• Zoeken
  • Lost Password?
Yare Tua

Yare breekt met de traditionale beeldvorming

Voor Open Book (platform voor mensen met een beperking) interviewde ik fashion-beauty blogger en disability advocate Yare Tua. Ik vond het gaaf dat ze de uitdaging aangaat om het normale beeld van mensen met een beperking te doorbreken. Hiermee wil ze laten zien dat mensen met een beperking ook sexy kunnen zijn. 

Yare (25) komt oorspronkelijk uit Venezuela en is zes jaar geleden naar Florida (VS) verhuisd om de Amerikaanse droom na te jagen. Op haar dertiende kreeg ze de diagnose kanker. Als gevolg van de chemotherapie en bestralingen liep ze op haar vijftiende een ontsteking van het ruggenmerg op, waar ze blijvende zenuwschade aan over heeft gehouden. Door de zenuwbeschadiging heeft ze moeite met balans houden, waardoor ze gebruik maakt van een kruk. Deze ‘accessoire’ geeft ze een positieve twist door er veelvuldig mee op Instagram (@yarelbys) te poseren. 

Activisten met een beperking

Ze kreeg hier steeds vaker leuke reacties op en kwam in contact met activisten met een beperking. Ze realiseerde zich hoe waardevol het geweest zou zijn als zij in haar jeugd rolmodellen had die eruitzagen zoals zij en waar ze naar op kon kijken. “Er is gewoon nog niet genoeg representatie van mensen met een beperking in de media. Terwijl we er zeker wel zijn. Vijftien procent van de wereldbevolking heeft een beperking, dat is niet niks.”

Sports Illustrated

Ze besloot zich aan te melden bij Sports Illustrated. Sinds een paar jaar heeft het Amerikaanse magazine een nieuwe manager die het blad inclusiever en diverser wil maken. Via diversiteitcompetities mogen lezers stemmen op ‘everyday people’. Degene met de meeste stemmen krijgen een fotoshoot. Hieruit kiest Sports Illustrated uiteindelijk wie er dat jaar voor het magazine model mag staan. Yare hoopt met haar deelname een voorbeeld te kunnen zijn voor anderen met een beperking. Ze wil laten zien dat je dan ook sexy kunt zijn en gezien mag worden.

Verkeerde beeldvorming

Inmiddels werkt ze fulltime als zelfstandige content creator en helpt ze bedrijven om beter inclusieve content neer te zetten. Ook maakt ze regelmatig deel uit van vrouwenpanels, om visie vanuit een ander perspectief te geven. Iets waar we het beiden meteen over eens zijn, is dat er een verkeerd beeld wordt geschetst van mensen die een hulpmiddel gebruiken. In bladen en commercials zien we met name oudere mensen met een hulpmiddel (krukken, rollator, rolstoel). Door enkel ouderen met een hulpmiddel te tonen, geef je jongeren onterecht het gevoel dat dit niet voor hen is. Het is vaak al een proces om te accepteren dat je een hulpmiddel nodig hebt, zeker als de media je het idee geeft dat ze niet voor jou bestemd zijn. Bovendien helpt deze verkeerde beeldvorming ook niet bij de acceptatie van het gebruik van hulpmiddelen bij de rest van de samenleving. 

Daarom ben ik blij dat mensen zoals Yare zich sterk maken om het ‘traditionele’ beeld van iemand met een beperking te doorbreken. Zoals Yare zegt: “There is no such a thing as the impossible”.


Yare Tua

Volg Yare op Instagram en op haar blog www.yaretua.com

Uitgelichte foto: www.yaretua.com

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 09:49:09 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!