• Zoeken
  • Lost Password?
Succesvol ondernemen met Fenna

Fenna is succesvol door slimmer te ondernemen

Fenna van Kerckhoven (25) blogt, onderneemt en coacht, en oh ja, ze is ook nog chronisch ziek. Parttime werken, een succesvolle onderneming leiden en een fulltime salaris verdienen, ze doet het allemaal. Door niet méér, maar wel slimmer te ondernemen. 

Vanaf haar geboorte is Fenna een vechtertje. Toen ze samen met haar tweelingzusje tien weken te vroeg ter wereld kwam, werd haar overlevingskans niet hoog ingeschat. Ze bewees het tegendeel en bleek toch sterk genoeg te zijn. Die vechtersspirit is ze nooit kwijtgeraakt. Ondanks een longziekte, drie scolioses (kromming in rugwervels), astma, prikkelbare darmsyndroom, chronische vermoeidheid én dyslexie, bewijst ze dat je een succesvolle onderneming kunt leiden.

Van blog naar bijbaan

Tijdens haar studie Communicatie begon Fenna met de blog Hou Het Luchtig. Zoals ze zelf zegt, had ze een ‘waslijst aan zooi’ en kende ze niemand in haar omgeving die chronisch ziek was. Door via haar blog haar verhaal te delen, hoopte ze in contact te komen met anderen. “Ik ben gewoon begonnen en had nooit verwacht dat zoveel mensen het zouden lezen.” Voor haar blog moest ze artikelen schrijven, de website vullen en de social media onderhouden. Met resultaat, de blog groeide en werd een succes. “Steeds vaker kreeg ik van bedrijven de vraag of ik dat ook niet voor hen zou kunnen doen. Zo is naast mijn blog de onderneming Studio Luchtig ontstaan.” Dus terwijl haar klasgenoten als bijbaantje op zaterdag in de supermarkt stonden, verdiende Fenna geld met het maken van facebookberichten voor anderen.  

Dilemma: een baan zoeken of zelfstandig ondernemen?

In juli 2020 studeerde ze af als communicatiespecialist en heeft toen heel bewust een keuze moeten maken: een baan zoeken of verder ondernemen. “Ik kon niks vinden dat aan mijn eisen voldeed. Ik wilde namelijk in de buurt werken, parttime werken en thuiswerken, dus besloot ik om het toch zelf te proberen en heb mezelf een half jaar de tijd gegeven. Als het dan niet was gelukt, kon ik altijd weer op zoek naar een baan.” Aangezien ze niet zelf het wiel opnieuw wilde uitvinden, is ze als coachee in de leer gegaan bij Suzanne van Duijn (vrijemeid.nl). “Ik had ervaring, klanten en een portfolio, maar ik wilde alles naar een volgend level tillen. Het coachingstraject heeft mijn zelfvertrouwen een boost gegeven. Zo heb ik iedereen uit mijn mailbox een mail gestuurd met de vraag of ik wat voor ze kon betekenen. Daar is een klant uitgekomen, waar ik nog steeds voor werk. Vijftig procent van mijn klanten komt via Hou Het Luchtig, omdat mensen daarop zien wat ik allemaal doe.”

Grenzen bewaken

Een klein jaar verder gaat het zelfstandig ondernemen heel goed. Fenna werkt parttime, zo’n 24 uur per week in de ochtenden, van 9.00 uur tot 13.00 uur. Na haar werkdag om 13.00 is het ook echt klaar. “Morgen is er weer een dag. Ik laat mijn to-do-lijst dan voor wat het is. Ik wil natuurlijk zoveel, maar ik doe het echt stap voor stap, zodat ik het ook kan volhouden.” Fenna werkt met een flexibele planning. Ook ruimte voor dagen dat het minder gaat, wordt ingepland. “Ik heb ongeveer twee a drie prioriteiten op een dag. Het geeft mij vrijheid en rust om te weten dat ik de mogelijkheid heb om een dag niet te werken. Ik plan ook altijd een paar dagen extra bij de deadline van een opdrachtgever om mezelf de ruimte te geven. En verder hoef ik aan niemand verantwoording af te leggen als ik niet om 09.00 uur mijn laptop open. Dus als het even niet lekker gaat, geef ik mezelf de ruimte om later aan het werk te gaan.” Deze manier van werken zit er al goed in sinds haar studie. “Ik heb veel zelfstudie moeten doen en zo heb ik discipline en zelfkennis opgebouwd, maar soms gaat het wel eens fout en dan ben ik een week of twee ziek.” 

Kritisch op samenwerking

Haar klanten merken niks van haar manier van werken. Afspraken plant ze wel altijd ’s ochtends in, ze komt de gemaakte afspraken altijd na en haalt de gestelde doelstellingen. “Ik heb het idee dat wanneer je minder werkt, je veel meer focus hebt dan wanneer je acht uur op een dag werkt.” Dankzij de samenwerking met een team van freelancers, hoeft ze ook geen nee te zeggen tegen nieuwe opdrachten, maar ze is wel zuinig op haar energie. “Ik zet wel eens een samenwerking stop wanneer het me te veel negatieve energie kost. Daar ben ik heel kritisch in. Dat is super lastig als beginnend ondernemer, maar ik ben wel van mening dat wanneer je een deur sluit, een andere deur opent.”

Bewijsdrang

De meeste energie haalt Fenna momenteel uit haar blog, de online community die ze daarmee creëert en de interactie met mensen. De drive om aan zichzelf te bewijzen dat ze het allemaal kan, is groot. “Ik denk dat dat heel herkenbaar is voor mensen die chronisch ziek zijn. Er wordt zo vaak gezegd: moet je dat wel doen en kun je dat wel? Ik denk dan waarom zou ik dat niet kunnen en iemand anders wel?” 

Zelf coach

Ondertussen is Fenna zelf ook als coach in te huren. “Ik kreeg heel vaak de vraag hoe ik het toch allemaal doe. Zeker voor mensen met een chronische ziekte is elke situatie anders. Zij hebben meer aan persoonlijke begeleiding. Ik vind het belangrijk om de mogelijkheden te laten zien. Ik vind het mooi om te zien dat mijn eerste coachee nu ook grote stappen zet.” 

Haar advies aan startende ondernemers is dan ook: “Leer in mogelijkheden denken, kijk naar wat je wilt en bedenk: hoe kom ik daar. Wanneer je leert denken in mogelijkheden gaat er een wereld voor je open.” 

Meer Fenna?

Je kunt haar volgen via haar blog Hou Het Luchtig en op Instagram (@houhetluchtig). Ook deelt ze vanaf augustus om de maand op Thriving Magazine tips om succesvol te ondernemen met ons. 

Foto: Fenna van Kerckhoven door Denise van Duren

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 10:58:42 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!