• Zoeken
  • Lost Password?
Camouflagetherapie:goep diverse vrouwen met make-up

Met camouflagetherapie durf jij de zon weer in

Nu de lente haar intrede heeft gedaan en de zomer in aantocht is, zijn we blij dat we die dikke winterkleding kunnen vervangen voor wat luchtigere outfits. Onze huid verlangt naar warmte en zonnestralen. Maar niet iedereen staat direct te springen om zijn blote huid aan de wereld te tonen. Blauwe plekken, rode vaatjes, littekens, pigmentvlekken of andere huidafwijkingen kunnen de pret soms behoorlijk bederven. Camouflagetherapie, waarmee je deze oneffenheden kunt verminderen of wegwerken, kan ervoor zorgen dat je op die dagen dat het nodig is, je net iets zekerder voelt.

Een paar jaar geleden kwam ik zelf in aanraking met camouflagetherapie. Ik had op mijn armen en benen blauwe en donkere plekken. Iets waar ik me met name in de zomermaanden aan stoorde. Via mijn dermatoloog kwam ik bij een huidtherapeut terecht die camouflagetherapie bij me onder de aandacht bracht. Voor mij dé oplossing, niet alleen voor het bedekken van de donkere plekken op mijn armen, maar ook voor de rode vaatjes in mijn gezicht. Informatie die ik graag doorgeef. Met behulp van Ashley Pahalwankhan, Huidtherapeut en Physician Assistant Dermatologie in de Langeland Huidkliniek in Zoetermeer, zet ik de belangrijkste punten van camouflagetherapie voor je op een rij. 

Camouflagetherapie?

Allereerst, wat houdt camouflagetherapie in? Het is eigenlijk een techniek om ontsierende huidafwijkingen te verminderen of onzichtbaar te maken. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met behulp van camouflagecrème of minerale poeder. Het mooie van de behandeling is dat het bij iedereen kan worden toegepast ongeacht je huidtype. Het is speciaal ontwikkeld voor verschillende soorten huidaandoeningen zoals pigmentstoornissen, vaatafwijkingen, littekens, etc. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de aandoening erdoor verergert. Zolang de huid droog is en intact (dus geen wonden bevat), kun je de camouflagetherapie overal op het lichaam op de huid aanbrengen. 

Camouflagetherapie vs make-up

Maar dat doet make-up toch ook, vraag je je misschien af. Klopt, maar camouflageproducten zijn speciaal ontwikkeld voor huidaandoeningen en gebruik je voor plekjes op je huid die met gewone make-up nog steeds zichtbaar blijven. Ze bieden meer dekking omdat de crèmes meer pigment bevatten en blijven beter en langer zitten dan reguliere foundations. Waar je gewone make-up gedurende dag vaak nog even moet bijwerken, blijft camouflagecrème de hele dag zitten. Ook als het warm is of je transpireert. Door de samenstelling heb je maar een klein beetje van het product nodig om de gewenste plek te bedekken.

Huid- en camouflagetherapeut

Als je last hebt van storende oneffenheden kun je je huisarts of dermatoloog vragen om een doorverwijzing naar een huidtherapeut of camouflagetherapeut. Een huidtherapeut is vrij toegankelijk, maar als je de producten en het consult vergoed wilt krijgen, heb je bij de meeste verzekeraars een medische indicatie en een verwijzing van je huisarts of dermatoloog nodig. Het is wel van belang dat je aanvullend verzekerd bent en dat je vooraf even de voorwaarden checkt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Sommige verzekeraars eisen bijvoorbeeld dat de betreffende specialist bij bepaalde brancheverenigingen is aangesloten. 

Crèmes en poeders (ook met SPF!)

Goed nieuws is dat het aanbod aan camouflageproducten steeds groter wordt, waardoor er ook steeds meer mogelijkheden zijn. Welk product het beste bij je past, is een kwestie van persoonlijke voorkeur; hoe breng je het product aan, hoe voelt het aan op de huid? Dat verschilt per persoon.  Camouflagecrèmes kun je vergelijken met foundation uit een potje. De uiteindelijke crème is vaak samengesteld uit twee of drie kleuren die je tot de gewenste kleur mengt. De crèmes bestaan ook in vloeibare vorm als dat je voorkeur heeft. De werking hiervan kun je vergelijken met vloeibare foundation. Tot slot zijn er de minerale poeders. Een poeder voelt wat lichter aan dan een crème. Sommige poeders en crèmes bevatten een SPF, waardoor je extra beschermd bent tegen de zon. Een extra voordeel voor plekjes die gevoelig zijn voor zonlicht. 

Bekende merken:

  • Dermacolor (crème), 
  • Lycogel en Oxygenetix (vloeibare crèmes)  
  • Colorscience, Jane Iredale of Mineralogie (minerale poeders)

Kleur samenstellen

Tijden je eerste consult kijk je samen met je huidspecialist welke methode het beste voor je werkt en bepaal je de kleur waarmee je een zo natuurlijk mogelijk resultaat bereikt. Ook krijg je instructies voor het aanbrengen. Daarna is het de bedoeling dat je er thuis zelf mee aan de slag gaat. Kies je voor een crème die uit verschillende kleuren is samengesteld, hou er dan rekening mee dat je ze thuis nog zelf tot de juiste kleur moet mengen. De minerale poeder en de vloeibare foundation hoef je niet meer te mengen, maar hierbij heb je waarschijnlijk voor de verschillende seizoenen verschillende tinten nodig, aangezien je in de zomer vaak een iets donkere kleur nodig hebt dan in de winter. 

Veegvast en waterafstotend

Dan het aanbrengen. Als je, na je dagcrème, de crème of poeder hebt aangebracht, fixeer je deze met een doorzichtige fixerende poeder of spray.  Na ongeveer tien minuten intrekken, dep je met een vochtige doek het restant van de poeder eraf. Op je gezicht gebruik je camouflagetherapie net als foundation en kun je je daarna opmaken zoals je gewend bent. Als je de stappen goed hebt toegepast, is de crème veegvast en waterafstotend. Na een keer aanbrengen blijft het de hele dag zitten. Er zijn zelfs mensen die ermee gaan zwemmen! ‘s Avonds haal je de camouflage weer met de hiervoor bedoelde reinigingsmelk of -crème van je gezicht of lichaam. 

Voor- en nadelen

Nog even de voordelen van camouflagetherapie op een rij.

Voordelen:

  • Het neutraliseert kleurafwijkingen
  • Het is veegvast en waterafstotend
  • Beschermt tegen straling van de zon
  • Is geschikt voor alle huidtypen
  • Gemakkelijk zelf aan te brengen

Nadelen

  • Het is geen permanente oplossing
  • Het aanbrengen kost wat tijd (20-30 minuten)
  • De producten zijn prijzig (maar kunnen vaak worden vergoed en gaan langer mee dan bijvoorbeeld reguliere make-up)

Tip: Sommige merken hebben proefflacons beschikbaar zodat je eerst even kunt uitproberen of de therapie iets voor je is. 

Het gebruik van camouflagetherapie klinkt eenvoudig en dat is het ook. Het vinden van de juiste kleur is wellicht het ingewikkeldst, maar daar kan je huidspecialist je bij helpen. Het kost ’s ochtends even wat tijd om de crème of poeder goed aan te brengen, maar mijn ervaring is dat je daar steeds behendiger in wordt. En daarna kun je zorgeloos van die warme zonnestralen genieten. 

Foto: shutterstock

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 18:08:47 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!