• Zoeken
 • Lost Password?
Toegankelijk Groningen

Er gaat niets boven (een toegankelijk) Groningen!

Wist je dat Groningen een ontzettend leuke stad is? Ik ben natuurlijk bevooroordeeld want ik woon er al twintig jaar, maar ik hoor regelmatig van mensen die voor het eerst in de stad komen dat ze het een van de leukste steden van Nederland vinden. Dat komt onder andere door de historische binnenstad, de compactheid, de gezelligheid, het uitgaansleven, het culturele aanbod en de horeca. Ben je al nieuwsgierig geworden? In dit artikel maak ik je wegwijs in een toegankelijk Groningen als bestemming voor je volgende citytrip. 

Must see’s 

Groningen heeft een aantal bekende toeristische attracties, zoals de Martinitoren die 97 meter hoog is (en die je kunt beklimmen als je enorm veel energie hebt en goed ter been bent), het Groninger Museum (voor moderne kunst) en het vrij nieuwe Forum, een cultureel verzamelgebouw waarin de bibliotheek huist maar ook het Stripmuseum, de VVV, een bioscoop, twee restaurants, een expositieruimte en een top uitzicht vanaf het dak op 45 meter hoogte. Het Forum is rolstoeltoegankelijk (ook het dak!), net als het Groninger Museum. Een fijne plek om uit te rusten is het Noorderplantsoen, een groot park in de stad met in augustus het jaarlijkse culturele festival Noorderzon. De synagoge in de Folkingestraat is een bezoekje zeker waard, net als de prachtige laat 19de eeuwse stationshal die eens als mooiste van Nederland werd gekozen en het hoofdgebouw van de universiteit. 

Sfeer 

De sfeer is wat mij betreft hoofdreden om de stad te bezoeken. Het grootste gedeelte van het centrum ligt binnen de Diepenring, een ring van grachten (diverse ‘diepen’, ofwel kanalen) om de binnenstad. Met een rondvaartboot, ook geschikt voor rolstoelers, kun je een rondje om het centrum varen. De binnenstad is wisselend goed te berijden als rolstoeler. Vaak zijn de paden breed en alleen toegankelijk voor voetgangers. Heel prettig. Maar sommige stoepen buiten de drukke straten zijn te smal, staan vol met fietsen en tot overmaat van ramp lopen ze vaak schuin af. Door de opening van ondergrondse fietsstallingen en een verbod op fietsen op straat stallen, is dit het afgelopen jaar al enorm verbeterd. 

Monumentale panden

Ook de kleine speciaalzaken zijn niet per se berekend op een rolstoel. Veel panden zijn beschermd en monumentaal. Ze hebben vaak een opstapje van een of twee treden, deuropeningen zijn smal en de winkelpaden zijn krap. Heb je de mogelijkheid een stukje te lopen, dan kun je bijvoorbeeld je rolstoel buiten laten staan of voorin de winkel parkeren. Dat doe ik zelf regelmatig. De leukste straatjes met bijzondere winkels zijn de Folkingestraat, Oosterstraat en Zwanestraat. Lukt dat niet, dan is winkelen vooral mogelijk bij de grote ketens waar er veel van zijn in de stad. Je vindt ze met name in de Herestraat en rondom de beide markten.

Prinsentuin

Na de drukte in het centrum is De Prinsentuin, een omheinde stadstuin in hartje centrum, een welkome afwisseling. Ook hier kun je trouwens in de zomermaanden taart eten, want er is een kleine Theeschenkerij in de open lucht die eten aangeleverd krijgt van Omni, een deli, micro bakery en lunchcafé in de Korenstraat (aanrader!).

Hofjeswandeling

Wil je even helemaal uit het drukke centrum, kies dan voor een hofjeswandeling door Groningen. Bij de VVV kun je een folder halen met daarin alle hofjes, maar even zoeken op Google Maps levert ook al veel op. Soms vind je er wel drie in dezelfde straat, zoals in de Grote Leliestraat. Bij de meeste hofjes kun je gewoon naar binnen lopen of rijden, maar de hofjes zijn wel bewoond dus verstoor de rust van de bewoners niet.

Toegankelijk uit eten

Na een hele dag rondbrengen in Groningen heb je vast trek gekregen. Op deze leuke  locaties hebben ze een rolstoelvriendelijke entree en een invalidentoilet:

 • Het Feithhuis – Dit restaurant is een begrip in de stad. Het monumentale pand tegenover de Martinikerk dateert al uit begin 18de eeuw. Het Gomaris-poortje in de achtertuin stamt uit 1618 toen theologisch hoogleraar Gomarus hier zijn woonhuis had. De keuken is internationaal.  
 • The Commons in The Student Hotel heeft een fotogenieke inrichting en een internationale menukaart.
 • Florentin, ook wel Flo, is een ‘balagan’ stijl restaurant, hierbij geniet je met je tafelgenoten in een ‘smaakvolle chaos’ van allerlei kleine hapjes die als verrassing worden opgediend. Het eten is geïnspireerd door Tel Aviv. (Florentin is een wijk in Tel Aviv). Flo zit in het prachtige pand van de voormalige gasfabriek.
 • Nok, de Skybar op de bovenste verdieping van het Forum heeft een fantastisch uitzicht en een internationale menukaart met veelal seizoensproducten.
 • Café Willem Albert onderin The Market Hotel met een terras op de Grote Markt is een ruim opgezet grand café met een uitgebreide gebaks- en menukaart.
 • Stach, beneden in het Forum, serveert moderne ontbijt & lunchgerechten en koffie met iets zoets erbij.
 • Grand Café Prinsenhof is onderdeel van hotel De Prinsenhof waar onder andere Willem en Maximá sliepen toen ze in Groningen waren. Het interieur is geweldig. De menukaart divers. 

Rolstoelvriendelijke hotels in de stad

Na zo’n lange dag in de stad, heb je vast geen zin meer om terug naar huis te gaan. Voor rolstoelvriendelijk overnachten kent Groningen ook diverse opties. Het eerdergenoemde The Market Hotel in hartje centrum is een goede optie, maar ook City Hotel (centrum), The Student Hotel (rand centrum), NH Groningen (tegenover het UMCG) en het Leonardo Hotel bieden allemaal rolstoelvriendelijke kamers aan. 

Toegankelijkheid voor jou geen probleem?

Veel cafés en restaurants zijn gevestigd in kleine, smalle panden en hebben geen toilet op de begane grond. Maar een aantal van de leukste hebben dat wel. Dus als je zelf (een stukje) kunt lopen, zijn dit ook fijne opties voor de lunch of het diner: 

 • Fatoush voor als je zin hebt in Libanees dineren.
 • De Groene Stoel gebruikt alleen lokale en biologische producten voor zoet, lunch en diner met een internationaal tintje. Dit is een restaurant met een missie. De eigenaresse leidt ‘nieuwe Groningers’ (vluchtelingen) op in haar keuken.
 • De Herbivoor is een biologisch, veganistisch restaurant met heerlijke en gezonde gerechten en taartjes.
 • Feel Good is ook voornamelijk vegetarisch en veganistisch eten ‘waar je lijf blij van wordt’ met een heerlijkste ontbijtjes, lunch en koffies.
 • De al eerder genoemde theeschenkerij De Prinsentuin, echte ‘goed weer’-horeca) biedt lunch en koffie met iets lekkers erbij aan op het gras in de openlucht.
 • Concerthuis, gevestigd in DE uitgaansstraat van Groningen, heeft de meest uitgebreide kaart ooit waar je losse gerechtjes kunt bestellen en op zondagen de ‘brakke brunch’.
 • Black & Bloom is HET koffietentje van Groningen en Gerben, de eigenaar, is enorm gepassioneerd over koffie. Hij heeft al enorm veel prijzen in de wacht gesleept. Dan weet je dat je goed zit. Ook lekkere taartjes!
 • Taverna Doris is een modern Grieks restaurant met een heerlijke lunch- en dinerkaart. Ook heel erg geschikt voor veganisten.
 • Daarnaast zijn er nog veel meer leuke opties in Groningen dus google vooral eens en ga lekker genieten.


Veel plezier in Groningen!

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 16:50:18 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!