• Zoeken
  • Lost Password?
Happy single

De happy single bestaat!

Een van onze favoriete onderwerpen om over te praten is daten. Datingapps, profielen, wel of niet open zijn over aandoeningen, spannende dates, rare mannen en de onzekerheid die erbij hoort. Alles komt voorbij. Regelmatig komen we daarna uit bij alleen leven en hoe prettig dat toch vaak is, nadat je je weer een tijdje in de datingstress hebt begeven. Want ook al willen we best graag die leuke partner ontmoeten, single zijn heeft toch ook zo z’n voordelen.

Een kwart Nederlanders single

Volgens het CBS was begin 2020 ruim een kwart van de Nederlanders tussen de 25 en 46 jaar gewenst of ongewenst single. Als er wordt geschreven over singles, wordt meestal de nadruk gelegd op de negatieve aspecten van single zijn, zoals de eenzaamheid, hogere kosten in levensonderhoud, minder gelukkig zijn en een slechtere gezondheid. De single wordt nog vaak als zielig gezien, immers: iedereen wil toch uiteindelijk een partner om zijn of haar leven mee te delen? Toch is dat niet zo. 

Bewuste keuze 

Nederland kent steeds meer singles waarvan een steeds groter aantal daar om verschillenden redenen zelf voor kiest. “Een groeiende groep mensen blijft bewust single, omdat ze alleen leven heerlijk vinden,” zegt Roanne van Voorst in Psychologie Magazine. Van Voorst is onderzoeker, schrijver, journalist, docent en ‘antropoloog van de toekomst’. Omdat het aantal singles snel toeneemt, neemt het onderzoek naar hun welzijn ook snel toe. “Hieruit blijkt dat er een groeiende groep alleenstaanden is die bewust single blijft. Ze vinden een liefdesrelatie niet noodzakelijk voor hun geluk en welzijn. Sterker nog: ze floreren bij veel tijd voor zichzelf, werk, hobby’s, vrienden, familie en met hooguit af en toe een fling.”

‘Single at heart’

De Amerikaanse onderzoeker en psycholoog Bella DePaulo noemt zichzelf single at heart’. Ze doet onderzoek naar singles en ze heeft ontdekt dat best veel mensen zich herkennen in deze term. Allemaal hebben ze het gevoel dat hun leven het meest vervullend en waardevol is als ze single blijven. Sommigen zullen af en toe een romantische relatie hebben en daarvan genieten. Maar die relaties zullen nooit de centrale plaats in hun leven innemen zoals bij mensen in een vaste relatie. 

Hogere drempel

Een tijd geleden kwam ik tijdens een onderzoek het percentage singles onder chronisch zieken tegen. Hoewel ik dat voor dit artikel nergens meer kan vinden, weet ik nog dat het percentage bijzonder hoog was (meer dan de helft), veel hoger dan onder ‘gezonde’ mensen. Als iemand met een chronische ziekte merk ik ook dat de drempel om weer te gaan daten hoger ligt. Ik twijfel over of ik nog even aantrekkelijk ben met een aandoening. Of ik voldoende tijd en energie heb om een partner in te passen in mijn volle leven. En of het goed zal zijn voor mijn gezondheid, omdat ik de neiging heb over mijn grenzen heen te gaan en te willen pleasen. Ook vind ik het lastig degene te zijn die vaker geholpen moet worden of waardoor dingen niet door kunnen gaan. Natuurlijk kan ik me over al die dingen heen zetten. Als ik echt voor iemand val, dan is dat ook vast geen probleem. Maar behalve door me in te schrijven op datingsites kom ik vrijwel geen beschikbare leuke mannen. Mijn dagelijks leven speelt zich de laatste jaren voor een groot deel thuis af. Daarnaast ben ik doorgaans ook wel echt een happy single. Ik heb fijne familie, leuke vrienden en leef een heel gevarieerd leven.

Open-minded, vriendelijk en sociaal

Vroeger hoorde je vooral de negatieve eigenschappen van singles. DePaulo heeft inmiddels met literatuuronderzoek aangetoond dat alleenstaanden juist veel positieve eigenschappen hebben. “Mensen die bewust single zijn hebben genoeg aan hun eigen gezelschap en houden ervan om volgens hun eigen ritme en voorwaarden te leven. Ze hebben ontdekt dat dit voor hun werkt.” En uit een kleinschalige Duitse en een Canadese studie kwam naar voren dat singles regelmatig meer open-minded zijn dan getrouwde mensen. Maar ook minder neurotisch, vriendelijker, socialer, consciëntieuzer, zelfstandiger en minder gevoelig voor afwijzing. Daarnaast blijven ze zich langer ontwikkelen. Ook hebben ze een sterk gevoel van controle over de belangrijke dingen in hun leven en een grote behoefte om op zichzelf te kunnen bouwen. Ze ontdekte ook dat singles het meer waarderen als ze betekenisvol werk doen. Mensen met een vaste relatie hechten daarentegen meer aan een goed salaris en baanzekerheid voor hun familie. Verder hebben singles hechtere banden met vrienden, familie, buren en collega’s. Mensen met een vaste relatie vormen na verloop van tijd vaak samen een ‘eilandje’. Deze voordelen gelden natuurlijk niet voor alle singles, maar zulke onderzoeksresultaten klinken bemoedigend.

Groei

DePaulo verwacht dat de gemeenschap van bewuste singles alleen maar groter zal worden. “Zodra het fenomeen bewust single zijn bekender wordt, gaan steeds meer mensen zich erdoor aangesproken voelen. Dat wil zeker niet zeggen dat het ook de nieuwe norm aan het worden is.” De meeste mensen verwachten nog steeds oud te worden met een levenspartner. Voor sommige mensen is dat ook het beste. Maar het is nu wel normaler dat bewust single blijven in ieder geval een serieuze optie is. Je hoeft je er niet voor te schamen. Het stigma neemt langzaam af.  Singles worden ook steeds minder gezien als ‘zielig’ en iemand een ‘oude vrij(st)er’ noemen, is voorgoed verleden tijd. 

Buitenbeentje

Ook al groeit de groep singles gestaag, we leven nog wel steeds in een wereld waarin een relatie krijgen en een gezin stichten de standaard zijn. Daardoor kun je je nog steeds een buitenbeentje voelen. En misschien het gevoel hebben dat er iets ontbreekt aan jouw leven. Maar, zo stelt Roanne van Voorst: “Rotdagen, eenzaamheid en twijfelen aan levensbeslissingen is menseigen. Of je nou bewust single bent of niet.”

Happy single

Ik zal mezelf zeker geen ‘single at heart’ noemen en ik weet niet of al die positieve dingen ook voor mij gelden, maar over het geheel genomen, ben ik een happy single.

Bronnen en verder lezen: 
https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/gelukkig-zonder-relatie-bewust-single-zijn/
https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/leve-de-alleenstaande/
http://www.belladepaulo.com/2013/06/the-myth-of-the-isolated-and-self-centered-single-person-who-really-is-more-connected-and-more-likely-to-provide-care/
De kunst van het alleen leven; je hoeft niet samen te leven om gelukkig te zijn – Jane Matthews, Altamira, 2018

Lees hier meer artikelen over Relaties & Seks.

Foto door Caju Gomes via Unsplash

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!