• Zoeken
  • Lost Password?
rolstoelicoon in het zand

Stoere off road strandrolstoelen

Als je slecht ter been bent of in een rolstoel zit, is het strand op gaan best een uitdaging. Zeker als je niet alleen op een strandbedje wil bivakkeren, maar ook een stukje wil wandelen. Bij sommige strandtenten kun je dan strandrolstoelen huren of lenen. Nadeel van veel van deze stoelen is dat iemand je dan alsnog moet duwen. Bij Paal 17 op Texel hebben ze hier met de Cadweazle en StrandHopper een stoer antwoord op.

Paal 17, Texel

Tijdens de meivakantie ben ik met twee vriendinnen een dagje naar Texel gegaan. Op de boot van Den Helder naar Texel kwam ik een leuk gezin tegen die mij wat tips gaf voor rolstoeltoegankelijke strandtenten. Een daarvan was Paal 17. Nadat we bij ons hotel gearriveerd waren, zijn we daar een kijkje gaan nemen. We parkeerden op een betegelde parkeerplaats en de route naar het restaurant en de kiosk was ook bestraat, dus goed begaanbaar. Bij aankomst bij de kiosk zag ik al twee stoere elektrische strandrolstoelen (Cadweazle en StrandHopper) staan. Ondanks het late tijdstip mocht ik ze toch even testen. 

Cadweazle en StrandHopper

De StrandHopper is een stoere off road rolstoel, die je door de elektromotor (vierwielaandrijving) zelfstandig kan gebruiken; voortduwen is dus niet meer nodig. Je kunt er zo’n twee uur in het zand mee rijden. De StrandHopper heeft een frame waardoor je iets meer steun hebt als je problemen hebt om zelf rechtop te zitten. Het frame kun je omhoog doen, zodat je makkelijk in de rolstoel kan schuiven. Daarnaast biedt het frame extra bescherming. De StrandHopper is met 13-15 km/u de snelste van de twee.

De Cadweazle heeft een lagere instap en is net als de StrandHopper eenvoudig te bedienen en een betrouwbaar en stabiel vervoersmiddel voor op het strand. De Cadweazle heeft een mand achterop waarin je eigen spullen kunt vervoeren. De Cadweazle gaat iets minder snel, namelijk 5-7 km/u. Deze rolstoel zou ik alleen aanraden als je zelf rechtop kan zitten, want hij heeft armsteunen aan beide kanten en een gordel voor om je middel, maar geen extra bescherming om je stevig in de stoel te houden.

Beide rolstoelen bestuur je met een joystick die al op kleine aanrakingen reageert. Dus ook als je je hand niet makkelijk kunt bewegen, hoef je maar een kleine beweging te maken om vooruit te komen.

Prijzen

Ik heb zelf maar een kort stukje met de elektrische strandrolstoelen gereden, maar je mag ze maximaal twee uur huren. Je betaalt 20 euro voor een uur en 30 euro voor twee uur. Daarnaast betaal je een borg van 50 euro voor mogelijke schade.  

Reserveren

Ik raad het zeker aan om deze rolstoelen te proberen. In het hoogseizoen of op drukke dagen adviseer ik om Paal 17 eerst te bellen om een van de stoelen te reserveren. Op rustige dagen is het soms mogelijk om de rolstoelen langer dan het maximum van twee uur te gebruiken. De twee uur houden ze op drukke dagen aan, zodat meer mensen de kans krijgen om de rolstoelen te gebruiken.

Behulpzaam

Bij Paal 17 leggen ze goed uit hoe de elektrische strandrolstoelen werken en hielpen ze mij in en uit de rolstoel. Ze zijn behulpzaam, nemen de tijd en doen het met geduld. Mijn krukken mocht ik in het gebouw achterlaten.

Toegankelijk

Het was ook fijn om te zien dat ze goed hun best hadden gedaan om het voor mindervaliden toegankelijk te maken. De kiosk en het restaurant ertegenover hebben beide een ramp en een betonnen of houten vloer wat het rollen makkelijk maakt. Daarnaast is er een betonnen pad die tot aan het water reikt. Het geeft je het gevoel dat ze aan je hebben gedacht. Ik zou zeker teruggaan. 

Meer informatie:
Voor meer foto’s en filmpjes: @stickwithchloe (Instagram)
www.paal17.com
Meer Tips & Tricks vind je hier.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!