• Zoeken
  • Lost Password?

Met simpele leefstijlaanpassingen lekkerder in je vel

Valentine Dillisse is na jarenlang bedrijfsarts te zijn geweest nu arts voor integrale geneeskunde en leefstijl. Op social media staat ze bekend als Dokter Valentine en geeft ze leefstijladviezen. Ze heeft al twaalf jaar een chronische hartaandoening die deels haar motivatie voor haar werk is. Ze merkte hoe leefstijlaanpassingen een grote invloed hadden op haar eigen kwaliteit van leven.  Nu adviseert ze anderen hoe ze met kleine aanpassingen een grote impact kunnen bewerkstelligen.  

Leefstijladviezen voor de KLM cabine crew

Valentine Dillisse werkte jarenlang als bedrijfsarts voor de KLM. Daar merkte ze dat ze steeds meer met preventie bezig was. Met name op het gebied van leefstijl gaf ze steeds meer adviezen aan medewerkers van de KLM cabine crew. Zij doen fysiek zwaar werk, vliegen door verschillende tijdzones, draaien lange diensten en zijn gewend voor anderen te zorgen. “Bij de KLM was ik veel bezig met algemene leefstijladviezen, bijvoorbeeld op het gebied van slaap, ontspanning en voeding. Dat zijn niet zozeer de klassieke dingen waar je als bedrijfsarts mee bezig bent. Maar ik merkte dat ik het veel leuker vond en dat heeft ertoe geleid dat ik de opleiding tot arts voor integrale geneeskunde en leefstijl ben gaan doen. Daarnaast speelde het feit dat ik zelf twaalf jaar geleden een chronische hartziekte kreeg ook een rol.” 

Aandoening van het vrouwenhart

Valentine heeft microvasculaire coronairdysfunctie, een aandoening van de kleine vaatjes rond het hart. Dat is een vrouwenziekte die zich uit door pijn op de borst, kortademigheid en vermoeidheid op het moment dat het hart wat harder moet werken. Bij inspanning, stress maar ook na een nacht slecht slapen. “Ik merkte zelf twaalf jaar geleden al dat een gezonde leefstijl heel belangrijk is. Dat betekent prioriteit geven aan slaap en rust, gezond eten en op de juiste manier bewegen. Ik ben ook meer gaan mediteren. Dat deed ik al zo’n twintig jaar, maar niet structureel. Vanaf twaalf jaar geleden ben ik dat wel structureel gaan doen. Ik merk dat wanneer ik pijn op de borst heb en dan ga zitten voor een meditatie, dat de pijn op de borst wegzakt zonder dat ik medicijnen nodig heb. Dat is heel waardevol. Inmiddels ben ik ook mindfulnesstrainer geworden.” 

“Hier is je stapel medicijnen…”

Door haar ziekte merkte ze dat leefstijl voor haar belangrijk was. Daardoor ging ze op onderzoek uit naar wat er nu bekend is op het gebied van leefstijl in combinatie met hart- en vaatziekten. “Ik ben heel erg van de wetenschap en wil graag de wetenschappelijke onderbouwing zien van adviezen. Ik zocht uit hoe het nou werkt bij mijn aandoening, want ik werd door de cardioloog naar huis gestuurd met ‘hier heb je een stapel medicijnen en verder kunnen we niet zoveel doen’. Daarbij kreeg ik ook nog een aantal standaard gezondheidsadviezen zoals bewegen, wat ik al deed. En je moet stoppen met roken, wat ik toch al niet deed. Dat je op een heel specifieke manier moet bewegen, ontdekte ik zelf. Een combinatie van kracht- en intervaltraining werkt het beste. Maar ook slaap, meditatie en uiteindelijk ook voeding kunnen een belangrijke rol spelen voor je welzijn.” 

Wetenschappelijk onderbouwd advies

Hier in Nederland zijn we niet op de hoogte van welke voeding nou wetenschappelijk onderbouwd goed is bij hart- en vaatziekten. In de Verenigde Staten wordt er juist wel veel onderzoek gedaan. In de afgelopen jaren is er ook veel goed uitgevoerd onderzoek verschenen. Daaruit komt naar voren dat veganisten en vegetariërs vaak langer leven en minder vaak hart- en vaatziekten, kanker en diabetes krijgen. Onbewerkt plantaardige diëten lijken bijvoorbeeld ook vernauwingen van kransslagaders te kunnen omkeren. Dat heeft ertoe geleid dat ik drie jaar geleden ook volledig onbewerkt en plantaardig ben gaan eten. Sinds ik mijn dieet heb veranderd, heb ik veel minder pijn op de borst, ben ik minder moe en minder kortademig. Ook gebruik ik nu minder medicijnen. Ik ben in de overgang en ook daarbij heb ik veel minder klachten. Bovendien lukte het me ineens wel om fors af te vallen, zonder al te veel moeite. Het heeft me enorm geholpen om mijn kwaliteit van leven te verbeteren. Daarom is het doorgeven van deze leefstijladviezen aan anderen ook mijn missie geworden.” 

Online platform

“Twee jaar geleden ben ik begonnen met het online platform Dokter Valentine. Mijn platform is gratis. Dat vind ik belangrijk. Mijn missie is om goede wetenschappelijk onderbouwde weetjes op het gebied van voeding, slapen, bewegen en ontspannen te delen met mensen. Ik ben gestopt bij de KLM om me echt te oriënteren op wat wil ik bijdragen aan deze wereld. En hier word ik blij van. Ik geef soms een lezing en ik schrijf artikelen. Dat kan ik goed combineren met m’n chronische ziekte en op momenten dat ik daar meer last van heb zoals in de winter, kan ik het op een lager pitje doen. ’s Middags rust ik altijd na de lunch. Dat werkt voor mij het beste om mijn hartritme en mijn bloeddruk laag en mijn energieniveau op pijl te houden.”

Groot verschil in kleine veranderingen

“Mijn belangrijkste boodschap is dat je met leefstijl veel kunt bereiken op het gebied van preventie, maar ook bij de behandeling van al aanwezige chronische ziekten. Gelukkig is daar in Nederland ook steeds meer aandacht voor. Ik zie bij mezelf zoveel verschil dat ik het gemakkelijk vind om mijn omgeving te inspireren. Mijn moeder had veel reumatische klachten en ze is inmiddels ook helemaal plantaardig gaan eten. Haar klachten zijn enorm verminderd, maar ook haar bloeddruk ging omlaag en haar cholesterolmedicatie kon verlaagd worden. Dat is toch fantastisch!” 

Zes leefstijlpijlers

“Leefstijl bestaat niet uit een onderdeel. Het zijn eigenlijk allemaal verschillende onderdelen die samenwerken en het is belangrijk dat die allemaal in balans zijn. Het heeft geen zin vijf dingen perfect te doen en een ding helemaal niet:

1. Beweging
2. Voldoende slaap
3. Ontspanning
4. Voeding
5. Sociale contacten onderhouden en zingeving ervaren
6. Schadelijke stoffen vermijden (zoals sigaretten en alcohol maar ook hormoonverstoorders in plastic en bestrijdingsmiddelen).

Neem ze alle zes eens onder de loep en kijk waar je winst kunt behalen. Begin niet met alle zes tegelijk, maar kies eerst een uit en kijk eens of je iets kunt verbeteren. Stap voor stap. Wees mild voor jezelf. Verandering kost tijd. Het is geen direct stijgende lijn. Als je bijvoorbeeld focust op gezonde voeding en je gaat op een verjaardag toch voor de bijl bij het zien van de slagroomtaart, zie dat dan als leermoment. Vraag je af waarom je het toch nam. Hoe denk je dat je het volgende keer kunt voorkomen? Wees mild voor jezelf, zoals je zou doen voor een goede vriend of vriendin.” 

Meer informatie:
Je kunt Valentine vinden op Instagram, op Facebook en via haar website.
Lees hier meer over leefstijl.

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 11:15:32 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!