• Zoeken
  • Lost Password?
person using macbook air on white table

Let’s get personal: Nieuw normaal?

Mei 2021. Corona heeft ons nu ruim veertien maanden in zijn greep en de wereld is totaal veranderd. Vanwege mijn gezondheid heb ik veel van die tijd alleen doorgebracht, wat bij anderen soms tot onbegrip leidde. En inderdaad, het was ook niet altijd makkelijk. Net als heel Nederland baalde ik enorm van deze nieuwe situatie. Ik merkte echter ook dat ik kon terugvallen op iets dat ik de afgelopen veertien jaar heb geleerd: het incasseren van slecht nieuws en steeds weer dealen met een andere realiteit. Het accepteren van een nieuw normaal is voor mij niet nieuw. 

Nadat ik veertien jaar geleden een zeldzame reumatische aandoening onder de leden bleek te hebben, werd mijn van oorsprong positieve instelling regelmatig op de proef gesteld. Van een jonge zelfstandige vrouw in de bloei van haar leven veranderde ik in korte tijd in iemand die hulp nodig had. Heel confronterend als je graag zelfstandig, onafhankelijk en, ja ik geef het toe, best wel een control freak bent. 

Maar diezelfde eigenschappen die me aanvankelijk in de weg zaten, zorgden er wel voor dat ik niet lang wilde blijven hangen in wat niet mogelijk was. Ik wilde de controle over mijn leven terug door te focussen op dat wat ik wel kon doen. Dus hield ik me aan de adviezen van mijn specialisten en therapeuten en zei ik ‘ja’ tegen verschillende soorten studies, programma’s en onderzoeken die zouden kunnen leiden tot een betere kwaliteit van leven. Met succes. Door me op het positieve te richten, krabbelde ik op en kreeg ik weer grip op mijn leven. 

Ik wilde de controle over mijn leven terug door te focussen op dat wat ik wel kon doen

Hoewel ik veel vooruitgang boekte, heb ik ook behoorlijk wat tegenslagen moeten verwerken. Bijvoorbeeld wanneer ik slechte onderzoekuitslagen kreeg, toen bleek dat ik op sommige momenten een rolstoel nodig had, of toen ik moest accepteren dat ik mijn toenmalige functie niet meer kon uitoefenen. Maar ik realiseerde op den duur ook dat er een patroon zat in de verschillende fases die ik na elke teleurstelling doorliep: verdriet, frustratie, verkennen van de opties, hoop op verbetering en tot slot dealen met de nieuwe situatie. Ook merkte ik dat ik die fases steeds sneller doorliep. En bijna altijd bleek dat de nieuwe situatie ook weer nieuwe mogelijkheden en inzichten met zich meebracht: hechtere vriendschappen, een nieuw carrièrepad, persoonlijke ontwikkeling, etc.

Dus toen corona toesloeg, kon ik terugvallen op precies die wetenschap. Ik heb alle fases weer opnieuw doorgemaakt en probeerde me uiteindelijk weer te richten op dat waar ik wel grip op had. En zoals eerder bracht deze nieuwe situatie ook weer kansen met zich mee. Ik was dan wel alleen, maar ik stond niet stil. De radertjes gingen door. Er kwam tijd vrij voor nieuwe plannen. En terwijl mensen het onvoorstelbaar vonden dat ik zoveel alleen was, kon ik ruimte maken voor een langgekoesterde wens en zag ons eigen platform Thriving Magazine het licht. 

Foto: Brandy Kennedy via Unsplash

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 16:26:27 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!