• Zoeken
  • Lost Password?

Inspirerende vrouw: Nitika Chopra

Volg je Nitika Chopra al? Zo niet, is het echt de moeite waard om een kijkje op haar IG-account te nemen. Ze noemt zichzelf Chronic Illness Advocate en heeft bijna haar hele leven te maken gehad met een auto-immuunaandoening. Twee jaar geleden zette ze de online community Chronicon op, waar ze mensen met een chronische aandoening bijeenbrengt en inspireert. Op haar persoonlijke account deelt ze haar eigen struggles met chronisch ziek zijn en het leven in het algemeen en draagt ze de boodschap van zelfliefde verder uit. Iets waar wij volledig achter staan. 

Auto-immuunaandoening

Nitika Chopra (40) was tien jaar toen zij de diagnose psoriasis kreeg. Later kwam daar artritis psoriatica bij, een chronische ontstekingsziekte van de gewrichten en huid. Dit heeft een enorme impact op haar jeugd (veel gepest) en mentale gezondheid gehad. Nitika heeft een Indiase achtergrond, en is opgegroeid in een gezin waar er weinig aandacht was voor mentale gezondheid. Haar ouders waren meer bezig met de boel rond krijgen. Dus toen zij door de psoriasis een laag zelfbeeld ontwikkelde, werd daar eigenlijk niet over gepraat, wat depressie in de hand werkte.

Carrièreswitch

Ze begon haar carrière in de wellnessindustrie. Deze nam een vlucht toen zij een online magazine startte dat zich focuste op zelfliefde, beauty en wellness. In 2018 kwam ze erachter dat ze zich meer wilde richten op het helpen van mensen die, net als zij, leven met een chronische aandoening en beperking. Dit was al 30 jaar onderdeel van haar leven en ze vond dat ze haar ervaring en bereik ten goede moest inzetten. Op social media nam ze mensen al mee in haar leven, maar het werd tijd om het groter aan te pakken. 

Chronicon

In 2019 richtte ze daarom Chronicon op, een platform voor mensen met een chronische aandoening. Met Chronicon wil ze laten zien dat je niet je chronische aandoening bent en dat je uit zoveel meer bestaat dan dat. Leden van de Chronicon Community komen maandelijks samen via virtuele events, kunnen met elkaar chatten en worden uitgenodigd voor andere evenementen van de community. Ze zegt hierover: “Ik wilde me richten op een community waar niet genoeg over wordt gepraat. Te weinig mensen zien dat er zoveel mensen zijn die het beste uit het leven halen en daarbij leven met een chronische aandoening. De media en commercie hebben daar geen aandacht voor. Daar moet verandering in komen.” Daarom vindt ze het belangrijk dat daar op haar social media en via de online community Chronicon wel ruimte voor is. 

Emotional toolkit

Ook al is ze succesvol en lijkt ze altijd vrolijk, ze heeft veel moeten doorstaan om te komen waar ze nu is. En nog steeds heeft ze te maken met de mindere leuke aspecten van chronisch ziek zijn. Een tip van haar voor wanneer je een opvlamming hebt of je er even emotioneel doorheen zit, is de ‘emotional toolkit’. Dit bestaat uit drie tot vijf dingen die je helpen de dag door te komen. In haar geval zijn dat:

  1. Vrienden die snappen wat je doormaakt en je daarin steunen, zonder dat ze het voor je proberen op te lossen of met ongevraagd advies komen, maar een luisterend oor voor je zijn.
  2. Als ze in bed ligt en niks kan, kijkt ze naar grappige filmpjes op Youtube om zich beter te voelen. Even lachen op het moment dat je je helemaal niet goed voelt, kan een hoop doen. 
  3. Teruggaan naar de kern van jezelf (ze is spiritueel aangelegd), of dat nou is door meditatie, het leggen van tarotkaarten, journaling of praten met God. Het lost het probleem niet op, maar focussen op jezelf kan je helpen wanneer het je even allemaal te veel wordt. 

Daarnaast heeft ze zelf ook veel aan de Chronicon community: “Als ik een slechte dag heb, richt ik me tot de gemeenschap. Ik zie daar mensen die zich voelen zoals ik, ervaringen delen, mensen die connecties met elkaar maken. Daar word ik blij van. Het doet me goed dat ik mensen kan helpen met mijn eigen ervaring met mijn gezondheid.”

Zelfliefde en body positivity

Nitika deelt op haar social media niet alleen over chronische ziekte, maar ook zelfliefde, body positivity en maatschappelijke onderwerpen komen aan bod. Op haar website vind je onder andere een blog en linkjes naar haar podcast The Point of Pain. Naast dit is ze een sprankelende persoonlijkheid waar je al blij van wordt door alleen maar naar haar te kijken. Kortom genoeg redenen om haar Instagramaccount even een bezoekje te brengen.

Meer informatie en bronnen:
https://nitikachopra.com
https://chronicon.co
https://www.bhg.com/health-family/nitika-chopra-chronicon-founder/
https://hellogiggles.com/lifestyle/self-care-sunday/nitika-chopra-interview-chronicon-self-care-routine/

Foto: nitikachopra.com

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 17:52:25 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!