• Zoeken
  • Lost Password?

1-0 voor staan door de loopbaancoach

Francis Boetzkes heeft als loopbaancoach een praktijk in het Voel je Goed Centrum in Leeuwarden. Na een periode als HR-medewerker en daarna bijna vier jaar te hebben gewerkt als intercedent Binding & Begeleiding bij Randstad, wist ze dat ze een vervolgstap aan wilde gaan. Ze besloot nog een opleiding te volgen en werkt nu anderhalf jaar als zelfstandig loopbaancoach. Daarbij kijkt ze eerst naar de persoon en dan pas naar het werk. 

Traject bij Francis

Als Francis een nieuwe cliënt ontvangt, kijkt ze eerst naar de persoonlijkheid. Francis noemt dat de ‘ruggengraat’ van het traject. Een volledig traject bij Francis neemt acht à negen sessies in beslag. Hierbij komen vragen aan bod als:
– Wat zijn je waarden? 
– Wat zijn je kwaliteiten en capaciteiten? Welke hiervan zijn aangeleerd en welke breng je op natuurlijke wijze in of zijn van jezelf? Welke kwaliteiten zitten in jou en durf je nog niet volledig te benutten?
– Wat vind je fantastisch om te doen?
– Wat vind je doodeng om te doen?

Maar ook meer praktische vragen zoals:

– Wat maakt dat je in een baan bent gebleven die je niet ligt? 
– Wat maakt dat je aan de eisen van die baan wilt blijven voldoen? 
Vaak liggen daar overtuigingen achter zoals: ‘Ik mag me niet aanstellen’, of ‘Als ik niet voldoe, dan faal ik.’ 
– Wat maakt dat je in conflict ligt met bepaalde personen op de werkvloer?

Assertiviteit op de arbeidsmarkt

De eerste sessies vormen de basis van het traject. Daarin gaat het vooral over wensen, kwaliteiten, belemmeringen en valkuilen van de cliënt. In de latere sessies kijkt Francis met haar cliënt naar de vertaling ervan naar de arbeidsmarkt. “Als je met een heel sterk verhaal (over je kwaliteiten, valkuilen) bij een potentiële werkgever komt, dan is die veel sneller geneigd om jou aan te nemen omdat jij precies weet wat je wilt en wat jij voor die organisatie kan betekenen,” geeft Francis aan. 

1-0 achter staan?

Als je een beperking hebt, waarbij je soms het gevoel kunt hebben dat je 1-0 achterstaat, dan is die positieve mindset nog belangrijker. “Je staat niet 1-0 achter. Je hebt zoveel mooie kwaliteiten die je ergens kunnen brengen en die kun je inzetten. Die mag je laten zien,” zegt ze gepassioneerd. “En die ga ik met de cliënt ontdekken op de reis naar zichzelf.” Ter ondersteuning gebruikt ze daarvoor een werkboek met opdrachten, waar je vaak thuis en tijdens de sessies mee aan de slag gaat. “En of je wel of geen beperking hebt, maakt daarbij niks uit.”

Bewust geen re-integratie coach

Francis werkt niet specifiek met chronisch zieken of mensen met een beperking: “Of je nu een beperking hebt of niet, ieder mensen heeft dingen die hij of zij wel of niet kan.” Het gebeurt wel regelmatig dat ze rekening moet houden met beperkingen van een cliënt. 

 “Het is niet mijn wens om als loopbaancoach mensen direct van A naar B te helpen als ze daar nog niet aan toe zijn. Ik wil mensen niet in een baan duwen. Toen ik nog bij mijn vorige werkgever werkte, werd er vaak gekeken met de bril: Er is een vacature en daar moet iemand op geplaatst worden. Mijn visie op werk en op werkgeluk is om eerst te kijken naar de persoon zelf: Wat wil deze persoon? Wat zit er in deze persoon? Wat zijn zijn/haar drijfveren? Waarin is hij of zij heel goed? Als je mensen in een baan duwt, komt het regelmatig voor dat ze zich er toch weer uitworstelen.”

Op eigen initiatief

Francis ziet nu vooral particulieren die zelf een traject financieren en mensen die een budget hebben van de werkgever voor een loopbaancoach. Ze wil het liefste cliënten ontvangen die uit zichzelf kiezen voor een traject. Mensen die de wens hebben erachter te komen wat ze willen of mensen die meer grip willen hebben op hun unieke kwaliteiten. Als mensen intrinsiek gemotiveerd zijn, kunnen ze veel meer uit hun functie halen. 

Starten als zelfstandige

Na een traject blijven sommige cliënten in hetzelfde werkveld, maar het komt ook voor dat ze iets totaal anders gaan doen (binnen hetzelfde of bij een ander bedrijf) of starten als zelfstandige. Wil je starten als zelfstandige dan wordt ook gekeken, aan de hand van je kwaliteiten, of dat bij je karakter, behoeften en verlangens past. Als ondernemer moet je jezelf juist heel goed kennen en weten waar je heel sterk in bent, waar je valkuilen liggen en waar je wat hulp bij kunt gebruiken. Dan voel je je ook niet zwak om hulp daarbij in te schakelen. Een interesse- en competentietest is onderdeel van een volledig loopbaantraject

Draai je gedachtenpatroon om

Francis wil als tip nog meegeven je gedachtenpatroon eens om te draaien. Ga meer denken vanuit jezelf: Wat vind ik fantastisch, wat vind ik leuk? Welke werkzaamheden kosten me bijna geen energie. Wat zit er in mij? Lukt je dat niet alleen, vraag dan iemand om samen met jou hierover te sparren. Als je mentaal goed in je vel zit, geeft dat een enorm positieve bijdrage aan je leven. En nog iets: Kijk objectief naar het plaatje waar je aan wilt voldoen. Breng dat in kaart en dan kun je aan het werk met hele mooie dingen. Voor je valkuilen schakel je de juiste mensen in. Het is zonde om daar namelijk steeds naar te blijven kijken. Denk in kansen en onderschat je eigen kwaliteiten vooral niet. Iedereen krijgt een dosis kwaliteiten mee en die zijn er ondanks ziekte en beperkingen natuurlijk nog steeds. Weet dat je waardevol bent.

Meer informatie:
Blogs van Francis over haar werk als loopbaancoach lees je op Chroniek.
Francis’ website

Lees hier meer over carrière.


Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 16:38:15 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!