• Zoeken
 • Lost Password?

Voor op je bucket list: Zanzibar

Een paar jaar geleden ontdekte ik via reisprogramma’s al het mooie Zanzibar. Ik was gelijk verkocht en wist: daar moet ik een keer naartoe. De afgelopen twee jaren waren mijn reisambities wat getemperd, maar de laatste tijd begint het weer te kriebelen en dwalen mijn gedachten weer af naar de oostkust van Afrika. Ik geef je tien redenen waarom Zanzibar ook op jouw bucket list zou moeten staan.

Zanzibar is een eiland in de Indische oceaan en ligt ongeveer vijftig kilometer van Tanzania, waar het bij hoort. Het bestaat eigenlijk uit meerdere kleine eilandjes, maar het hoofdeiland (Unguja) wordt internationaal Zanzibar genoemd. De bewoners van Zanzibar staan ​​bekend als Zanzibari’s en hun moedertaal is Swahili. Zanzibar kent een rijke geschiedenis met invloeden vanuit de hele wereld. Dat maakt dat het niet alleen geschikt is voor een heerlijke relaxvakantie, maar dat je ook als cultuur- en natuurliefhebber aan je trekken komt. Mijn tien redenen om het eiland te bezoeken:

 1. De temperatuur. Het is er het hele jaar door mooi weer. Op Zanzibar heerst een tropisch klimaat met gemiddelde temperaturen tussen de vijfentwintig en dertig graden. Hierdoor is het een zeer geschikte bestemming voor de wintermaanden. En wat mij betreft een goed alternatief voor de wintersport. Ik ruil de ski’s in de sneeuw graag in voor voeten in het zand met een cocktail. 
 2. Idyllisch eiland. Heb je wel eens beelden van Tanzania gezien? Prachtig witte zandstranden, azuurblauwe zee, idyllische vissersdorpjes en de meest fantastische onderkomens op het strand, zorgen ervoor dat je je in een paradijs waant. Het zou me niets verbazen als de Bounty-commercials van vroeger hier zijn opgenomen.
 3. Specerijeneiland. Zanzibar wordt ook wel het kruideneiland genoemd, omdat hier veel specerijen en kruiden worden verbouwd. Op het eiland vind je dan ook plantages met onder andere kokosnoten, kaneel, vanille, kruidnagel, en nootmuskaat. Op een kruidentour word je door een gids meegenomen en leer je meer over de oorsprong van de meest gebruikte kruiden uit je keukenkastje.
 4. Stone Town. De hoofdstad van het eiland kent een mix van Oost-Afrikaans, Moorse, Arabische, Perzische, Indiase en Europese invloeden. Stone Town is een historische stad dat met zijn smalle straatjes, winkeltjes, bazaars op de werelderfgoedlijst staat. Heerlijk om in te verdwalen en te leren over de (niet altijd fraaie) geschiedenis van het eiland. 
 5. Onderwaterwereld. Naast dat het zeewater een aangename temperatuur van 27 graden heeft, kun je in diep en ondiep water genieten van het prachtige zeeleven: koraalriffen, kleurrijke vissen, zeesterren. Ook als je net als ik geen duiker bent, kun je door het heldere water genieten van al dit moois. 
 6. Eb en vloed. Bijzonder aan Zanzibar is dat er sprake is van extreme eb en vloed.  Misschien heb je wel eens de beelden gezien van de drooggelegen bootjes aan de kust die een paar uur daarvoor nog in het water stonden. Kun je bij eb nog lopend naar het beroemde restaurant The Rock, bij vloed zal je toch echt een bootje moeten pakken.  
 7. Prison Island. Een half uur van Stone Island bevindt zich Prison Island. Tot 1860 was Prison Island een onbewoond eiland. Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft het eiland nooit als gevangeniseiland gediend, maar wel als quarantaine-eiland voor de gele koorts. Nu is het vooral bekend om de aanwezigheid van reuzeschildpadden. De op een na grootste schildpad ter wereld kun je hier zien. 
 8. Nationaal park. Niet alleen voor strand en cultuur is Zanzibar een mooie bestemming. Het heeft ook een nationaal park: het Jozani Forest. Op vijftig vierkante meter word je getrakteerd op een enorme biodiversiteit van flora en fauna met alleen al 50 soorten vlinders en 40 vogelsoorten.
 9. Het eten. Je kunt je voorstellen dat een land met zoveel verschillende invloeden en waar zoveel verschillende specerijen worden verbouwd ook een culinaire verscheidenheid heeft. Aan smaak zal het een gerecht niet ontbreken.
 10. Hakuna Matata. Dit is Swahili voor ‘geen zorgen’. We kennen het vooral van The Lion King, maar hier is het daadwerkelijk het motto van de bevolking en zegt meteen iets over de relaxte en vriendelijke aard van de inwoners. 

Als ik je nu nog niet overtuigd heb, dan weet ik het ook niet meer! Ik ben in ieder geval weer opnieuw geïnspireerd. 

Ben je benieuwd hoe het zit met de toegankelijkheid op Zanzibar, neem dan een kijkje op de site van Vacayability waar ze hun eigen ervaring delen. Maar omdat iedereen anders is, blijft het verstandig om vooraf even te checken of de accommodaties en activiteiten ook voor jou geschikt zijn. 

Foto’s via Unsplash

Lees hier meer over reizen.

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 17:31:45 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!