• Zoeken
  • Lost Password?
Overwinteren in Spanje

Overwinteren in Spanje: wat moet je regelen?

Irma besloot 11 jaar geleden met haar man om de winters voortaan in de Spaanse regio Communidad Valencia door te brengen. Ze waren verliefd geworden op het land, het eten en de mensen. Daarnaast zorgt het milde winterklimaat ervoor dat ze zich er ook letterlijk beter voelen. De WHO erkent dat het zogenaamde microklimaat ervoor zorgt dat mensen met chronische ziekten als astma en reuma minder klachten ervaren. Maar zeker als je chronisch ziek bent, wil je dat praktische zaken als een huisarts, ziektekostenverzekering, huisvesting e.d. goed geregeld zijn. Met Thriving Magazine deelt Irma praktische tips op basis van haar eigen ervaring.  

Huisvesting: hoe vind je een woning?

Een huisje of appartement huren kan gewoon via Marktplaats. In de kustregio’s zijn veel relatief goede appartementen beschikbaar die door Nederlanders verhuurd worden. Als je eenmaal bent ingeburgerd kom je vaak via via ook aan nieuwe adresjes. Aangezien er een groot aantal Nederlanders en Belgen in dit gebied verblijft, wordt er een Nederlandstalig weekblad uitgegeven met nieuws uit de regio. Hierin worden ook woningen aangeboden. 

Duur van je verbijf: consequenties?

Als je maximaal een halfjaar aaneengesloten in Spanje verblijft, zijn er geen regels aan huisvesting verbonden. Blijf je langer dan moet je als Nederlander belasting betalen. Ook is de lengte van je verblijf van belang voor je ziektekostenverzekering. Blijf je langer dan zes maanden, dan ben je niet verzekerd. Wil je toch langer blijven dan heb je een Spaans sofinummer nodig. Hiervoor registreer je je bij de vreemdelingenpolitie. Daarnaast moet je je laten inschrijven bij de gemeente. 

Verzekeringen: welke zijn nodig?

Als je als overwinteraar voor maximaal zes maanden huurt, is ook de inboedelverzekering bij je huur inbegrepen. Wel moet je voor een goede reisverzekering zorgen, zodat de spullen die je zelf meeneemt ook worden gedekt. Controleer goed hoe lang de dekking van je reisverzekering is. Veel reisverzekeringen dekken namelijk standaard maar drie maanden aaneengesloten. 

Zorgverzekering: extra verzekeren?

Je kunt met je Nederlandse zorgverzekering goed uit de voeten in Spanje. Je hoeft geen speciale of aanvullende zorgverzekering af te sluiten als je die in Nederland ook niet nodig hebt. Met je zorgverzekering kun je terecht in particuliere ziekenhuizen. Kijk van tevoren in Nederland al welke particuliere klinieken er bij je verblijfplaats in de buurt zijn. De particuliere ziekenhuizen zijn qua zorg te vergelijken met die van een streekziekenhuis in Nederland. Je kunt er in de regel ook snel terecht. In de overwintergebieden hebben de particulieren ziekenhuizen contracten met Nederlandse zorgverzekeraars. 

Huisarts: waar kun je terecht?

Ook voor de huisarts kun je er goed terecht. Er zijn in de regio veel Nederlandse huisartsen gevestigd. Het enige nadeel is wel dat je de kosten voor de huisarts vaak moet voorschieten. De huisartsen hebben namelijk geen contracten met de zorgverzekeraars. Maar de kosten zijn wel eenvoudig te declareren. Mocht je klachten hebben waarbij spoed geboden is, dan kun je op eigen initiatief terecht bij de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Deze kosten hoef je niet voor te schieten. Neem wel je Europese verzekeringspas en je paspoort mee. Voor reguliere ziekenhuiszorg (niet spoedeisend) heb je wel een verwijzing van de huisarts nodig. 

Specialistische zorg: wat spreek je af?

Ben je chronisch ziek en van plan om langere tijd naar het buitenland te gaan, overleg dan met je specialisten in Nederland hoe je het beste kunt handelen in het geval er een opvlamming of andere complicatie plaatsvindt. Een Engelstalige brief van je specialist met een korte uitleg van je aandoening en behandeling is aan te raden. In sommige particuliere ziekenhuizen zijn standaard tolken aanwezig voor de communicatie tussen jou en de arts (mocht deze geen Engels of jij geen Spaans spreken). Bij de artsenvisites komt dan standaard een tolk mee. 

Apotheek: medicijnen regelen?

Krijg je door de artsen in Spanje een medicijn voorgeschreven dan kun je dat bij een Spaanse apotheek ophalen (en betalen!). De zorgverzekeraars in Nederland adviseren om de medicijnen die je standaard gebruikt zelf mee naar het buitenland te nemen. Niet alle apothekers willen meteen even goed meewerken om voor zes maanden medicijnen mee te geven. Als je van tevoren je zorgverzekeraar om een bewijs vraagt, gaat dit vaak een stuk makkelijker.

Paramedische zorg: wat is beschikbaar?

Ook de paramedische zorg is in de regio Communidad Valencia in het Nederlands voorradig: fysiotherapie, chiropractor, tandarts, pedicure, etc. Hiervoor geldt ook dat je behandelingen eerst voorschiet. Ook voor medische hulpmiddelen als een rolstoel, scootmobiel, douchestoel en thuiszorg zijn er verschillende Nederlandse aanbieders. Desgewenst kun je deze hulpmiddelen en zorg vanuit Nederland al allemaal regelen. 

Autorijden: wat is er mogelijk?

Wil je autorijden in Spanje dan zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Je rijdt er met de auto naartoe. Check dan even of je autoverzekering de periode dat je reist, gedekt is. Verder is er niks extra’s nodig. Schade valt onder je Nederlandse autoverzekering. 
  • Je vliegt en laat de auto via transport overkomen. Niet iedereen is in de fysieke gesteldheid om twee of drie dagen in de auto te zitten. Je kunt je auto dan via de vrachtwagen naar Spanje laten rijden, terwijl je zelf het vliegtuig neemt. Hou rekening met een kleine week van het ophalen in Nederland tot het afleveren in Spanje. Er zijn een aantal Nederlandse bedrijven die zich hierin specialiseren. Bij sommigen mag je de auto beladen meegeven, zodat je extra spullen kunt meenemen. Dit is geen goedkope optie, maar weegt misschien wel op tegen de kosten van een auto huren. 
  • Je huurt een auto in Spanje. Dit hoeft natuurlijk niet voor de hele periode, maar kun je ook doen op de momenten dat je echt een auto nodig hebt.
  • Je schaft daar een auto aan (als je net zoals Irma ieder jaar teruggaat en permanent huurt). Dan moet je wel een Spaanse verzekering afsluiten, maar er zijn Nederlandse organisaties die je hierbij kunnen helpen. Ook moet je een Spaans sofinummer aanvragen. Aan de hand hiervan kunnen de autoriteiten in het geval van calamiteiten meteen zien wie je bent en waar je verblijft. 

Laatste tips van Irma

  • Om dubbele lasten te voorkomen, kun je huis in Nederland verhuren als je overwintert. Maar mocht je onverhoopt eerder terug moeten of willen komen, hou er dan rekening mee dat je dan niet naar je eigen huis terug kan. 
  • Maak vrienden en leg contacten. Het helpt je de taal te leren en sneller in te burgeren en maakt je ervaring in Spanje nog waardevoller. 

Maar zelfs als je geen woord Spaans spreekt, is Spanje heel toegankelijk en kun je in feite je leven zoals je gewend bent zo voortzetten. Alleen met een beter klimaat.  

(Disclaimer: als je naar een ander gebied in Spanje afreist, check dan vooraf even of dit dezelfde mogelijkheden biedt)

Meer reistips? Klik hier.

Foto: Quino Al via Unsplash

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 11:30:05 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!