• Zoeken
  • Lost Password?

Hoe pas jij zelfzorg toe? Zes tips!

‘Als je niet voor jezelf zorgt, kun je ook niet voor anderen zorgen’, dat is iets waar mijn vader altijd op hamerde als ik weer eens in de knoop zat of twijfelde of ik iets wel of niet moest doen, terwijl ik het eigenlijk niet kon opbrengen. Inmiddels gaat het me gelukkig steeds beter af om de juiste afweging te maken en voor mezelf te kiezen op momenten dat het nodig is. Ik zet zes zelfzorg tips op een rij.

1. Maak van jezelf een prioriteit

Het is een mooie eigenschap om altijd anderen te willen helpen en nooit ‘Nee’ te willen zeggen. Maar dit geldt alleen als het niet ten koste gaat van jezelf. Als dit betekent dat je hierdoor over je grenzen gaat en daardoor mentaal en fysiek uit balans raakt, heb je misschien een ander wel geholpen, maar heb je jezelf geen gunst bewezen. Als iemand een beroep op je doet, ga dan eerlijk bij jezelf na of je het ook daadwerkelijk kunt opbrengen. Is het antwoord nee, kijk dan afhankelijk van wat de vraag is (en wie hem stelt) of er andere oplossingen zijn. 

2. Zie ‘Nee’ niet als een afwijzing, maar als zelfzorg

We zijn vaak bang dat we met Nee een ander teleurstellen. Maar zie het als een vorm van zelfzorg. Nee is een vorm van zelfbehoud. Door ‘Nee’ tegen een ander te zeggen, zeg ‘Ja’ tegen jezelf. Soms is alleen ‘Nee’ ook gewoon een antwoord. Met name vrouwen zijn vaak geneigd tekst en uitleg te geven over waarom iets niet kan. Terwijl ‘Nee, dat gaat me niet lukken’ ook prima volstaat. 

3. Beëindig toxische relaties

Houd vriendschappen die je meer kosten dan opleveren tegen het licht. Hoe voel je je nadat je iemand hebt gesproken? Heb je er energie van gekregen? Of ben je daarna compleet uitgeput? Is het een evenwichtige relatie? Als je merkt dat iemand je meer energie kost dan geeft, hoe waardevol is die vriendschap dan? En kun je het vriendschap noemen als die vriend(in) alleen maar over zichzelf praat, of je alleen belt als ze iets nodig heeft? Je hebt al niet veel energie te vergeven, dus omring je voornamelijk met mensen die zelf ook iets te brengen hebben en waarmee je een wederkerige relatie hebt.  

4. Weeg kosten en baten tegen elkaar af

Energieslurpers vermijden kan helaas niet altijd en willen we ook niet altijd, want leuke dingen doen, kost ook energie. Dus soms ga je toch die grens over door een weekendje weg te gaan, door te halen met vrienden, op te passen op je buurmeisje, wetende dat je er een dag of meerdere dagen van zal moeten bijkomen. Maar die activiteiten hebben je op dat moment zoveel energie en plezier gegeven, dat dat opweegt tegen het verlies van de dagen erna. 

5. Omring je met positieve energie

Of het nou een film is waar je altijd een goed gevoel van krijgt, een vriendin of familielid die je altijd aan het lachen maakt, dat liedje waarbij je niet stil kunt blijven zitten of die lekkere comfortfood-maaltijd: door je te omringen met mensen of dingen waar je blij van wordt, voel je je ook prettiger. Zoek dit bewust op op dagen dat het niet zo lekker gaat.

6. Doe elke dag iets voor jezelf

Vaak word je zo geleefd door alles wat er moet gebeuren: werk, gezinsleven, afspraken. Je ploegt de dag door en voor je het weet is de dag voorbij en ben je blij dat je weer in je bed ligt. Probeer iedere dag iets voor jezelf te plannen, zodat je jezelf niet in alle haast verliest. Het kan zo simpel zijn als een zes minuten dankbaarheidsdagboekje bijhouden, je mooi aankleden, etc. Als het maar iets is waar je jezelf even centraal zet. 

Je zult merken dat hoe vaker je een of meerdere van deze zelfzorg tips toepast, hoe makkelijker het wordt om op sommige momenten voor jezelf te kiezen.  

Klik hier voor meer tips.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!