• Zoeken
  • Lost Password?

Van FOMO naar JOMO

Als je chronisch ziek bent, heb je wellicht in meer of mindere mate te maken met FOMO, fear of missing out. Ook al ben je niet bekend met de term, het gevoel zal je zeker herkennen. Bijvoorbeeld als je weer eens niet naar dat feestje kan of last minute je afspraak met vrienden moet afzeggen. Activiteiten die je moet missen omdat je ziekte weer eens opspeelt of je beperking het niet mogelijk maakt om mee te doen. En social media helpt niet bepaald mee. Zeker niet tijdens de zomermaanden. Je insta staat vol met mensen op festivals, terrasjes en strandvakanties. Doordat iedereen steeds wil laten zien hoe leuk ze het hebben, kun je het gevoel hebben dat je er zelf ook voortdurend op uit moet of raak je gefrustreerd omdat het er voor jou (even) niet inzit.

Joy of missing out

Maar zoals dat met alle trends gaat, vroeg of laat volgt er een tegenbeweging. En ook FOMO heeft er een gekregen: JOMO, joy of missing out. Wanneer je het eigenlijk helemaal niet erg vindt om dingen te missen. Natuurlijk is het vervelend als je door je ziekte of beperking leuke dingen moet laten. Maar geef toe, soms is het helemaal niet zo erg, want het betekent ook minder verplichtingen, minder ratrace, minder stress. 

Bewust kiezen

Vroeger was ik ook iemand die niets wilde missen en overal bij wilde zijn. Geregeld kwam het voor dat ik op een avond meerdere afspraken had. Eerst nog die verjaardag en daarna naar dat feestje of nog even de kroeg de in. Dat veranderde toen ik ziek werd. Al zou ik het willen, het was simpelweg niet vol te houden. Dus moest ik keuzes maken, prioriteiten stellen. En wat bleek, ik genoot meer van de dingen waar ik bewust voor gekozen had. Niet continu op de klok kijken omdat je straks weer weg moet, investeren in echte vriendschappen en dat doen wat je echt leuk vindt.  Kortom, kiezen voor dingen en mensen waar je energie van krijgt. Met JOMO verleg je de focus van dingen die je niet kunt doen, naar dingen waar je blij van wordt of waar je van oplaadt.

Hoe ervaar je meer JOMO:

  1. Breng minder tijd door op social media;
  2. Door rust af te wisselen met bewust gekozen activiteiten, geniet je meer van dat wat je wel doet;
  3. Probeer vooral de dingen te doen die je niet alleen energie kosten, maar waar je ook energie van krijgt;
  4. Hetzelfde geldt voor je sociale contacten;
  5. Als je ergens niet naartoe kunt, besteed die tijd dan aan dingen waar je een goed gevoel van krijgt: lees dat boek waar je steeds niet aan toekomt, luister die grappige podcast, bel die vriend die je een tijdje niet gesproken hebt of bingewatch die foute serie;
  6. Zoek contact met gelijkgestemden. Je bent niet de enige die door ziekte bepaalde dingen moet laten, door ervaringen met elkaar te delen voel je je minder alleen;
  7. Stop met vergelijken!

Trouwens, sinds ik bekend ben geraakt met de term JOMO kom ik het steeds meer tegen. In de podcast van Aaf en Lies biechtte Aaf op dat ze met het mooie weer de druk voelde om van alles te doen omdat iedereen maar bleef zeggen dat ze ervan moest ‘genieten’, terwijl ze soms gewoon liever binnen zat. Bram Krikke had bij Q-music een discussie met collega Tom omdat Bram geen zin had in het personeelsfeest. Tom kon zich niet voorstellen dat Bram met het mooie weer niet mee wilde naar het bootfeestje. Bram piekerde er niet over! 

Kortom, chronisch ziek of niet, er is niks mis mee om niet overal bij te (willen) zijn!

Lees hier meer over omdenken.

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 11:01:07 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!