• Zoeken
  • Lost Password?

Skydiving: zo vrij als een vogel

Heb jij altijd al een ‘vrije val’ willen maken? Zo vrij als een vogel door de lucht willen zweven? En denk je dat je beperking je in de weg zit? Zodra je over een onderwerp leest op Thriving Magazine, weet je al dat er goed nieuws is: het kan gewoon! Zowel binnen als buiten is het mogelijk om diverse manieren van skydiving (zoals paragliding) te proberen.

Indoor skydiving

Nederland heeft twee centra voor indoor skydiving: een in Roosendaal en een in Utrecht. Vlak over de grens in Bottrop in Duitsland bevindt zich ook een centrum. Het centrum in Roosendaal beschikt over een windtunnel waar vier mensen tegelijk in kunnen. In Utrecht zijn er twee tunnels beschikbaar. Beginners nemen in Roosendaal minimaal twee skydive sessies af. In Utrecht zijn dat er drie, maar bij voorkeur vier, aangezien het nog erg nieuw is en je in het begin met een instructeur vliegt. In beide centra duurt elke sessie twee uur. Daarbij maak je twee vluchten. Een vlucht duurt zestig seconden en is gelijk aan parachutespringen op een hoogte van vierduizend meter. Je hoeft niet te springen. Je stapt door een deur de tunnel in. Tijdens elke vlucht leer je meer vaardigheden en na een paar vluchten ben je genoeg getraind om het alleen te doen. Daarom is het leuker meerdere keren te gaan, om de volledige ervaring te beleven. De tunnels in Utrecht zijn drieëntwintig meter hoog, maar als beginner vlieg je, samen met je instructeur, voor de veiligheid veel lager. Naarmate je ervaring groeit, mag je zo hoog als je wilt.

Veel aanpassingen mogelijk

In principe kan iedereen indoor skydiving proberen. Schouderklachten (met name een schouder die uit de kom is geweest) zijn wel een probleem. Ook met nek- en rugklachten wordt vliegen soms afgeraden. Bij bijvoorbeeld hartklachten of epilepsie kan soms om toestemming van je arts worden gevraagd. Wat betreft het naar binnen gaan in de windtunnel is er een trap. Die moet je (eventueel met begeleiding) wel kunnen betreden. In Roosendaal is de trap niet heel hoog. Als je deels kunt lopen, helpt het personeel je naar beneden. Lukt dan niet, dan hebben ze de  ‘evac chair’, een evacuatiestoel voor trappen. Geef van tevoren aan wat je beperkingen zijn, dan zorgen ze ervoor dat er nog een extra instructeur klaarstaat voor hulp.

De verschillen

Indoor skydiving en parachutespringen zijn natuurlijk niet hetzelfde. Ten eerste is er het verschil van de open lucht versus de tunnel (in een tunnel houden de windturbines onder je je in de lucht en buiten wordt dat til-effect gecreëerd door de val). Ook zijn de kosten van indoor vliegen veel lager. Verder hoef je niet te letten op de weersomstandigheden, is een certificaat niet nodig en kun je veel langer vrij vliegen dan wanneer je uit een vliegtuig springt. Daar gaat na 35 seconden de parachute open om de val te breken. In een tunnel ga je als beginner 60 seconden vliegen.

Tandemspringen

Ook parachutespringen kan prima met een beperking. Het handigste is dan om te kiezen voor een tandemsprong. Daarvoor is een medische keuring niet nodig omdat je dan meevliegt met een ervaren instructeur die zelf wel regelmatig medisch wordt gekeurd. Meldt wel van tevoren dat je een beperking hebt, zodat je kunt overleggen of er nog speciale aanpassingen voor je nodig zijn. Een vliegtuigje brengt je voor de ‘dive’ op hoogte om van daar de sprong te wagen, terwijl je vastgemaakt aan de voorkant een ervaren springer hangt. Parachute- en tandemspringen kan bij de meeste kleine vliegvelden in Nederland zoals in Hoogeveen, De Cocksdorp (Texel), Teuge, Ballum (Ameland) en Rotterdam.  

Paragliding

Paragliding is vooral bekend geworden van vluchten in de bergen, maar kun je ook in Nederland beoefenen. Bij vliegschool Maurik Paragliding doen ze dit op twee verschillende locaties (in de buurt van Gorinchem en Doetinchem). Ook mensen met een beperking kunnen met een tandempiloot mee de lucht in. Bij paragliding ga je niet met een vliegtuig de lucht in, maar stijg je op vanaf de grond. Dat kan door van een starthelling een heuvel af te lopen (dit gebeurt met name in het buitenland omdat Nederland vooral over vlak land beschikt) en door te starten met behulp van een lier in een grasland. Deze trekt de ‘paraglider’ in een of meerdere ‘trappen’ naar een hoogte van enige honderden meters boven het maaiveld. In principe moet je hiervoor enkele stappen kunnen zetten, maar een andere optie is dat je vanuit de rolstoel in een vliegharnas wordt gezet en wordt getild bij de start. Eenmaal in de lucht is iedereen gelijk en dat maakt het ook zo mooi om te doen. Bij de landing wordt de passagier opgevangen. 

Vliegduur

De voorbereiding van een vlucht kost ongeveer een kwartier en de vlucht van start tot en met landing duurt drie tot vijf minuten. De duur is afhankelijk van de weersomstandigheden. Met thermiek duurt een vlucht langer. Wanneer het regent of hard waait, is het niet veilig om te vliegen en wordt er ook niet gevlogen. Op het YouTube-kanaal van vliegschool Maurik kun je een aantal filmpjes bekijken over hoe het in z’n werk gaat.

Let op: voor alle vormen geldt dat leeftijd geen beperking is, maar gewicht kan dat wel zijn. Voor een tandemsprong geldt vaak een maximaal lichaamsgewicht van 100 kilogram en bij indoor skydiving is dit 120/130 kilogram.

Meer informatie of een sprong wagen?
https://indoorskydive.com/ (Roosendaal)
https://cityskydive.nl/nl (Utrecht)
https://www.maurikparagliding.nl/

Lees ook het artikel over aangepast suppen en surfen.

Foto: Marcus Woodbridge via Unsplash

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 10:01:58 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!