• Zoeken
  • Lost Password?
Baaldag: hond ligt moedeloos op een bankje

Let’s get personal: Baaldag

Het is ochtend. Zodra ik wakker word en mijn ogen opendoe, merk ik het al. Een onrustig ondefinieerbaar gevoel bekruipt me. Een beetje stijf stap ik uit bed. Ik start mijn dagelijkse routine. Ik laat steeds van alles uit mijn handen vallen, mijn tandenborstel, mijn telefoon, mijn kam. Mijn losse haar valt precies op het mes dat ik net met appelstroop heb ingesmeerd. Zucht… Ik onderdruk een vloek. Ik herken het gevoel weer. Het is zo’n dag dat niks wil lukken, geen kracht, geen energie en bij het minste of geringste springen de tranen me in mijn ogen.

Positiviteit is het sleutelwoord van veel blogs, tijdschriften en websites over chronisch ziek zijn. Ook Thriving Magazine is ontstaan met als doel om de positieve kanten van het leven te belichten. Maar soms heb je ondanks je positieve instelling toch een baaldag. Of het nou komt doordat je met het verkeerde been uit bed bent gestapt, je veel pijn hebt of vermoeid bent, op die dagen is er even geen quick fix door een positiviteitsdagboek of peptalk. En dat hoeft ook niet.

Een positieve instelling hebben wil niet zeggen dat je altijd maar positief moet zijn

Een positieve instelling hebben wil niet zeggen dat je altijd maar positief moet zijn. Baaldagen mogen er ook zijn. Sterker nog, je hebt ze nodig. Als je koste wat het kost altijd maar positief wil zijn en daardoor je eigen gevoelens negeert, kan dat averechts werken. Je kunt daardoor juist meer stress ervaren. Dat heet dan ‘toxic positivity’. Het gaat erom dat je de gevoelens die je hebt, erkent. En ze uiteindelijk weer weet om te zetten in iets positiefs. Door je kop in het zand te steken, ga je je alleen maar slechter voelen.

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar ik laad juist op van een baaldag. Even stilstaan bij dat mijn leven niet altijd alleen maar positief is en ik me helemaal niet goed voel. Daarna kan ik er dan vaak weer tegenaan.  

Dus ook vandaag geef ik me er helemaal aan over. Hijs mezelf in een joggingspak en verplicht mezelf tot niks. Ik kruip op de bank met comfort food, een goed boek en Netflix. Het liefst zet ik een lekkere jankfilm op, zodat ik alle opgekropte emoties eruit kan gooien. Even in mijn eentje mokken en zwelgen in mijn baaldag. Ik gun mezelf deze dag, want ik weet dat ik me hierdoor morgen alweer een stuk beter voel.  

We gaan deze week op Thriving Magazine verder in op toxic positivity. 

Foto: Priscilla Du Preez via Unsplash

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 16:25:41 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!