• Zoeken
  • Lost Password?

Schiermonnikoog als toegankelijke reisbestemming

Ik ging in mei een midweek naar waddeneiland Schiermonnikoog. Een prima reisbestemming om even lekker uit te waaien, ook als je fysiek beperkt of niet heel fit bent en er graag een paar dagen er tussenuit wil. Al vanaf het moment dat je de boot op stapt of rijdt, krijg je meteen dat heerlijke vakantiegevoel: de wind in je haren nog op de kade, de krijsende zeemeeuwen, de zilte lucht van de zee, heerlijk! In dit artikel bespreek ik de toegankelijkheid van het eiland en geef ik tips voor een fijn verblijf.

Vervoer

De veerhaven, met voldoende parkeerplaatsen, is in Lauwersoog, in het noorden van de provincie Groningen. Als je niet beschikt over een auto, kun je vanaf station Groningen met een directe busverbinding in een uur naar de veerhaven. De bus is rolstoelvriendelijk. Net als de veerboot, waarbij je op de begane grond naar binnen rolt en er aan de andere kant van de boot bij je aankomst ook weer uitrolt. Naar het zonnedek gaan is in een rolstoel geen optie omdat deze boot geen lift heeft. Op de boot naar Vlieland bijvoorbeeld kan dit wel. 

Bus of rolstoeltaxi op het eiland

Op Schiermonnikoog kun je de bus nemen naar het dorp. Als je 100 procent rolstoelafhankelijk bent, is dit met de drukte en de koffers van de reizigers niet ideaal. Een rolstoeltaxi is dan wellicht beter. Us Eilaun verzorgt dit vervoer. Als je zoals ik op kunt staan en je rolstoel even in kunt klappen terwijl je zelf op een gewone stoel plaatsneemt, is de bus een prima optie. Het eiland is autoluw. Je mag er alleen met een vergunning rijden. Die moet je ruim van tevoren aanvragen en dat kan alleen met medische indicatie. De vraag is of je dat überhaupt moet willen omdat je voor die enkele keer net zo goed een taxi kunt nemen.

Compact eiland

De afstand van de veerhaven naar het dorp (zo’n 3,5 kilometer over de dijk en tussen de weilanden door) en de fiets- en wandelpaden de duinen in, zijn de langste afstanden. Het eiland is verder zeer goed te belopen of te fietsen voor mensen die weinig energie hebben. Dit komt omdat Schiermonnikoog slechts één dorp heeft en vrijwel alles daar rondom gecentreerd is. Schiermonnikoog is na Vlieland het kleinste waddeneiland. Kies je accommodatie in of aan de rand van het dorp en je zit altijd goed wat betreft de restaurants en de enige supermarkt. Ik kon deze trip niet lopen, maar een stukje fietsen op een e-bike lukte wel. De afstand van het dorp naar de leukste strandtent, De Marlijn, is dan drie tot vier kilometer en als je ook nog de Kobbeduinen in wilt, tel er dan nog drie bij op. Ook een tandem is bijvoorbeeld een leuke optie.  

Strandrolstoel

Er zijn diverse strandopgangen op het eiland en de stranden op Schier zijn de breedste van heel Europa. Het is dus meestal een flink stuk lopen naar de zee. Bij Strandpaviljoen De Marlijn aan de Prins Bernardweg en bij Hotel Egbertsduin aan de Badweg is in de zomermaanden een strandrolstoel met dikke banden beschikbaar. Als je er zeker van wilt zijn dat je die kunt gebruiken, is het handig om van tevoren even te reserveren bij een van deze twee locaties. Gebruik is meestal gratis. Je hebt wel iemand nodig die je duwt. 

Winkelen

Schiermonnikoog heeft vooral kleine, unieke winkeltjes die niet allemaal even rolstoeltoegankelijk zijn. Ik was zelf deze hele trip behoorlijk rolstoelgebonden en heb er een aantal getest waarbij het toch wel lukte: ’T Wente (mijn favoriet) en Streek 56 gingen prima, net als de geweldige VVV in een ultramodern gebouw. Kleur aan Zee was iets lastiger omdat de rekken erg dicht op elkaar staan. Bij Dijk Ocean Store liet ik mijn rolstoel buiten staan, maar volgens mij lukt deze prima, net als Kolstein Lifestyle en boeken. De meeste winkeliers zijn sowieso wel behulpzaam en daarnaast ben ik zelf van het gewoon proberen ook om te laten zien dat rolstoelers ook graag naar binnen willen en je het daarom dus niet te vol moet zetten met rekken, dozen, stoelen, etcetera. Bewustzijn hiervoor kun je creëren door gewoon naar binnen te rollen.

Uit eten

Iedere keer als wij ergens gingen eten (en dat moest binnen, want in mei was het erg fris) klapten we de rolstoel buiten in en ging ik lopend naar binnen. Ik vond de ingangsdeuren van de restaurants die wij kozen (Brakzand, De Vier Dames) al niet erg uitnodigend om te gaan ploeteren met een rolstoel. Alleen bij Graaf Bernstorff kon je zo naar binnen rijden. In de zomermaanden heb je als voordeel dat je op het terras plaats kunt nemen. Ga alvast in je accommodatie naar de wc, want ik heb nergens rolstoelvriendelijke toiletten gezien. Maar omdat het eiland zo klein is, merkte ik dat in ons gezelschap zelden iemand buiten de deur van het toilet gebruik hoefde te maken omdat we vaak niet uren weg waren.

Accommodatie

Zelf heb ik geen gebruik gemaakt van een toegankelijke accommodatie omdat ik binnenshuis geen rolstoel gebruik. Via Google vond ik slechts een accommodatie die geschikt is voor mensen die helemaal roltoelgebonden zijn, Twa Blomkes

Leuke dingen doen

Schiermonnikoog is een klein eiland. Dat geeft rust. Je hoeft niks. Relaxen en gezellig samen zijn, waren dan ook mijn hoofddoelen van deze trip. Wil je er toch op uit, dan is de eerste keus vaak strand en duinen. Maar ook voor mensen die dol zijn op musea en andere activiteiten is er genoeg te doen, alleen zijn de meeste locaties buiten de hoogzomermaanden vaak maar beperkt open. Check dus de openingstijden voor je er heengaat.

  • Rariteitenkabinet Griebus vind ik echt een aanrader. Het is een verzameling oude en vooral gekke spullen in een fraai oud pand. Gratis te bezoeken en rolstoelvriendelijk.
  • Blokkarten of strandzeilen is voor vrijwel iedereen geschikt, tenzij je heel erg licht bent. Een beetje gewicht is noodzakelijk. Je rijdt in een blokkart, een karretje met een surfzeil erop, over het strand. Er zijn diverse aanbieders op Schiermonnikoog zoals Thijs Vliegerparadijs .
  • Schelpenmuseum Paal 14. Dit museum is rolstoelvriendelijk.
  • Een tocht met een huifkar of met de Balgexpress over het strand.

Heb jij nog tips voor Schiermonnikoog of vind je een ander waddeneiland echt een aanrader? Laat het ons weten.

Andere tips voor weg in eigen land, vind je in dit artikel.

Uitgelichte foto: Janet op Vlieland

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 11:16:58 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!