• Zoeken
  • Lost Password?
vrouw zittend op een brug bij een rivier

Wonen en werken in het buitenland: wat verhuist mee?

Het klimaat, de liefde, de uitdaging. Wat de reden ook mag zijn, je hebt besloten om naar het buitenland te verhuizen. Maar hoe zit het met je (gedeeltelijke) uitkering? Mag die meeverhuizen? Wat zijn de regels? We beantwoorden de zeven belangrijkste vragen.

1. Wanneer woon je of verblijf je in het buitenland?

Ben je korter dan een jaar in het buitenland? Dan woon je in Nederland en verblijf je in het buitenland. Blijf je langer dan een jaar weg? Dan woon je in het buitenland. Ben je elk jaar een paar maanden in Nederland en een paar in het buitenland? Dan woon je bij een buitenlands verblijf van minder dan vier maanden in Nederland. Je bent een pendelaar als je vier tot acht maanden per jaar in het buitenland verblijft. Je kunt dan zelf aangeven wat je woonland is. Ben je meer dan acht maanden weg? Dan woon je in het buitenland. 

Let op: Je moet zelf aangeven of je in het buitenland gaat wonen of verblijven. Het oordeel van het UWV wordt (mede) bepaald door je woonsituatie.  

2. Mag je je uitkering meenemen?

Je kunt je WIA-, WAO- of WAZ-uitkering meenemen als Nederland hierover afspraken heeft met het land waar je heengaat. Een Wajong-uitkering kun je alleen meenemen wanneer je een medische behandeling in het buitenland nodig hebt, je daar een betaalde baan hebt gevonden of wanneer je ouders of verzorgers vertrekken van wie je voor verzorging afhankelijk bent.

3. Blijft de hoogte van je uitkering gelijk?

Een vervolguitkering WGA kan aangepast worden aan het prijspeil in het land van bestemming. Dit is namelijk een uitkering op minimumniveau. Als het prijspeil in het land waar je gaat wonen lager is dan in Nederland, kan dat gevolgen hebben. Alle overige uitkeringen zijn loonafhankelijk en blijven gelijk. Toeslagen kun je in sommige gevallen meenemen. Op de website van het UWV vind je in een overzicht wat van toepassing is op jouw situatie.

4. Je verhuizing doorgeven?

Ben je van plan om naar het buitenland te gaan om er te wonen of verblijven, geef je verhuizing dan op tijd door. Dat kan uiterlijk twee weken voor je vertrek. Afhankelijk van je situatie kun je voor vertrek een medisch onderzoek krijgen door een arts van UWV. Vertrek je zonder het te melden? Dan kan dat gevolgen hebben voor je uitkering. 

5. Wat zijn je rechten en plichten in het buitenland?

Met een arbeidsongeschiktheidsuitkering heb je in het buitenland dezelfde rechten en plichten als in Nederland. Hierbij gelden de volgende aanvullingen:

  • Woon of verblijf je in de EU, de EER, Zwitserland of een verdragsland, dan kan het UWV je vragen om daar een medisch onderzoek te laten doen. 
  • Woon of verblijf je in een ander land dan bovenstaande, ben je verplicht het UWV op de hoogte te stellen van je situatie. Je arts in het buitenland kan verklaren hoe lang je nog ziek bent.  
  • Je kan in Nederland worden opgeroepen voor re-integratie gesprek. De (noodzakelijke) reis- en verblijfkosten naar en in Nederland krijg je dan vergoed. 
6. Wat gebeurt er met je toeslagen?

Je kunt je toeslag houden als je in Nederland woont en in het buitenland verblijft. Of als je naar een land verhuist waarmee Nederland hierover afspraken heeft gemaakt. Dat check je hier.

7. Wat gebeurt er als je in het buitenland werkt en arbeidsongeschikt wordt?

Je hebt dan meestal recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Dit wordt ook wel invaliditeitsuitkering genoemd. De rechten en plichten die voor je gelden, hangen af van het land waar je woont of verblijft en waar je verzekerd bent.

Meer informatie en bronnen: 
UWV Perspectief
UWV Internationaal

Foto: Karsten Wingeart via Unsplash

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Wednesday, 27-Sep-23 01:35:34 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!