Als je wilt daten, heb je tegenwoordig een ruime keuze aan online datingsapps. Maar het blijft toch altijd wel een beetje spannend, dat eerste contact. Wanneer je chronisch ziek bent of een fysieke beperking hebt, komt daar nog een extra aspect bij kijken. Wanneer vertel je erover? En wat vertel je wel en niet? Christel besloot dit jaar te online daten en deelt met ons hoe zij het heeft aangepakt.
Christel (24) is contentspecialist en deeltijdstudent communicatie. Vanaf haar 17e zit ze vanwege een chronische aandoening in een rolstoel en sinds 2017 zet ze zich, onder andere op haar platform Christel Power on Wheels, in voor meer toegankelijkheid en diversiteit. Door haar eigen ervaringen te delen, hoopt ze dat mensen inzien welke power ze in zich hebben en zich durven te laten zien. Dit jaar heeft ze haar huidige vriend leren kennen via een online datingapp.
Aanmelden uit nieuwsgierigheid
De reden dat Christel zich aanmeldde voor een datingapp was in eerste instantie nieuwsgierigheid. “Ik kreeg veel reacties toen ik in een rolstoel terechtkwam: ‘Je zal wel lang alleen blijven’. Of mensen namen aan dat degenen die met mij meeliepen verzorgers ware, in plaats van vrienden of een partner. Ik was benieuwd hoe ‘normale mannen’ op mij zouden reageren. Ik zit op een hogeschool en krijg daar wel eens aandacht. Ook vaak directe reacties: ‘Je ziet er heel leuk uit, je praat leuk, maar jammer van die rolstoel.’ Of ik werd behandeld alsof ik een zielig kasplantje was. Op een gegeven moment was ik erg benieuwd en ik was vrijgezel, dus ik dacht ik ga gewoon een account op Tinder aanmaken.” Christel twijfelde wel een tijd of ze dit ook op haar blog zou delen. “Je hoort gelukkig steeds meer succesverhalen, maar toch merkte ik dat er ook wel een beetje een taboe op heerst om te vertellen dat je op een datingplatform zit.”
Rolstoel niet meteen op profiel
In eerste instantie heeft Christel niets in haar profiel over haar chronische aandoening of rolstoel vermeld. In plaats daarvan zette ze ‘denken in mogelijkheden’, ‘sterke vrouw’, ‘sta positief in het leven’ neer. “Dat kan natuurlijk om veel redenen zo zijn, maar in eerste instantie heb ik mijn rolstoel helemaal niet laten zien. Ik ben gewoon gesprekken aangegaan. Dan komt op een gegeven moment wel naar voren dat ik in een rolstoel zit.” Daar werd wisselend op gereageerd. Er waren mensen bij die het geen probleem vonden, maar het is ook wel een paar keer gebeurd dat ze meteen geblokkeerd werd. “Ik denk dat je alleen via zo’n app kan daten als je daar rust in kan vinden. Als je dat niet te erg aantrekt. Het kwam ook vaak voor dat mannen aangaven dat het geen probleem was, maar naarmate het gesprek vorderde, bleken er toch wel een hoop vooroordelen naar voren te komen.” Zo was er een man die aan het oefenen was voor een marathon en vroeg of ze van hardlopen hield. “Toen moest ik wel vertellen waarom dat niet zo was. Zijn eerste reactie was dat het geen probleem was en daarna vroeg hij of hij nog wel mocht hardlopen. Alsof ik hem dat zou verbieden omdat ik zelf niet kan lopen.”
Duidelijkheid scheppen helpt
Over het algemeen vielen de reacties Christel behoorlijk mee. “Ik denk ook wel dat mijn openheid daarin hielp. Ik ben altijd heel duidelijk: ik zit in een rolstoel, maar ik kan alles nog. Je hoeft me nergens mee te helpen. Ik kan me voorstellen dat er vragen over zijn: kan ze zichzelf redden? Ik zeg ook dat ik het lastig vind om erover te vertellen, maar ook dat ze gewoon vragen mogen stellen.” Toch voelt Christel zich bezwaard om erover te vertellen als er niet direct een aanleiding is om het te benoemen. “Het voelde vooral als een obstakel waar ik overheen moest. Ik dacht: het contact is nu heel leuk, maar zal hij niet meteen wegrennen op het moment dat ik over mijn rolstoel vertel? Ik neem het ook niemand kwalijk als het wel een obstakel is. Het is wel iets dat je erbij neemt. Ik zou het erger vinden als je verder in het datingproces komt en het daarop alsnog stukloopt.”
Verkeerde redenen
Een ander aspect waar Christel mee te maken kreeg, is mannen die uit nieuwsgierigheid met haar wilden daten. “Je hebt ook nog het gevaar dat mensen het wel interessant vinden, omdat ze nog nooit een vrouw hebben gedate die chronisch ziek is of in een rolstoel zit. Ook op Instagram krijg ik veel van dat soort reacties. Je moet dus goed kunnen filteren wat erachter zit. Dat is wel een verschil met daten toen ik niet zichtbaar ziek was.”
Toch foto met rolstoel
De reden dat ze na een tijdje toch besloot foto’s met rolstoel te delen, was dat ze iemand met rolstoel op de app tegenkwam. “Ik zag ineens een foto van een man in een rolstoel voorbijkomen. Dat vond ik gaaf om te zien. Ik dacht: hé die gaat er gewoon met rolstoel op. Ik ben met hem een gesprek aangegaan. Zijn redenering was ‘Ze komen er toch wel achter dus ik heb het er gewoon open en bloot opgezet.’ Toen dacht ik: dit is het moment. Dit ga ik ook doen. Ik kijk wel of ik dan überhaupt nog wel likes krijg.” In een onzeker moment was ze bang dat de reacties zouden kelderen, maar dat bleek niet zo te zijn. “Je houdt natuurlijk dat sommige mensen snel oordelen, maar dat doe je zelf eigenlijk ook. Je leert veel over je eigen oordelen en hoe anderen over je oordelen.”
Tips voor het online daten
Beginnende online daters geeft Christel het volgende mee: “Ondanks dat ik het eerst heel eng vond, hielp openheid mij heel erg. Ik weet niet of je meteen je chronische aandoening of rolstoel zichtbaar op je profiel moet zetten, maar als je je match erover vertelt, zou ik duidelijk zijn in wat je verwacht, bijvoorbeeld dat je geen hulp nodig hebt. Dan krijg je een open gesprek en wordt het makkelijker voor de ander om vragen te stellen. Het was heel anders dan ik van tevoren had gedacht. Ik merkte dat ik niet onzeker hoefde te zijn en dat ik er prima over kon praten.” Overigens adviseert ze wel te doseren. “Vertel in stukjes, want je hoeft niet meteen je hele levensverhaal te delen. Ik zou daar selectief in zijn en je niet te veel laten leiden door je enthousiasme. En het moet natuurlijk zo zijn dat jij ook mag vragen wat je wilt. Het is niet zo dat omdat je ziek bent een ander van alles mag vragen en jij niet. Dat geldt trouwens voor alle contacten niet alleen bij het daten.”
Benieuwd naar hoe haar eerste date verliep? Dat lees je binnenkort in deel twee.
Meer over Christel:
Christel vind je op Instagram en op haar blog.
Meer artikelen over relaties lees je hier.
Foto: Markus Winkler via Unsplash