• Zoeken
  • Lost Password?

Niet kunnen slapen in de zomermaanden

Het voorjaar laat even op zich wachten, maar hopelijk krijgen we wel een warme zomer met veel zon. En juist die warmte kan weer effect hebben op de slaap. Hoe ga je hier het beste mee om? Maar ook, hoe kun je lekker slapen op vakantie in een andere omgeving? Hoe kan ik het beste in bed liggen? Wat is voor mij een goed matras? In dit artikel zal ik daar verder op ingaan.

Slapen op warme dagen

Je lichaam is gewend om ‘s avonds af te koelen en donkerte zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Je bioritme is hierop afgesteld. Dit is natuurlijk niet van toepassing tijdens bijvoorbeeld een hittegolf zoals vorige zomer. Het kan zijn dat je hierdoor lastiger kunt inslapen. Maar je kan er wel voor zorgen dat je lichaam goed afkoelt en dat je de kamer donkerder maakt. 
Dit doe je door een uur voor het slapen gaan de gordijnen dicht te doen en het licht te dimmen. Of een koud voetenbadje te nemen en lauw te douchen vlak voor je gaat slapen. Leg op je nachtkastje coolpacks neer om je polsen en enkels af te koelen. En maak natuurlijk gebruik van ventilatoren of een airco. Moet je in de nacht eruit om te plassen? Koel dan ook even je polsen af onder lauw stromend water. Let ook op wat je aan doet. Liever een dunne katoenen pyjama dan geen pyjama. Omdat katoen ook vocht opneemt. 

Daarnaast is het heel verleidelijk om op een warme zomerse dag een lekker koud biertje of een glas koude rosé te drinken. Hierdoor ga je waarschijnlijk later naar bed dan gepland, omdat het nog zo gezellig op het terras of in de tuin is. Maar het drinken van alcohol doet je geen goed. Alcohol zorgt ervoor dat je nog slechter slaapt. Wanneer je laat van het terras thuiskomt, maak je minder slaapuren. Hierdoor kun je een slaaptekort opbouwen. Met alle gevolgen van dien. 

Bovenstaande tips zijn op zich best wel voor de hand liggend. Maar wanneer je van warmte je vijand maakt, kun je het er ook heet van krijgen. Zie het warm hebben als iets dat nu eenmaal zo is. Het is een feit en daar moet je mee proberen om te gaan. Ga dus vooral niet liggen woelen in je bed, want daar krijg je het alleen maar warmer van. Je kunt bijvoorbeeld wel proberen te visualiseren dat je op een ijsberg zit waar het heel koud is, koude wind tegen je aan voelt blazen, je voelt je afkoelen, je hebt het minder warm, je voelt je comfortabel, je bent klaar voor de nacht om lekker te kunnen slapen. Of kijk online of je natuurgeluiden kunt vinden die je associeert met koelte, bijvoorbeeld een waterval, zeegeluiden of wind. Luister daar rustig en ontspannen naar. 

Goede nachtrust op vakantie

Als je in een andere omgeving bent, in een ander bed, zal je misschien de eerste dagen niet zo lekker slapen als thuis. Het bed is anders. Je hoort andere geluiden. Je stapt uit je dagelijkse routine. Zoals ik al in eerdere artikelen heb beschreven, is voor een goede nachtrust ritme en structuur heel belangrijk. Dus ondanks dat je niet in je vertrouwde omgeving slaapt, probeer ritme te houden in je eetpatroon. Geef je lichaam een beetje houvast door op vaste tijden te ontbijten, lunchen en dineren. Probeer niet teveel mee te gaan met de lokale bevolking. 

Zorg ook voor balans tussen inspanning en ontspanning. Op vakantie is het natuurlijk heerlijk om volledig in de ontspanning te gaan en niets te doen. Maar niets doen heeft geen goed effect op de slaap. Probeer te blijven bewegen; maak een strandwandeling of een ommetje in het bos, bezoek en bekijk iets, zodat het lichaam wel fysiek uitgedaagd wordt. Pas hetzelfde avondritueel toe zoals je thuis ook gewend bent. De hersenen (waar de slaap uiteindelijk plaatsvindt) herkennen dit en weten dan wat er te wachten staat. 
Wat ook een goed werkt om de dag af te sluiten en te ontprikkelen, is het met pen en papier bijhouden van een vakantiedagboek. Zo sluit je de dag af zonder schermen. 

Slaaphoudingen

Soms wanneer je de slaap niet kunt vatten, ga je liggen woelen en ligt helemaal niets lekker. Er zijn drie houdingen die prima zijn voor lijf en leden. Namelijk:

1. Liggend op je zij met je benen opgetrokken en bijvoorbeeld je handen onder je hoofd of onder je kussen. Om het comfortabeler te maken, kun je eventueel een kussen tussen je knieën plaatsen. 
2. Liggend half op je buik waarbij een been gebogen is en een been gestrekt. Je ligt dan in een soort stabiele zijligging met je gezicht naar het matras.  Om deze houding comfortabeler te maken, kun je eventueel een kussen onder je buik leggen.
3. Liggend half op je rug waarbij je een been buigt en een been strekt. Je bovenrug en schouders liggen op het matras. En je gezicht is meer richting het plafond gericht.  Voor meer comfort kun je eventueel een kussen achter je rug en onder je bekken leggen. 

Goed matras

Nu denk je misschien: leuk al die slaaphoudingen, maar ik lig niet lekker op mijn matras. Is mijn matras nog wel geschikt voor mij? Ga dan eerste na hoe oud je matras is? Draai je het matras regelmatig om (onder naar boven en linksom draaiend)? En als je erover denkt om een nieuw matras te kopen, laat je dan vooral goed adviseren in een beddenspeciaalzaak. Hier kunnen ze advies gegeven gericht op je slaaphouding, je aandoeningen, je wensen, je gewicht, en of je het gauw warm of koud hebt. Neem vooral de tijd om in de winkel ook daadwerkelijk op verschillende matrassen te gaan liggen. Wat voelt prettig, heb ik voldoende ondersteuning. Hierin kan ik geen eenduidig advies geven dat geschikt is voor iedereen. Maar voor ieder budget is er wel iets geschikts te vinden. 

Meer slaaptips van Stéphanie lees je hier.

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 10:50:24 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!