• Zoeken
  • Lost Password?

Lichtpuntjes in de donkere dagen

De donkere dagen komen er weer aan. Tijd om wat meer in onszelf te keren. De dagen worden kouder, donkerder en korter en we worden uitgedaagd het licht binnen onszelf te vinden. Het is belangrijk om extra zacht voor jezelf te zijn en je mentale gezondheid goed te bewaken. In dit artikel geef ik een lijstje met wat inspiratie en inzichten om je mentale welzijn tijdens donkere dagen te bewaken.

Kan een mens zonder licht?

Ga naar buiten wanneer de zon schijnt en ga met je gezicht heerlijk in de winterzonnestralen staan. Op dagen dat de zon zich niet vertoont, is er lichttherapie. Voor mij is dit een top uitvinding. Je kan tegenwoordig op elke online bezorgdienst zowel lampen als brillen kopen die ons brein het gevoel geven dat we in de zon zitten. Want doordat het in de winter minder lang licht is en de zon later opkomt, kun je makkelijker in een depressie raken. Door een tekort aan licht blijft het lichaam melatonine (het slaaphormoon) aanmaken. Hierdoor blijf je overdag slaperig en vermoeid en kun je sombere gevoelens hebben. Door lichttherapie stopt het lichaam met het aanmaken van te veel melatonine waardoor de klachten verdwijnen. Tegenwoordig wordt deze therapie ook door psychiaters voorgesteld, omdat dit zo goed werkt.

Muziek als hartslag


Voor velen is muziek de mooiste manier om de dagen mooier te maken. Je kan op de app Spotify gratis muziek beluisteren en afspeellijstjes maken. Deze kunnen dienen als uitlaatklep, oppepper en troost. Ook vind je er mooie podcasts en kan je je zo laten inspireren, motiveren en verbinden. Heerlijk.

Een activiteit bewust simpeler maken, oftewel Mindfulness


Wat mij helpt is mindful bezig zijn. Ik kan het niet tijdens alle activiteiten van de dag, maar het vraagt niet zoveel inspanning. Het zorgt ervoor dat je bij het koken alleen maar met dat koken bezig bent. Je realiseert  je stap voor stap dat je aan het koken bent, dat je de groente aan het snijden bent, … 

We zijn tegenwoordig vaak met meerdere zaken tegelijk bezig. Dat put ons uit. Want zeg nu zelf, we scrollen vaak eindeloos op onze smartphone. Voor we het weten zijn we televisie aan het kijken én op onze gsm bezig. Of we zijn met een vriend aan het praten en zitten tegelijk het nieuws te lezen. We weten dat het slecht is. We weten dat we er uren mee verliezen, en toch doen we dit allemaal. Ik betrap mezelf er ook constant op. 

De boodschap is dus telkens maar één activiteit te doen. Je zal zien dat je meer mentale ruimte krijgt.

Gezelligheid doet ons goed 


Omdat we veel tijd binnen moeten doorbrengen, kunnen we er maar beter het beste van maken. Maak je huis letterlijk lichter door kaarsen of lichtslingers op te hangen, en leg dekens neer waaronder je je kan nestelen. Zet veel te vroeg een kerstboom op of plaats winterse decoratie als dat je een fijn gevoel geeft. 

Een mooi ochtendritueel


Hoe je je dag start, zet de toon voor de rest van de dag. Ik hou van voldoende rust in de ochtend en ruimte om te mediteren. Dit doe ik vooral in de badkamer of onder de douche, want ja mediteren kan overal! Wanneer ik ergens naartoe moet, leg ik de avond ervoor alles klaar wat ik nodig heb. Eten, kleren en tas liggen klaar, zodat ik ’ s ochtends rustig mijn dag kan starten. Die is dan sowieso positiever en dat geeft mij innerlijke rust.

Reflectie en bewuster leven 


De wereld vertraagt en we moeten allemaal op de rem. Heerlijk, want op rustige momenten herevalueert de mens zijn leven. We staan stil bij wat nu echt belangrijk is in het leven. Denken na over dingen die ons oprecht gelukkig maken, een collectieve zoektocht naar zingeving. Deze conversaties met jezelf kunnen confronterend zijn, maar ook zorgen voor inzicht in hoe jij je leven zo kan vormgeven zodat het (nog) beter bij je past. 

Bewegen is leven

Dat we gedwongen worden veel binnen te zitten, kan een valkuil zijn voor lichaamsbeweging. Ons lichaam heeft het nodig. Een solo dance party in de woonkamer kan al genoeg zijn om je lijf en geest gezond te houden. Ook een gezellige wandeling, ook een korte, is al zinvol. Zeker nu we die kou op onze wangen voelen, is thuiskomen daarna des te leuker. Denk ook aan stoelyoga. Zo hoef je je geen zorgen te maken als op de grond liggen geen optie voor je is.  Je kan heel laagdrempelig al oefeningen doen.

Kom je minder in beweging? Je bent niet alleen, dat besef kan zorgen voor verbondenheid.

Authentieker en oprechter


Kunnen we dan nu voor eens en voor altijd zeggen hoe het oprecht met ons gaat en hoe we ons werkelijk voelen? De mens heeft het nodig zich verbonden te voelen en dat kan alleen als we ons kwetsbaar durven op te stellen. Tijdens de donkere dagen kun je je sneller alleen voelen doordat je letterlijk afgesneden bent van anderen doordat het vroeg donker is. Sinds corona enkele jaren geleden zijn intrede deed en bij velen deed beseffen dat gezondheid het allerbelangrijkst is, is hier meer opening voor. Want sommige dagen zijn nu eenmaal donkerder. We kunnen ons nu eenmaal overweldigd voelen. Of angstig. We zijn allemaal mensen en hoeven ons niet te schamen.

Maar voel wat je voelt (balen, huilen, dutten, vloeken, schreeuwen mag). Geniet ten volle van wat wel nog kan en blijf connectie maken met anderen en vooral jezelf. Zoek balans tussen het benutten van de tijd om aan bepaalde persoonlijke doelen te werken en het nemen van rust wanneer je hoofd en/of lichaam dit nodig hebben. Geef die winter blues en coronastress door dit alles wat minder kans. Blijf zoeken naar die lichtpuntjes. Ze zijn er altijd als je maar goed genoeg zoekt.

Lees hier meer over Psychologie & Mindfulness

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 16:20:55 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!