• Zoeken
  • Lost Password?

Welke hulpmiddelen helpen bij het slapen?

Er zijn verschillende soorten hulpmiddelen op de markt om beter te kunnen slapen. We weten dat er onder de Nederlands bevolking steeds meer mensen zijn die slaapproblemen ervaren. Dus verstandig om daar als producent op in te springen. Maar welke soorten middelen zijn er allemaal verkrijgbaar en wat doen ze? In dit artikel bespreek ik een aantal van deze ‘slaaphulpjes’.

Verzwaringsdeken


Een verzwaringsdeken zorgt ervoor dat je lichaam een diepe druk ervaart.  Dit kan kalmerend werken en ervoor zorgen dat je meer ontspannen bent, en je overprikkeling vermindert. Ook kan het helpen bij angst of onrust. Dit is gebaseerd op ervaringen en niet op wetenschappelijk onderzoek. Het is een hulpmiddel om het gevolg van slaapproblemen op te lossen, maar niet de oorzaak. En bij het gebruik is er een risico dat er gewenning optreedt waardoor je zonder die deken niet meer slapen kan.  Als je gebruik wilt maken van een verzwaringsdeken, kies dan een deken die ongeveer 10 procent van je lichaamsgewicht weegt. Je kunt uit verschillende materialen kiezen, afhankelijk van of je het gauw warm of koud hebt. Er zijn wel een aantal risico’s verbonden aan het gebruik van een verzwaringsdeken. Als je twijfelt neem dan eerst contact met een professional of slaapoefentherapeut bij je in de buurt, voordat je tot aanschaf overgaat. 

White noise of binaural beats


Vind je het lastig om in een te stille ruimte te slapen of heb je juist last van omgevingsgeluiden dan kunnen ‘white noise’ of ‘binaural beats’ uitkomst bieden. White noise is een monotoon geluid dat een ontspannen gevoel kan geven. Je kunt white noise vinden in apps, maar je kunt er ook speciale apparaten voor kopen.

Binaural beats zijn gebaseerd op verschillende geluidsgolven die stimulerend of ontspannend kunnen werken. Belangrijk is dat je er met een koptelefoon of oordopjes naar luistert omdat naar beide oren een andere frequentie wordt gestuurd waar de hersenen een geluid van maken. Ook hier bestaan verschillende apps voor of je kunt ze bijvoorbeeld op Spotify vinden. 

Somnox slaaprobot


Een Somnox pretendeert de oplossing te zijn voor een natuurlijke betere slaap zonder bijwerkingen. Je slaapt sneller en dieper en je wordt ’s morgens weer uitgerust wakker. De Somnox moet je zien als een grote knuffel (qua formaat) die een ademhaling simuleert aangepast op je eigen ademritme.  Als je hierop mee ademt, ga je zelf langzamer en dieper ademen wat voor een beter slaapritme zorgt. Je kunt je ademhalingsprogramma via een app instellen. Nadeel van het product is dat het vrij prijzig is ondanks dat je kunt kiezen voor huur per maand of permanente aanschaf.

Slaapmaskers


Mocht je niet voldoende verduisterende raambekleding hebben dan kan een slaapmasker een goede optie zijn. We weten dat wanneer het gaat schemeren we slaperig worden en dat we dan beter kunnen slapen. Als je in ploegendiensten werkt en overdag moeten slapen, kan een slaapmasker een goed hulpmiddel zijn. Het is namelijk voor het lichaam niet natuurlijk om overdag, wanneer het volop licht is, te slapen. Maar ook voor mensen die zakenreizen maken en naar andere tijdzones vliegen (en op een ander moment moeten slapen dan je bioritme aangeeft) is het handig en verstandig om gebruik te maken van een slaapmasker.

Oordopjes


Heb je een partner die snurkt? Woon je langs een drukke weg of moet je vanwege je werk overdag slapen? Heb je een jetlag of ben je overgevoelig voor geluid? Denk dan eens aan oordopjes. Deze zijn vrij verkrijgbaar bij bijvoorbeeld drogisterijen of je kan ze op maat laten maken bij een audicien. 

Kruidenmiddelen/supplementen bij de drogisterij


Er zijn verschillende middelen bij de drogisterijen te vinden die zouden moeten zorgen voor een goede nachtrust. De middelen zijn gebaseerd op natuurlijke extracten uit kruiden, bloemen en planten. Echter, er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze middelen daadwerkelijk bijdragen aan een goede nachtrust. Maar wanneer je erin gelooft dat je goed slaapt bij het nemen van deze producten dan zal je ook goed slapen. Dit noemen we ook wel het placebo-effect. Check wel voor de zekerheid of de bestanddelen in deze middelen samengaan met je eventuele medicatie.

Slaapthee


‘s Avond is het een goed idee om thee te drinken in plaats van koffie. Cafeïne kan namelijk het slapen bemoeilijken. Thee die je daarom ’s avonds beter niet kunt drinken is zwarte thee, vanwege de hoge dosering cafeïne. Ook cafeïnevrije koffie kun je beter laten staan, want cafeïnevrij betekent vaak niet dat er geen cafeïne in zit. Kruidenthee of slaapthee zijn wel goede keuzes. Hierbij is het verstandig om de thee tussen 19:00 en 20:00 uur te drinken, aangezien de kruiden in deze thee juist de organen ‘aan’ kunnen zetten of op gang kunnen brengen. Hiermee bedoel ik dat ze de uitscheiding van afvalstoffen starten. Wat ervoor kan zorgen dat je ’s nachts juist meer moet plassen. 

Melatonine 


Een ander middel dat je bij de drogisterij kan vinden is melatonine. Melatonine is ook wel een lichaamseigen stof, een hormoon dat het lichaam zelf aanmaakt. Melatonine zorgt voor het startsignaal van de slaap, maar zorgt er niet voor dat je beter slaapt. Wil je hier meer over weten? In het vorige artikel schreef ik uitgebreid over de werking van dit middel. 

Vooral belangrijk, voordat je hulpmiddelen voor het slapen in gaat zetten, is dat je slaaphygiëne op orde is: de balans is tussen je belasting en belastbaarheid, er voldoende ontspanning is in leven en je een vast avondritueel opbouwt. Heb je naar aanleiding van het lezen van dit artikel nog vragen of opmerkingen neem dan vooral contact met een slaapoefentherapeut bij je in de buurt. 

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!