderingen.

Je lijf geeft dus voortdurend diverse signalen af. Het zegt eigenlijk: “Oké, ik raak gespannen hier. Beweeg alsjeblieft even.” En dat doe jij dan, al dan niet onbewust.

Wat nu als je vaker ook bewust beweegt en daarin variatie aanbrengt. Dan zal je je gewrichten, spieren en andere delen van je lichaam net anders belasten. Je geeft je lijf net dat beetje extra. Zo kan er, zoals een van mijn yogadocenten vaak zegt, een ‘cellulair dansfeestje’ ontstaan in je lijf.

Een aantal praktische beweegtips

Juist het vaker bewegen gedurende je dag is enorm effectief. Korte momenten bewust bewegen, kun je tussendoor doen. Waardoor je het waarschijnlijk ook vaker zult doen. Zeker als actiever bewegen voor jou niet vanzelfsprekend is, geef je je lichaam op deze manier de broodnodige variatie. Je lichaam zal je er dankbaar voor zijn.

Probeer deze hele eenvoudige beweegtips eens. Kies wat jou aanspreekt en wat binnen jouw mogelijkheden past. Wees vooral creatief. De mogelijkheden zijn eindeloos.

  • Als je door je huis loopt, maak dan je stappen eens groter of kleiner.
  • Loop tijdens een wandeling op verschillende ondergronden: ook eens over het gras in plaats van alleen over de stoep.
  • Zwaai je armen intuïtief heen en weer terwijl je wacht tot het water kookt in de waterkoker.
  • Ga voor je uit bed stapt eerst op de rand zitten en maak wat zachte bewegingen met je hoofd en nek.
  • Poets je tanden met je andere hand.
  • Verplaats je eens een paar keer per dag zijwaarts of achterstevoren door een deurpost. 
  • Ga voetje voor voetje de trap op, in plaats van tree voor tree.

Meer van Astrid lezen? Klik dan hier.
Je vindt Astrid ook op Instagram en op haar eigen website deonlineyogaschool.nl

Foto: Ricardo Braham via Unsplash

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 10:07:15 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!