• Zoeken
  • Lost Password?

De Fuck it -list

Waarschijnlijk ben je wel bekend met de bucket list. Een lijst met dingen die je graag nog wilt bereiken voordat je doodgaat. Misschien ben je minder bekend met de tegenhanger hiervan: de fuck it-list: Een lijstje met zaken die je vooral niet meer gaat doen. Nu velen van ons in januari bezig zijn met goede voornemens, vond ik het ook tijd om die dingen achter te laten die ons niet meer dienen of waar we geen zin meer in hebben. 

De bucket list

De oorsprong van de bucket list ligt bij de term ’to kick the bucket’, wat vrij vertaald sterven betekent. In 1999 maakte de Amerikaanse scenarist Justin Zackham een lijst met dingen die hij voor zijn dood wilde doen. Hij noemde dit ‘Justin’s list of things to do before he kicks the bucket’. Wat hij later verkortte tot ‘Justin’s bucket list’. 

Deze lijst vormde de basis voor het script van de film ‘The bucket list’. Hierin spelen Morgan Freeman en Jack Nicholson twee terminaal zieke mannen die voor hun dood een hele reeks activiteiten willen afwerken. Inmiddels is bucket list een gangbare term voor een lijst met vaak grootse dingen die men graag wil afstrepen. Het lijstje is een stok achter de deur om in actie te komen. Al staan er bij velen ook dingen op die ze misschien nooit zullen doen, maar er alleen over dromen kan ook al fijn zijn. 

Waarom een fuck it -list?

Hier tegenover staat de fuck it-list. Hoe vaak balen we niet van verplichtingen? Of doen we dingen waar we eigenlijk helemaal geen zin in hebben. Maken we plannen voor zaken die we eigenlijk helemaal niet willen doen, maar doen we dit omdat het zo hoort of we denken dat het zo hoort. Hoe lekker is het om te besluiten dat je die dingen nooit meer gaat doen? Niet koste wat het kost die paar kilo ‘moeten’ afvallen. Geen verjaardagsfeestjes waar je geen zin in hebt. Niet dat abonnement bij de sportschool nemen waarvan je weet dat je er na twee maanden toch niet meer naar toegaat. Met een fuck it-list sta je stil bij dingen die je nooit meer hoeft te doen. 

Het opschrijven van deze punten, helpt je beter herinneren. Je programmeert jezelf als het ware. En het helpt je om keuzes te maken. Twijfel je of je iets moet doen, check dan even wat je op je fuck it-list hebt staan. Ik weet zeker dat het je helpt om makkelijker die knoop door te hakken. 

Mijn eigen fuck it-list

Tijd om daad bij woord te voegen. Wat zijn dingen waar ik per direct mee stop? Een paar punten uit mijn eigen fuck it-list:

  • Me verontschuldigen of schamen voor dingen waar ik niks aan kan doen. Hoe vaak voel ik me ongemakkelijk als ik moet aangeven dat iets niet lukt of anders moet doen door vermoeidheid of lichamelijke beperking. Vaak gebeurt dat bij mensen die ik minder goed ken en die mijn situatie minder goed kennen. Gevolg is dan dat ik over mijn grenzen ga.
  • Per se voor 00.00 naar bed. Elke avond is het weer een strijd om op tijd naar bed te gaan. En waarom eigenlijk? Ik ben een avondmens. ’s Avonds gaan mijn radartjes juist draaien. En voor wie moet ik precies vroeg naar bed? Ik kan mijn eigen werktijden bepalen, heb geen kinderen die ik ’s ochtends naar school moet brengen. En als ik er wel om 00.00 in lig, lig ik nog zeker een uur te woelen en te draaien. Bovendien vind ik het lekker om ’s nachts actief te zijn als iedereen al ligt te slapen. Ik ben dan veel productiever.
  • Me schuldig voelen als ik niet vroeg opsta. Dit sluit eigenlijk aan op bovenstaande. Als je nog zo laat actief bent, is het ook niet gek dat je niet om 08.00 naast je bed staat. Helemaal niet als je een chronische aandoening hebt. Ik voelde me in het verleden dan weleens lui, terwijl ik gewoon die acht uur broodnodige slaap heb gepakt. 
  • Wensen een keukenprinses te zijn. Hoe graag ik ook lekker eet, de realiteit is dat ik geen energie heb om lang in de keuken staan. Zeker niet om een maaltijd voor alleen mezelf te bereiden. Ik leg me erbij neer dat het er gewoon niet inzit, en hou het lekker bij makkelijke maaltijden. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.
  • Guilty pleasures, guilty pleasures noemen. Ik hou van goede series en goede boeken, maar heb ook een enorm zwak voor foute reality series als The Kardashians, Temptation Island en The Bachelor. We noemen dit dan guilty pleasures om aan te geven dat we weten dat het eigenlijk heel fout is, maar het toch kijken. Ik kom er gewoon voor uit, niks guilty. Het is heerlijk om na een werkdag en voortdurende corona-ellende in de media naar iets te kijken waarbij je hersenen even kunnen uitchecken. 

Ik kan je vertellen dat door het alleen al opschrijven van deze punten ik me tien kilo lichter voel. Dus als je straks toch aan de slag gaat met je bucket list, vergeet dan alsjeblieft ook niet na te denken over je fuck it-list. Die is minstens zo belangrijk. 

Wil je meer informatie over de fuck it-list. Jacob & Haver schreven er een boek over, waarin ze korte metten maken met sociaal wenselijk gedrag. En op Netflix kun je de film The F*ck it list streamen.

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 10:56:08 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!