Seksualiteit is een onderwerp waarover nog altijd veel ongemak bestaat. In de spreekkamer komt het niet of nauwelijks aan de orde, terwijl meer openheid van zaken een groot verschil kan maken voor bijvoorbeeld het zelfbeeld of in je relatie. Jolanda startte daarom vorig jaar Mara Sutra Blog, een blog over seksualiteit en intimiteit.
Jolanda (39) heeft MS en is de Mara Sutra Blog begonnen omdat ze onder mensen met een chronische ziekte signalen opving dat ze problemen ondervonden met seksualiteit. “En dan voornamelijk met intimiteit met hun partner, zoals vermoeidheid en dat het allemaal wat minder is. Ik zag dat niet alleen bij MS, maar ook bij bijvoorbeeld de ziekte van Chrohn en bij aandoeningen als reuma, waarbij je ook met pijn en vermoeidheid te maken hebt. Ik vroeg me af waarom er zo weinig over gesproken werd. Het komt weinig voorbij bij patiëntenverenigingen en je hoort je huisarts of je behandelend specialist er ook niet over. Ik kan er zelf heel makkelijk over praten, dus ik ben gaan schrijven. Ik dacht, ik zie wel waar het schip strandt.”
Erotische webshop
Een van de redenen dat Jolanda er zo makkelijk over kan praten, is dat zij tien jaar geleden met haar schoonzusje een erotische webshop is gestart. “Ik heb via de webshop veel ervaring opgedaan. Je hebt verstand van de producten en mensen komen naar je toe met vragen.” Het starten van de webshop was overigens nog niet zo makkelijk. Het was zelfs moeilijk om een bankrekeningnummer ervoor te openen. Dat gaf aan hoe er over het onderwerp werd gedacht. Nu is dat heel anders. “Door de webshop kwam ik in aanraking met mensen met een chronische aandoening of fysieke beperking die om uitleg vroegen en hun probleem aan me voorlegden.” Van de groothandel kreeg ze trainingen over de producten, waardoor ze deze vragen goed kon beantwoorden. “Het is een wereld die voor veel mensen nog heel onbekend is, maar het is zo leuk. Ik heb nog nooit zo’n leuke baan gehad. Er heerst nog een taboe op, maar iedereen heeft met seksualiteit te maken. Of je nu beperkt bent of niet, iedereen heeft behoefte aan intimiteit.”
Onderwerp in de spreekkamer
De laatste tijd zie je in de literatuur, films en series meer openheid over seks. Al gaat dat in golvende bewegingen. “In de jaren zeventig zag je dat er vooral in Nederlandse films veel minder preuts over werd gedaan. Ik hoop dat er nu bij patiëntenverenigingen en in de spreekkamer toch ook meer over gesproken wordt. In het ziekenhuis is het vaak zo dat als je problemen op seksueel vlak ervaart, je met een foldertje naar huis wordt gestuurd. Er wordt geen open gesprek over gevoerd. Het is toch wel een drempel om het onderwerp bij je arts aan te kaarten. Eigenlijk zou het mooi zijn als er bij je controle naar gevraagd wordt. Het hoort bij kwaliteit van leven. Er zijn veel mensen die het achter gesloten deuren houden, waardoor er problemen ontstaan, terwijl dat helemaal niet hoeft.” Sinds ze de blog is begonnen, heeft Jolanda al best veel mensen geholpen die haar een bericht hebben gestuurd. “Ik help ze met praktische vragen en soms luister ik alleen. Dat is het eerste dat iemand eigenlijk wil. Ik snap niet waarom dat niet besproken wordt tijdens een consult.”
Seksualiteit hoort bij totaalplaatje
Jolanda erkent dat het onderwerp iets privés is dat je niet zomaar bespreekt. “Natuurlijk gaat het niet over wat je thuis in de slaapkamer doet. Je bespreekt het als algemeen onderwerp. Zo zijn er bepaalde medicijnen die de seksualiteit beïnvloeden. De arts is hiervan op de hoogte, maar de patiënt niet en omdat ze het niet met elkaar bespreken, blijft het probleem bestaan. Als je een chronische aandoening hebt, heb je daar je hele leven en in alle aspecten van je leven mee te maken. Artsen moeten daarom meer kijken naar het totaalplaatje en niet alleen naar de ziekte. Daarom vind ik het heel belangrijk dat er meer aandacht voor intimiteit is.”
Niet volgen, wel lezen
Jolanda was vorig jaar al met de Mara Sutra Blog begonnen, maar omdat er toch een bepaalde zweem over seksualiteit hangt, heeft ze er niet zoveel mee gedaan totdat het onderwerp onlangs op Instagram toch meer aandacht kreeg. “Ik zag dat veel mensen ermee bezig waren, toen dacht ik, misschien is het nu wel tijd.” Op social media merkt ze dat er nog een drempel is om haar te volgen. “Je kunt online alles zien, dus ik snap dat mensen je niet zo gauw volgen of reageren. Maar als ik naar de statistieken kijk, zie ik iets heel anders, die zijn hoog. Dat is wel grappig. Ze volgen niet, maar ze lezen wel. Dat vind ik niet erg, als de boodschap maar duidelijk is.” Uit de berichten die ze krijgt, merkt ze dat de nood hoog is en er veel relatiestress is. “Vorige week had ik een stel een kleine tip gegeven. Daar zijn ze mee aan de slag gegaan en nu zijn ze al zoveel dichter bij elkaar dan ze in al die jaren zijn geweest. Dat had niet eens met seks te maken, maar met intimiteit. Dat is zo belangrijk.”
Ervaring en medische bronnen
Jolanda haalt de informatie voor haar blog uit haar eigen ervaring, maar ook uit medische documenten en (internationale) onderzoeken. Ook informatie van verschillende verenigingen en branches houdt ze in de gaten. In haar artikelen plaatst ze altijd een bronvermelding. De naam Mara Sutra is een verwijzing naar MS. “Ik wilde dat er MS in voorkwam en ik wilde iets seksueels, dus het is ook een verwijzing naar de Kama Sutra.”
“Ik hoop met mijn blog te bereiken dat als mensen problemen ervaren, ze de drempel overgaan en het in de spreekkamer bespreekbaar maken, want er is echt een hele hoop aan te doen. En ik hoop dat mensen daardoor intiemer met elkaar zijn.”
Meer informatie:
Je vindt de Mara Sutra Blog hier en op Instagram.
Jolanda vind je op Instagram ook onder @msdiva_ms
Meer artikelen over Relaties & Seks lees je hier.
Foto: Womanizer Toys via Unsplash