• Zoeken
  • Lost Password?

De kunst van het vergelijken

Je leest vaak dat je jezelf niet mag vergelijken met anderen. Ik ben het hier niet mee eens. Jezelf vergelijken is iets diepmenselijks dat ook, wanneer het op een goede manier gebeurt, kan zorgen voor geluk.

Jezelf vergelijken zorgt voor een eigen identiteit en dit is dus een normaal menselijk proces. Als ik mezelf vroeger met gezonde vrienden vergeleek, voelde ik een bepaalde druk. Ik had het gevoel dat ik moest meedraaien in een snelle maatschappij en snapte niet waarom het me niet leek te lukken… Het leek onmenselijk hoe iedereen om me heen maar door ging, waardoor ik me minderwaardig en raar voelde.

Eigen tempo

Iedereen heeft zijn eigen tempo in dit leven. Het is niet zo dat omdat alle leeftijdsgenoten (want zo voelt dat dan) nu bijvoorbeeld kinderen krijgen en trouwen dat jij daar ook in je leven moet zijn. Of omdat alle mensen van jouw leeftijd een mooie carrière hebben opgebouwd en ook thuis alles lijken te hebben, dat jij dat ook moet hebben. Respecteer jezelf, en de fase in je leven. Je bent hoogstwaarschijnlijk op andere vlakken dan hen veel verder.

Zelfwaardering versterken

De kunst van het vergelijken begint met jezelf voor te houden dat je het ook slechter had kunnen treffen. Die manier van denken stimuleert dankbaarheid, wat een goed gevoel oplevert. In het dagelijks leven of op het werk kun je jezelf vergelijken met iemand die net iets beter presteert dan jij. Waardoor je gemotiveerd bent om haalbare doelen na te streven. Maar af en toe moet je jezelf ook eens vergelijken met iemand die het wat minder goed doet, om je zelfvertrouwen en je zelfwaardering te versterken.

Er zijn mensen die zichzelf vergelijken uit rivaliteit, om zichzelf naar beneden te halen, om te domineren. Terwijl je ook kunt vergelijken om jezelf tevreden te stellen. Die houding, gebaseerd op een positief zelfbeeld en een gevoel van dankbaarheid, komt je emotioneel evenwicht alleen maar ten goede. 


Chronische ziekte verloopt grillig 

Als chronisch zieke weet jij waarschijnlijk als geen ander dat elke persoon met een ziekte een ander ziekteverloop heeft. Dus dat anderen met dezelfde ziekte, toch andere klachten kunnen hebben. Het is daarom niet altijd slim om je te vergelijken als het aankomt op ‘hoe is de ziekte’ en ‘in welke fase zit de ziekte’. 

De mens heeft als gewoonte zichzelf steeds te willen verbeteren. Daarom gaat het vergelijken vaak over een stemmetje binnenin dat zegt: ‘wat heeft die ander dat ik niet heb, waar kom ik te kort’?

Zou het niet fijner zijn om niet je hele leven te willen verbeteren, maar gewoon goede dingen eraan toe te voegen? Eén voor één. Laat gewoon de stapel van goede dingen groeien in je leven.

Meer lezen van Ilona? Klik hier.

Uitgelichte foto: Maksim Goncharenok via Pexels

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!