• Zoeken
  • Lost Password?

Diversity Fashion Week: een fashionshow zonder stempels

Op 28, 29 en 30 oktober vindt Diversity Fashion Week SS 22/23 plaats. Thema van dit jaar is Winterwonderland. Diversiteit en inclusie staan bij dit driedaagse evenement centraal. Dat is niet alleen terug te zien in de modellen op de catwalk, maar ook bij de (internationale) designers. Eerder dit jaar sprak ik oprichters Sensemielja en Daisy over hun modellenbureau DMA (Diversity Model Agency). Nu vertellen zij over de fashion week en wat ze met dit evenement hopen te bereiken.

Breken met ‘ideaal’beeld

Door jaarlijks een ‘diverse’ fashion week te organiseren, willen Daisy en Sensemielja breken met het standaardbeeld van de ‘ideale’ schoonheid. Met het team en de sponsoren creëren ze awareness en bieden ze een platform voor talent. “Onbekend maakt onbemind en daarom is het zo belangrijk om zoveel mogelijk soorten mensen en talenten te laten zien in de mode en de media en dan vooral eerlijk en gelijkwaardig. Zónder stempels die stigma’s voeden, maar als mens in hun eigen kracht. Daar maakt onze stichting zich hard voor. De modellen die we hebben gecast zijn heel divers. Denk aan verschillende culturen, vormen, maten of modellen met een handicap. Wij kijken graag naar talent en niet naar wat iemand niet kan door zijn of haar handicap. We staan voor gelijke kansen voor iedereen en gaan voor normalisering door allerlei soorten modellen te laten zien op de catwalk. Niet alleen de catwalk zal inclusief zijn, maar we hebben ook een breed scala aan (inter)nationale designers. Zo komt er een designer uit Kazachstan met traditionele kledij, een echte must om te zien!”

Inclusion by design


Inclusie betekent niet alleen diversiteit in modellen en designers, maar gaat verder dan dat. Dat wil zeggen dat je ook bij het ontwerpen van kleding rekening houdt met degene die het draagt. “Kleding is een verlengstuk van je identiteit, maar helaas kan niet iedereen dit uitdragen doordat de huidige kleding op de markt niet voor iedereen toegankelijk is. Neem bijvoorbeeld ‘huids’-kleurige kleding, vaak gaat het hierbij om kleding in een zachtroze of beige kleur, maar de mens heeft veel meer variaties. En wat als je afhankelijk bent van een rolstoel? Een broek zoals we die vooral nu in de winkels zien, is gemaakt op de staande houding. Zo zijn er tal van voorbeelden te noemen waarbij iets essentieels als kleding mensen toch op dagelijkse frequentie uitsluit. Diversity Fashion Week wil door ‘diversity & inclusion education’ mensen hiervan bewust maken en tevens de nieuwe generatie opvoeden deze punten mee te nemen in hun ontwerpproces; ofwel ‘inclusion by design’.”

Driedaags evenement

De DFW duurt drie dagen. Bezoekers van de DFW kunnen dit jaar veel verschillende soorten kleding verwachten. Van duurzame mode tot aan haute-couture, entertainment en een heel diverse catwalk. “We vinden het belangrijk dat er tijdens het event ook verschillende dingen te zien zijn zoals op onze opening en exhibitie 28 oktober. Hier vieren we de opening van het event en is er ruimte om te netwerken. Ook is er ruimte voor educatie en verschillende kunstvormen. Op 29 oktober ligt de focus op kindermodellen en duurzame mode en op 30 oktober zal er meer haute-couture te zien zijn.”

Voor iedereen


De DFW is voor iedereen toegankelijk. “Wij sluiten niemand buiten. Alle locaties zijn zorgvuldig uitgekozen. De venues zijn gelijkvloers, er zijn voldoende beweeg- en parkeermogelijkheden en (mindervalide)toiletten aanwezig.

Meer informatie over de fashion week.

Foto: Janus van den Eijnden – kleding Khadija Faraj 2019 in Arendshoeve – the Garden of Amsterdam
Sensemielja en Romy

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Wednesday, 27-Sep-23 02:26:06 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!