• Zoeken
  • Lost Password?
Autoaanpassingen

Acht autoaanpassingen die het autorijden makkelijker maken

Het fijne aan autorijden is de vrijheid en onafhankelijkheid die het je geeft. Overal naar toe kunnen rijden, je eigen plan trekken, geen rekening houden met aankomst- en vertrektijden of met de wensen van degene met wie je meerijdt. Wist je dat er tegenwoordig behoorlijk wat autoaanpassingen te realiseren zijn, waardoor je ondanks eventuele functie- of mobiliteitsbeperkingen zo lang mogelijk zelf auto kunt blijven rijden? Ik zet er acht voor je op een rij. 

1. Handgas en handrem

Als je moeite hebt met het intrappen van het gas- en rempedaal, bijvoorbeeld omdat je niet genoeg kracht in je voeten of benen hebt, informeer dan naar een handgas- en remsysteem. Met dit systeem kun je met je handen remmen en gasgeven. De voetpedalen worden in dit geval ingeklapt, zodat ze niet in de weg zitten tijdens het autorijden. Je klapt ze ook weer eenvoudig uit, zodat bestuurders die geen gebruik willen maken van het handsysteem ook in de auto kunnen blijven rijden. Handbediening is echter alleen mogelijk bij auto’s met een automatische transmissie, dus bij auto’s waarbij je niet zelf hoeft te schakelen. 

2. Extra rem- en stuurbekrachtiging

Functieverlies in armen en handen kunnen voor krachtbeperking zorgen. Extra stuurbekrachtiging is dan een fijne oplossing. Je hoeft dan minder inspanning te leveren om te sturen. Hetzelfde geldt voor rembekrachtiging die ervoor zorgt dat je bij het remmen minder kracht hoeft uit te oefenen. Voor beide zijn verschillende systemen beschikbaar, waaronder elektrische aansturing van het gas- en rempedaal. 

3. Besturing met joystick en bedieningspaneel

Een andere optie die het sturen makkelijker kan maken, is joystick-besturing. Via de joystick voel je de beweging die de auto maakt en kun je het stuurwiel bedienen. Maar ook sturen met een fietsstuur of ministuur is mogelijk om het sturen te vereenvoudigen. 

Een groot aantal bedieningsfuncties, zoals de ruitenwissers en ruitensproeiers kun je verwerken in een bedieningspaneel die je bevestigt aan het stuur. Je hebt dan als het ware een afstandsbediening aan je stuur, waarmee je makkelijk en snel toegang hebt tot alle extra functies van de auto.   

4. Pedaalaanpassing

Pedaalaanpassingen zijn een andere manier om het autorijden goed vol te houden. Zo kun je het gaspedaal links laten plaatsen wanneer gas geven met het rechterbeen bijvoorbeeld niet mogelijk is. Daarnaast kun je een voetslof laten plaatsen. De voetslof wordt op maat van je schoen gemaakt en helpt bij het remmen (je voet glijdt zo niet van het pedaal).  Tot slot kun je de pedalen laten inkorten, zodat je ze beter kunt bedienen wanneer je korte benen hebt. 

5. Kofferbaklift

Als je alleen op pad gaat en je wilt je rolstoel of scootmobiel meenemen, kan het een obstakel zijn om die in de auto te krijgen. Een kofferbaklift kan je hierbij helpen. Door een hijspunt aan je rolstoel of scootmobiel te bevestigingen kun je deze met behulp van de lift en een afstandsbediening eenvoudig in je auto hijsen. Het is wel afhankelijk van het type auto (en kofferbak) of dit systeem geschikt is. 

6. Aangepaste autostoel

Er zijn een aantal mogelijkheden om je autostoel aan te passen:

  • Draaistoel

In sommige gevallen kun je de bestuurdersstoel vervangen voor een draaistoel of draaikussen, zodat je makkelijk in en uit de auto kunt stappen. 

  • Hoog-laag stoel

Heb je te weinig zicht op de weg, dan is het met een hoog-laag stoel mogelijk om hoger of lager in de auto te zitten.

  • Stoelversteviging

Een goede zithouding is belangrijk om klachten te voorkomen, vooral als je lange stukken rijdt. Heb je meer ondersteuning in je autostoel nodig, dan kun je de zijkant van de stoel verstevigen. Dit kan met een speciale kussen, maar het is ook mogelijk om de hele autostoel op maat te laten aanpassen voor volledige ondersteuning.  

7. Extra handgreep

Als je bij het in- en uitstappen van de auto wat meer houvast nodig hebt, kun je een extra handgreep aan de binnenkant bij de portier laten plaatsen. Deze handgrepen zijn zwaarder en breder uitgevoerd dan een standaard handgreep, waardoor je er meer kracht op kan uitoefenen. Ook kan de handgreep je helpen bij het verzitten als je eenmaal in stoel hebt plaatsgenomen.  

8. Stoelrailverlenging 

Met een stoelrailverlenging kun je je stoel maximaal naar achteren en naar voren schuiven, waardoor er extra instapruimte ontstaat. 

Vergoeding voor de autoaanpassing

Voor alle aanpassingen geldt dat het afhankelijk is van jouw wensen en je type auto wat er mogelijk is. Naast de opgenoemde autoaanpassingen zijn er nog veel meer opties. Laat je daarom goed adviseren. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld terecht bij een partij als Welzorg. Sommige aanpassingen zijn behoorlijk kostbaar. Bij het UWV (als de aanpassing nodig is voor je werk of opleiding) of de gemeente (bij privégebruik) kun je een vergoeding aanvragen voor de aanpassing. 

Let wel op: De aangepaste auto moet gekeurd worden door de Rijksdienst Wegverkeer (RDW). Dit wordt meestal gedaan door het bedrijf dat de aanpassing uitvoert.

Meer informatie en bronnen:
https://www.welzorg.nl/auto-op-maat
https://biermanab.nl/aangepaste-auto
https://www.beverautoaanpassingen.nl 
https://kennisbank.patientenfederatie.nl/app/answers/detail/a_id/2187/~/vergoeding-aangepaste-auto

Meer Tips & Trick lees je hier.

Foto door Josh Rinard via Unsplash

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 17:38:20 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!