• Zoeken
  • Lost Password?
Gezondheidsvoordelen van bloemen

Flower Power: de gezondheidsvoordelen van bloemen

Een bos bloemen is altijd leuk om te geven en te krijgen. Niet alleen het gebaar, maar ook de geur en kleuren van een mooi boeket zorgen voor een instant ‘mood boost’. Maar wist je dat het hebben van bloemen in huis ook gezondheidsvoordelen oplevert en dat het type bloem en de kleur hier ook een rol in spelen? Toch leuk om je iets meer te verdiepen voordat je een bezoekje aan de bloemist brengt. 

Bijdrage aan herstel

Er zijn verschillende studies gewijd aan het effect van bloemen op de fysieke en mentale gezondheid. Hieruit bleek dat bloemen bij stress een rustgevende werking kunnen hebben.  Daarnaast was de conclusie dat mensen die in het ziekenhuis lagen met bloemen op hun kamer, minder pijnmedicatie nodig hadden. Ook hadden ze een lagere bloeddruk, meer positieve gedachten, waren ze minder moe en minder angstig dan de mensen zonder bloemen op de kamer. Met een mooie bos vrolijk je iemand dus niet alleen op. Je draagt ook nog eens bij aan het herstel. 

Onmiddellijke impact op je geluksgevoel

Een team van Amerikaanse wetenschappers onderzocht het verband tussen bloemen en levenstevredenheid. Wat bleek? Bloemen beïnvloeden op een natuurlijke en gezonde manier je stemming en humeur en hebben een onmiddellijke impact op je geluksgevoel. Alle onderzochte personen, ongeacht leeftijd, hadden dezelfde reactie direct na het ontvangen van bloemen: vreugde en dankbaarheid. Maar ook op de lange termijn zorgen bloemen voor een groter gevoel van plezier en tevredenheid. 

Meer energie en concentratie

Maar er zijn meer redenen om een kleurige bos in huis te halen. Ook wanneer je in een dipje zit, je geen inspiratie hebt of het (thuis)werken niet wil vlotten, kan het lonen om even langs de bloemist te gaan. Bloemen zorgen namelijk ook voor meer energie en meer creativiteit. Dit komt doordat bloemen twee belangrijke zintuigen stimuleren: zicht en geur. De kleuren en geuren die bloemen verspreiden, zorgen voor een betere concentratie en creativiteit. 

Bloemen als geneesmiddel

Het voordeel zit niet alleen in de geur en kleuren van bloemen. Bloemen worden ook gebruikt in (homeopathische) geneesmiddelen. Zo worden ze bijvoorbeeld gebruikt voor druppels die emoties en de gemoedstoestand helpen verbeteren (zoals de druppels van Bach Bloesem). 

Bloemen hebben een speciale uitwerking

Je kunt jezelf of een ander natuurlijk een willekeurige bos bloemen cadeau doen, maar als je je eigen boeket samenstelt, kun je er optimaal je voordeel uithalen. Iedere bloem heeft namelijk zo zijn eigen uitwerking:

  • Rode bloemen, zoals de Ranonkel: bevorderen de concentratie
  • Blauwe bloemen, zoals de Anemoon of Lisianthus: verbeteren de creativiteit 
  • Lavendel: helpt bij slaapproblemen
  • Chrysanten: verminderen stress
  • Jasmijn: vermindert angst en stress en bevordert de slaap
  • Rozen: werken opwekkend
  • Gardenia: verhoogt de productiviteit

Zeg het met kleur

Kijk bij het samenstellen van je boeket niet alleen naar het soort bloem, maar ook naar de kleur. Lichte kleuren hebben over het algemeen een rustgevende uitwerking, terwijl diepe en felle kleuren juist voor meer energie zorgen. Hetzelfde geldt voor een samenstelling van bloemen met kleuren die in tint dicht bij elkaar liggen ten opzichte van een boeket met contrasterende kleuren. Kleuren uit de eerste groep hebben een kalmerend effect, terwijl een bos met contrasterende kleuren juist voor een opleving zorgt. Ronde vormen zorgen ten opzichte van hoekige bloemen ook voor een rustigere sfeer. 

Kies de juiste plek

Wist je dat ook de plaats waar je je bloemen neerzet, invloed heeft op hoe je je voelt? Onderzoekers uit Wageningen concludeerden dat mensen positiever over anderen oordelen met bloemen in de buurt. Hun advies: plaats bloemen in wachtkamers en andere publieke ruimtes waar mensen meer gespannen zijn en wel wat ontspanning kunnen gebruiken. Ook in restaurants bleek dat als er verse bloemen op tafel staan, gasten in een betere bui zijn. Maar ook thuis is de plek van je favoriete ruikers belangrijk. Als je ervoor zorgt dat een van de eerste dingen die je ziet die prachtige bos is, begin je je dag meteen met een goed gevoel.

Een bloemetje is dus altijd een goed idee (mits je allergisch bent). Cadeautip: als je met zorg een boeket voor iemand uitkiest, vermeld dan op het kaartje waarom je specifiek voor die bloemen hebt gekozen. Je geeft je cadeau hiermee een persoonlijke touch en maakt het geschenk extra bijzonder.

Meer informatie en bronnen:
https://247green.nl/studie-bevestigt-bloemen-maken-blij/
https://www.countryliving.com/uk/wellbeing/g24775482/flowers-mental-health-benefits/
https://plantsolutions.com/documents/FloweringFoliage.pdf
https://edepot.wur.nl/389994
https://www.bewaakjegezondheid.nl

Foto: Alisa Anton via Unsplash


Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 15:52:11 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!