• Zoeken
  • Lost Password?

Leena zet zich in voor positieve beeldvorming

Leena was een peuter toen bij haar cerebrale parese (CP) werd vastgesteld. Nu zet ze zich in om vooroordelen over mensen met een beperking te bestrijden. Zo is ze onder andere ambassadeur voor CP Nederland. Daarnaast zet ze zich in als model ter verbetering van de beeldvorming van mensen met een fysieke aandoening. Ik had een goed gesprek met deze bezige bij.  

Aangeboren beperking

Leena De Wilde is 33 jaar oud, heeft een vriend en een zoontje van 21 maanden. Toen ze peuter was, werd bij haar cerebrale parese vastgesteld. Dat is een verhoogde spierspanning in haar lichaam, waardoor ze moeilijker kan bewegen en in een handbewogen rolstoel zit. “Ik ben geadopteerd en toen ik zeven maanden was, ben ik vanuit India naar Nederland gekomen. Na een tijdje bleek echter dat ik mij niet optimaal ontwikkelde. Mijn ouders hebben me toen naar een specialist gebracht die constateerde dat ik cerebrale parese (CP) had,” licht Leena toe. “Ik ben namelijk op straat geboren en bij de geboorte hebben mijn hersenen zuurstoftekort gehad. Ondanks de beperking, probeer ik me zo goed mogelijk zelf te behelpen in het dagelijkse leven en wat niet lukt, daar krijg ik hulp voor.”

Positieve boodschap

Leena zet zich al jarenlang in voor de positieve beeldvorming van mensen met een beperking. Waarom doet ze dat en welke boodschap wil ze naar buiten brengen? “In 2007 heb ik meegedaan aan de Mis(s) Verkiezing van Lucille Werner voor mensen met een lichamelijke beperking en daardoor heb ik nog steeds veel contact met de media. Ik vertel over mijn leven, mijn ervaringen als persoon met een beperking en over waar ik tegenaan loop in het dagelijks leven. Daarnaast spreek ik regelmatig op scholen en post ik foto’s van mijn modellenwerk en video ’s van castings op social media. Ik wil vooral laten zien dat mensen met een lichamelijke beperking niet anders zijn dan mensen zonder beperking. Iedereen heeft mogelijkheden en die moet je zo goed mogelijk benutten. Dat doe ik zelf ook. Tot slot helpt het ook als je zelf zo weinig mogelijk de nadruk legt op wat je niet kunt. Mensen zien je dan meer als een volwaardig persoon.”

Ambassadrice CP Nederland

Om lotgenoten met CP te helpen, is Leena ook ambassadrice voor de jongeren en ervaringsdeskundige voor CP Nederland. Wat doet ze daar precies? “Als CP Nederland vragen krijgt over allerlei onderwerpen in combinatie met CP kunnen zij deze persoon met mij in contact brengen. Ik ondersteun ook de actie STEPtember (ben dit jaar een van de trainers), waarbij mensen met CP ernaar streven om in september tienduizend stappen te zetten en zich daarvoor te laten sponsoren door familie of vrienden. Dit om geld in het laatje te brengen voor onderzoek naar CP. Daarnaast onderhoud ik regelmatig contact met de media en beheer ik de social mediakanalen. Iets kunnen betekenen voor lotgenoten geeft mij enorm veel voldoening en ik doe het graag!“

Bezige bij

Ook in haar vrije tijd zit de jonge vrouw niet stil. Zo is ze onder andere een veelgevraagd model. “Sinds mijn deelname aan de Mis(s) Verkiezing heb ik mij ingeschreven bij allerlei modellenbureaus en zo ben ik in dat wereldje terechtgekomen. Om mezelf te ontwikkelen als model, volg ik een opleiding bij ‘I Wanna Be A Model’. Naast fotoshoots, komen het poseren, de catwalk en social media aan bod. Daarnaast heb ik enkele jaren op de jeugd theaterschool in Winschoten gezeten, waar ik de kneepjes van het acteren heb geleerd. Ik doe dan ook geregeld mee aan allerlei castings en ik heb meegewerkt aan een promovideo van de community voor vrouwen die sporten, een video voor Nike en ik ben te zien in de commercial van Helpman’s pasta’s. Een andere droom die ik tot slot koester, is het schrijven van een boek over mijn leven en de dingen die ik heb meegemaakt. Daarmee wil ik mensen inspireren en laten zien op welke manier je invulling kunt geven aan je leven als je een lichamelijke beperking hebt. En natuurlijk heb ik mijn handen vol aan mijn zoontje. Hij houdt me permanent in beweging. Door geen enkele uitdaging uit de weg te gaan, wil ik laten zien dat iemand in een rolstoel ook kan sporten of leuke dingen kan doen.”

Mogelijkheden in plaats van beperkingen 

Heeft Leena tenslotte nog een boodschap voor mensen met een beperking?  “Kijk naar je mogelijkheden en naar wat je wel kunt en niet of minder naar je beperking(en). Ga ook met mensen in gesprek als er iets mis is of als je ergens tegenaan loopt.”

Volg Leena op Instagram.
Meer interviews van Karolien lezen? Klik hier.

Foto: Martin Rijpstra

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Wednesday, 27-Sep-23 01:22:00 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!