• Zoeken
  • Lost Password?

Rollen in Londen: aanrader of afknapper?

Begin van de zomer reisde ik in mijn eentje in mijn rolstoel met het openbaar vervoer naar Groot-Brittannië voor een bezoek aan vrienden en familie. Voor mij was dit de eerste keer en ik was zeer benieuwd hoe het reizen met de rolstoel me zou vergaan en hoe het met de toegankelijkheid van het ov in Londen is gesteld. Een kort verslag van mijn ervaring.

Met de trein naar Londen

Vanaf Rotterdam CS nam ik de Eurostar naar London St Pancras. Wanneer je op de website van Eurostar bij het boeken op het rolstoelteken klikt, krijgt je de mindervalidenprijzen in heel Europa te zien. Er zijn per trein maar twee rolstoelplekken beschikbaar dus wees er snel bij. Staan ze niet meer als vrij aangegeven, bel dan toch even voor de zekerheid met Eurostar om dit te verifiëren. Lukt het om een plekje te bemachtigen dan mag je je rolstoel en twee grote koffers meenemen. Ook mijn handbike mocht mee. Ik kreeg een plekje in de eerste klas. Reis je met z’n tweeën, dan mag je reisgenoot/begeleider tegen een gereduceerd tarief, en in sommige landen zelfs gratis, mee. 

OV in Londen

Ik heb in Londen veel gebruikgemaakt van de app TfL Go . Met deze app kun je je route met het ov plannen. Je geeft dan bijvoorbeeld aan dat je gebruikmaakt van een rolstoel en dat je gelijkvloers of met een ramp wilt overstappen. De app berekent dan de snelste route met de minste keren overstappen. Dit werkt echt top! Soms vroeg ik het op het station nog even na. Ze controleerden dan of er een lift was bij het volgende plateau en of ze assistentie moesten regelen. Het personeel was zeer vriendelijk en behulpzaam. Als je met de metro reist, staat op het perron een rolstoel op de grond gemarkeerd. Een bordje aan de muur geeft aan waar je met je rolstoel het beste naar binnen kan rollen. Zo weet de assistentie je ook makkelijk te vinden. Vaak heb je twee of drie van deze plekken per trein. 

Als rolstoeler mag je gratis met de bus reizen. De bussen hebben een elektrische ramp die aan de zijkant uitklapt. De chauffeur wacht totdat je volledig bent ingestapt en vraagt ook nog of je klaar bent om te gaan. Dat heb ik in Nederland nog nooit meegemaakt. Het enige nadeel is dat je met een handbike niet veel plek hebt om te draaien. Daarom koos ik er soms voor om de busroutes met mijn handbike te rollen. Dit bracht mij soms op prachtige plekken.

Met Euro Key overal naar de wc

In Groot-Brittannië kun je een Euro Key aanschaffen. Met deze sleutel heb je toegang tot alle openbare mindervalidetoiletten. Je kunt de Euro Key ook in andere landen binnen Europa op treinstations of op andere openbare plekken gebruiken. 

In de Uber of taxi met je rolstoel 

Als je in GB van Uber gebruikmaakt, heb je in de app de optie om een rolstoel-Uber te kiezen. Die zijn iets goedkoper, maar zijn wel schaars en moet je van tevoren boeken. Ik koos vaak voor een Uber XL. Helaas ben ik wel vaak de discussie met XL- chauffeurs aangegaan, omdat ze vaak dachten dat mijn rolstoel niet zou passen of hun auto zou beschadigen. Ik heb een keer meegemaakt dat een chauffeur me helemaal niet wilde meenemen. Als je korte afstanden reist, is er weinig verschil tussen een Uber en een reguliere zwarte taxi. In de zwarte taxi’s zit altijd een uitklapbare ramp. Ook mogen zij je wettelijk niet afwijzen. De chauffeurs die mij reden, waren allemaal heel vriendelijk. 

Ramp en assistentiebel

Wat ik fijn vond, was dat bij de bars en cafés in Londen bij de deur staat aangegeven of ze een ramp beschikbaar hebben of assistentie verlenen. Als dit het geval is, vind je een afbeelding met een ramp bij de deur met daaronder een bel. Als je op de bel drukt, komt iemand naar buiten om de ramp neer te leggen of om je over de drempel heen te helpen. Kunnen we dat niet in Nederland overnemen?

Attracties, theaters en musea met korting bezoeken

In GB krijg je als je festivals, theaters, concerten, pretparken, attracties, evenementen e.d. bezoekt korting als je mindervalide bent. Je hoeft hiervoor niet per se gebruik te maken van een rolstoel. Je begeleider, vriend(in) of familielid mag bijna altijd gratis mee en anders met korting. Zo heb ik gratis een ritje in de Londen Eye (een groot reuzenrad) mogen maken. Ook hier was een ramp aanwezig waarmee ik de cabine in kon rijden. Ook het festival in South Bank dat we erna bezochten was goed toegankelijk en er waren voldoende (schone) toiletten aanwezig. Het was zo fijn dat je met de rolstoel overal bij kon en gezellig mee kon doen. 

Londen met de rolstoel is wat mij betreft een aanrader.

Lees hier meer reisartikelen.

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 17:50:24 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!