• Zoeken
  • Lost Password?
Fenna van Kerckhoven

Vakantie plannen als ondernemer: 4 tips om zonder stress of schuldgevoel te gaan

Een vakantie plannen als ondernemer, het is moeilijker dan het lijkt! Ik nam pas na anderhalf jaar fulltime ondernemen echt een hele week vakantie. Daarvoor ging ik wel eens weg, maar mijn laptop ging altijd mee. Vandaag deel ik mijn tips om zonder stress of schuldgevoel vakantie te plannen als ondernemer!

Zo plan jij je vakantie in als ondernemer:

1. Leg het vast

De beste tip die ik je kan geven is op de eerste werkdag van het nieuwe jaar elke laatste week van het kwartaal vrij te plannen. Deze ruimte vind ik ideaal voor twee dingen. Ten eerste om taken of zaken die zijn blijven liggen op te lossen voor het nieuwe kwartaal begint, én om vakantiedagen vrij te plannen. Ik bekijk per kwartaal of ik weg wil, wanneer en waar naartoe. Ook kan ik de ruimte die ik aan het eind van elk kwartaal heb gepland sowieso nemen om op vakantie te gaan. 

2. Automatiseer taken

Wellicht logisch, maar een out of office mail is al het automatiseren van je mailbox. Deze mail kun je ook gebruiken om mailers door te sturen naar een digitale planner, zoals Calendly, zodat (potentiële nieuwe) klanten alvast een afspraak kunnen plannen voor na je vakantie. Maar maak ook gebruik van een inplantool zoals Planoly voor je social media, zodat je vooruit kun werken en tijdens je vakantie alles doorgaat. En ook je administratie kan via Moneybird gewoon doorgaan, zoals facturen plannen of deze periodiek maken.

3. Plan ruimte in om af te bouwen

Houd, buiten ruimte inplannen om vakantie te nemen, rekening met het feit dat je nog taken moet afronden, er van alles nog tussendoor komt en je weer moet opstarten. Daarom plan ik twee dagen voor mijn vakantie ruimte in om dingen af te ronden en twee dagen na mijn vakantie om mijn mailbox weer op orde te krijgen. Ook creëer je dan ruimte om je mailbox helemaal te legen, fijn!

4. Communiceer naar vaste klanten

Communiceer op tijd naar je vaste klanten dat je een vakantie hebt gepland en geef aan tot wanneer je nog aan het werk bent (niet de laatste dag, maar die twee dagen eerder). Zo geef je duidelijk aan wanneer je nog beschikbaar bent om dingen op te pakken. Ook geef je aan dat je (twee dagen na je vakantie) weer aan het werk bent en weer bereikbaar bent. Klanten vinden het allemaal fijn als je eerder terugmailt. Heb je toevallig nog via WhatsApp contact met klanten? Dan kun je via Business WhatsApp (gratis te downloaden) afwezigheidberichtjes versturen. Ideaal! En heb je dat ook meteen geautomatiseerd. 

En dan, laptop dichtdoen en telefoon op stil. Geniet van je vakantie! 

Meer informatie:
Fenna’s blog en Instagram

Foto: Fenna van Kerckhoven door Remco Lette

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 16:33:06 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!