• Zoeken
  • Lost Password?
Vicky de Groot

Vicky inspireert ondernemers met Inspiratieverhalen

Wanneer ik Vicky de Groot spreek, is ze een kersverse ondernemer. Drie weken ervoor is ze gestopt met haar baan in de zorg, die ze de laatste maanden nog met haar eerste opdrachten als virtual assistant combineerde. Vicky kon haar zorgbaan al een paar jaar niet meer goed volhouden en eigen baas zijn bleek het alternatief waarnaar ze zocht. Met haar podcast en boek Inspiratieverhalen dat 12 oktober uitkomt, portretteert ze ondernemers met een chronische aandoening en hoopt ze anderen te inspireren.

Geen diagnose

Vicky heeft sinds de middelbare school diverse gezondheidsklachten waarvoor nog geen diagnose is gevonden. Moeheid, hoofdpijn, huidproblemen, astma en allerlei ontstekingen maken al jaren deel uit van haar dagelijks leven. Het leven is een continu gevecht: niet alleen met school en daarna werk, maar ook om een diagnose te krijgen. Een van de artsen die ze ziet, zegt uiteindelijk maar dat het ME/CVS is. Die diagnose wordt niet erkend door het UWV en Vicky krijgt geen uitkering. Ze besluit de diagnose links te laten liggen. Als mensen haar nu vragen welke chronische ziekte ze heeft, antwoordt ze: “Dat weet ik niet.”

Financiële onafhankelijkheid

Vicky besluit, na een aantal jaren afhankelijk te zijn geweest van haar toenmalige partner, dat ze voor zichzelf een leven wil opbouwen waarin ze financieel onafhankelijk is. Nadat ze uit elkaar gaan, komt ze in de bijstand. In die periode komt ze er door toeval achter dat ze zich fysiek beter voelt als ze antibiotica gebruikt en met haar huisarts regelt ze dat dat voor langere tijd kan. Ze meldt zich aan bij Pastiel, een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met een geschikte werkgever matcht. Ze gaat voor zestien uur per week de zorg in en krijgt acht uur per week les in helpende Zorg en Welzijn. Als ze uiteindelijk toch weer uitvalt en de bedrijfsarts haar niet serieus neemt, is de maat vol. Ze kan zo niet meer door: steeds maar weer moeten uitleggen, onbegrip en zoveel pijn. Haar werkgever zegt dat ze twee weken thuis uit mag rusten en bijkomen. 

Kleine klusjes

In die periode raakt Vicky in gesprek met een vriendin voor wie ze al een tijdje kleine klusjes doet, zoals de facturenadministratie. Die vriendin stelt voor dat wat ze voor haar doet ook voor anderen zou kunnen doen en daarin een bedrijf kan starten. Het idee spreekt Vicky meteen aan, maar ze twijfelt of het iets voor haar is. Begin dit jaar besluit ze acht uur verlof op te nemen van haar werk in de zorg. Voor die uren neemt ze andere klussen aan om te kijken of ze een bestaan als virtual assistant kan opbouwen. Met haar werkgever overlegt ze dat ze de, voor de zorg, drukke zomerperiode nog doorwerkt en daarna stopt. Daarna schrijft ze zich in bij de Kamer van Koophandel en kan ze leven van haar eigen inkomsten. Een paar maanden later vraagt een van haar klanten wat ze nodig heeft om van het ondernemerschap te kunnen leven. Als Vicky een berekening maakt, zegt de klant zegt tegen haar: “Nou, dan gaan we daar toch voor zorgen. Dan neem je ontslag.”

Klanten werven

Vicky werkt nu vierentwintig uur in de week als ondernemer. Daarnaast besteedt ze zes uur per week aan andere dingen, zoals aan haar boek en haar podcast, beide over ondernemen met een chronisch ziekte. Klanten krijgt ze op allerlei manieren: van mond-tot-mond reclame, LinkedIn, webinars en netwerkbijeenkomsten tot haar vriendenkring. Ze heeft van tevoren berekend welk inkomen ze wil verdienen om goed van te kunnen leven: “Ik hoef niet per se 2000 netto te verdienen. Ik ben al tevreden met het minimale om alle vaste lasten te kunnen betalen. Nu heb ik ook tijd voor het boek en de podcast. Mijn bedrijf groeit met die dingen erbij vanzelf. Er zullen nieuwe klanten bijkomen. Ik geloof erin, ik doe vooral wat ik leuk vind en ik netwerk.” Ze denkt dat als ze niet was gaan ondernemen, ze binnen twee jaar weer in de bijstand terecht was gekomen. In een gewone baan gaat ze steeds over haar grenzen. Op een gegeven moment is de maat vol en val je uit. Het ondernemerschap is de beste keuze die ze heeft gemaakt.  

Doen wat je wil

Het grootste voordeel van eigen baas zijn, vindt ze, is gewoon doen wat ze wil. “Aan niemand meer verantwoording afleggen als je je niet oké voelt.” Ze wordt emotioneel als ze deze conclusie trekt. Dat is wat ze andere mensen ook gunt: dat je je schouders kunt laten zakken als je je niet oké voelt. 

Ondernemerstips

Ze heeft ook een aantal ondernemerstips: “Wees realistisch in wat je kunt. Bedenk wat op een slechte dag mogelijk is. Je kunt wel zeggen dat je zes uur per dag wilt werken, maar als je op een slechte dag maar vier kan, dan snij je jezelf in je vingers. Plan nooit meer dan je kunt. Let op je grenzen. En plan ook de tijd in waarin je rust. Boek bijvoorbeeld een hotel als je moet reizen zodat je niet terug hoeft en regel vrienden die voor je kunnen koken na een zware dag.”

Waardering 

“Wat ook heel leuk is aan ondernemen: je wordt veel meer gewaardeerd. Ik krijg zoveel bedankjes en waardering. Die waardering was er in de zorg vaak niet.” Ze heeft in de zorg hard moeten vechten. Daar werd ze vaak scheef aangekeken. “Dat doet pijn. Ik ben nu gelijkwaardig aan mijn klanten, want ik ben ook ondernemer. Ik werk vaak samen met andere ondernemers en dan hebben we hetzelfde doel: we willen dat het goed gaat. Zij met hun bedrijf en ik met mijn bedrijf. Daar werken we samen aan.” 

Boek ‘Inspiratieverhalen’

Ze ziet een advertentie op Facebook over zelf een boek schrijven, als ze in de winter van 2020 net heeft besloten dat ze ondernemer wordt. Dat ziet ze wel zitten. Ze denkt meteen aan een boek met inspirerende verhalen van ondernemers met een chronische ziekte. Niet alleen heeft ze daar zelf veel aan, maar ze denkt ook dat ze daarmee veel andere potentiële ondernemers kan helpen de stap te nemen. En kan laten zien dat je andere mogelijkheden hebt als een gewone baan niet lukt. Na het gesprek met de auteur van de advertentie zoekt ze via Instagram ondernemers op die geschikt zijn voor haar boek Inspiratieverhalen. Uiteindelijk heeft ze er veertien (incl. haar eigen verhaal) verzameld. Een voorproefje van Inspiratieverhalen, dat in oktober verschijnt, is te lezen op haar website. Van de opbrengst betaalt ze de ontwikkelingskosten. Het restant zet ze in voor nieuwe projecten om mensen met een chronische ziekte te helpen.

Podcast

In haar podcast ‘Chronisch ziek en ondernemen’ spreekt Vicky met ondernemers die ook chronisch ziek zijn. Sommige van hen staan ook in het boek. Daarnaast vertelt ze over haar eigen pad in het opzetten van een eigen onderneming en wat ze hierbij meemaakt. Ze geeft ook verdieping in het ondernemerschap, ze gaat in gesprek met de gemeente en bespreekt andere relevante zaken die te maken hebben met chronisch ziek en ondernemen.

Meer informatie:
Vicky’s website
Je kunt Vicky op Instagram vinden onder @inspiratieverhalen en @vicky.degroot 
Hier kun je het boek Inspiratieverhalen bestellen en inkijken
De podcast ‘Chronisch ziek en Ondernemen’ vind je hier

Meer artikelen over Carrière lezen? Klik hier.

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 16:57:11 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!