• Zoeken
  • Lost Password?
Tirzah Miss Wheelcair World?

Tirzah, de nieuwe Miss Wheelchair World?

Tirzah Lopez (31) is 26 jaar wanneer zij door een ski-ongeluk een dwarslaesie oploopt. Hierdoor is zij vanaf haar borst verlamd en gaat sindsdien in een rolstoel door het leven. Dit jaar dingt de knappe brunette met Zuid-Amerikaanse roots mee naar de titel Miss Wheelchair World die in Mexico wordt gehouden. Ik sprak haar over haar deelname.

De Arnhemse heeft door een val op een Spaanse skipiste een complete dwarslaesie vanaf T5. Dat betekent dat ze verlamd is vanaf onder haar borst en helaas niet meer kan lopen. Maar wie denkt dat ze zich daardoor laat beperken, heeft het mis. Werken, fysiotherapie, fitness, podcasts opnemen, content maken voor social media, het huishouden, een sociaal leven en een relatie onderhouden, zijn maar een ‘paar’ dingen waarmee ze zich in het dagelijks leven bezighoudt. “En heel af en toe probeer ik iets creatiefs voor mezelf te doen zoals tekenen of schilderen, maar helaas vullen de weken zich veel te snel. Ook ben ik veel tijd kwijt aan mijn beperking. Vooral op dagen waar ik geen energie heb, moet ik veel inleveren.” Wat ze vergeet te noemen is dat ze zich ook inzet voor de verbetering van inclusie en representatie voor mensen in een rolstoel. 

Geen hulp vanuit Nederland

Voor haar deelname aan de Miss Wheelchair World verkiezing in Baja, Mexico is ze gevraagd door een kandidate van de vorige editie. “Of ik interesse had, en dat heb ik. Ik wist nog niet of ze me zouden kiezen, maar ik dacht: opgeven kan geen kwaad. Dan zie ik wel.” Hoewel het haar eerste missverkiezing is, heeft ze wel al ervaring als model met de catwalk, fotoshoots en commercials. Dat is mooi meegenomen, want anders dan bij reguliere missverkiezingen is er in Nederland geen organisatie die haar helpt. “De deelname kost veel voorbereiding, vooral omdat ik alles alleen moet doen. Die voorbereiding bestaat uit gezond eten, veel bewegen en mezelf online promoten. Vooral sponsors zoeken kost veel tijd en moeite. Ik ben veel aan het mailen, bellen en hopen dat er mensen zijn die me willen steunen. Ik moet alles zelf bekostigen: de reis, mijn verblijf en ook de jurken voor de show.” Bij aankomst zijn het verblijf en de workshops voor een week geregeld. In die week moeten alle missen zich aan een strak programma houden. 

Uitdagingen aangaan 

Met haar deelname hoopt ze dat mensen in Nederland meer inzien mensen met een beperking ook ‘gewoon mensen’ zijn. “Dat we uitdagingen aangaan en eigenlijk alles nog kunnen. Ik denk dat het beeld over mensen in een rolstoel in Nederland niet heel positief is. Er zijn geen bekende vrouwen in een rolstoel anders dan paralympische sporters. Hoe gaaf zou het zijn een vrouw in een rolstoel als presentatrice te zien of dat iemand bekend is om iets anders dan de beperking. Ik hoop anderen te inspireren en zelf te leren van deze ervaring. Ik hoop op een internationaal podium te mogen stralen en Nederland op een positieve manier te vertegenwoordigen.”

Toekomst na winst  

Als ze de titel wint, dan moet ze als miss inzetten voor de toegankelijk in Nederland en hier het evenement opzetten en hosten. “Dat lijkt me super! Maar als ik niet win, is dat ook niet erg. Ik hoop dat ik tijdens de verkiezing nieuwe vriendschappen met andere kandidaten mag sluiten en mooie herinneringen mag maken. Na de verkiezing ga ik gewoon door met wat ik al doe, maar wie weet word ik dan als ervaringsdeskundige en disabled influencer en model ook serieuzer genomen.”

Advies voor anderen

Aan anderen met dezelfde droom zegt ze: “Droom je van meedoen met een missverkiezing? Geef je op! Doe mee met een verkiezing. Er zijn er meerdere in Nederland. Ook al zijn ze niet allemaal gericht op mensen met een beperking, hoe meer mensen zoals wij zich opgeven, des te groter is de kans dat het normaal wordt. Wij willen meedoen, dus moeten we onze plek ‘ownen’.”

Wil je Tirzah helpen of steunen, neem dan contact met haar op via Instagram (@felinatiger). 

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Wednesday, 27-Sep-23 00:20:25 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!