Bijna iedereen heeft in zijn volwassen leven seks of heeft dit gehad. Toch is het seksleven voor veel mensen een onderwerp dat niet bespreekbaar is buiten hun partner om. Soms zelfs ook niet met die partner. Veel mensen vinden het lastig om over seks te praten. Het is een intiem en kwetsbaar onderwerp. Het is dan ook een onderwerp waar een groot taboe op ligt. Laat staan als het over ziek zijn en seks gaat. Twee onderwerpen waar over het algemeen moeilijk over gesproken wordt. Toch is seks (intimiteit) een onderwerp waar we meer over zouden moeten praten, zodat minder mensen zich alleen voelen.
Eigen ervaring
Nadat ik blijvende schade overhield na een ongeluk veranderde ons seksleven. Ik had niet altijd even veel zin door de pijn en was vaak erg moe door de medicijnen. Door de pijn was mijn gevoel veranderd en kreeg ik meer moeite om van de seks te genieten. Ik merkte dat mijn man minder initiatief toonde. Mijn man en ik kunnen goed praten met elkaar over seks en toch begonnen deze veranderingen in ons seksleven al snel een eigen leven te lijden. Vooral in mijn hoofd maakte ik het steeds groter tot ik op een avond mijn man toebeet: ‘Is het dan zo moeilijk om seks te hebben met je eigen vrouw?’
Twee vragende ogen keken me aan en zo kwam het gesprek eindelijk toch op gang. Mijn gedachten en zorgen, dat hij mij niet meer aantrekkelijk vond, waren al snel van de baan. Mijn man bleek het moeilijk te vinden om initiatief te tonen omdat hij mij niet met seks wilde ‘lastig’ vallen als ik veel pijn heb. Na dit gesprek werd ons seksleven weer beter, maar toen werd mij ook duidelijk hoe belangrijk het is dat dit onderwerp meer besproken wordt. Niet alleen tussen partners maar ook vanuit de zorg en mensen om ons heen.
Seks
Wanneer we ons lichamelijk en geestelijk goed voelen, is seks vaak geen enkel probleem en vormt het voor veel mensen een belangrijk onderdeel in een relatie. Wanneer we ons lichamelijk of geestelijk minder goed voelen, kost seks vaak meer moeite. Zodra er problemen ontstaan bij seks, door bijvoorbeeld een chronische ziekte, zou het kunnen gaan om erectieproblemen of vaginale droogheid. Vooral ook andere oorzaken die, op het eerste gezicht misschien niet zoveel te maken hebben met seks, kunnen van grote invloed zijn. Bij een chronische ziekte is er vaak sprake van vermoeidheid, soms een veranderd uiterlijk, pijn, medicijngebruik en lichamelijke symptomen. Door bovenstaande symptomen kan de zin in seks verminderen, is er verminderde reactie op prikkels, onzekerheid, kan iemand moeilijker tot een orgasme komen of heeft minder gevoelige geslachtsdelen. Hierdoor kan het plezier in seks snel verminderen.
Partner
Niet alleen voor jou kan dit lastig zijn maar ook voor je partner. Samen een nieuwe weg vinden voor fijne seks met een zieke partner is niet eenvoudig. Onzekerheid; vindt de ander de seks niet meer fijn? Voelt diegene zich niet meer aangetrokken tot mij? Vaak speelt ook de angst om meer pijn te veroorzaken of andere klachten erger te maken een rol. Onthoud dat je deze vragen ook altijd aan professionals kunt stellen. Weet dat jullie niet alleen zijn met deze vragen en/of problemen.
Intimiteit
Intimiteit kan op verschillende manieren worden ervaren. Mentaal, emotioneel, spiritueel maar ook fysiek en daar gaat het in dit artikel over. Wanneer seks (tijdelijk) niet lukt, onthoud dan goed dat seks en intimiteit twee verschillende dingen zijn. Intimiteit is een van de meest belangrijke aspecten in een relatie. Intimiteit ervaren we door verbondenheid. Intimiteit kan op zoveel verschillende manieren ervaren worden. Enkele voorbeelden hiervan zijn knuffelen, een massage of een arm om je heen. Probeer samen te blijven werken aan de intieme band die jullie hebben.
Bespreekbaar maken
Maak het onderwerp bespreekbaar. Het is zo makkelijk gezegd, maar soms zo moeilijk in praktijk te brengen. Voor heel veel dingen in het leven is communicatie het antwoord. Ook bij seksuele problemen is dit vaak een heel goed begin voor een oplossing. Vertel waar je mee zit, waar je last van hebt, waar je bang voor bent en vraag vooral ook hoe dit voor de ander is. Juist omdat dit een gevoelig en kwetsbaar onderwerp is. Probeer elkaar in dit gesprek niks kwalijk te nemen en vooral ook ruimte te geven voor frustratie en teleurstelling. Tot slot een hele belangrijke tip, vul vooral niks voor elkaar in!
Klik hier voor meer artikelen over relaties en intimiteit.