• Zoeken
  • Lost Password?

Let’s get personal: Bigger, Faster, Stronger 

Gezonde mensen willen van alles. Mensen die ziek zijn, willen maar een ding: beter worden. Dat is wat een verpleegster vijftien jaar geleden tegen me zei, toen ik de eerste keer in het ziekenhuis lag. Dat is me altijd bijgebleven. 

Toen ik voor Thriving Magazine de vraag moest beantwoorden wat voor advies ik mezelf van veertien jaar geleden zou geven toen ik net de diagnose had gekregen, antwoordde ik dat ik mezelf niet moest vergelijken met anderen. Dat ik me moest richten op mijn herstel en dat iedereen zijn eigen pad heeft. Mijn 27-jarige ik was namelijk ambitieus en wilde mee in het leven dat mijn leeftijdsgenoten leidden: carrière maken, huizen kopen, kinderen krijgen. Ik had geen tijd om ziek te zijn en gaf ‘meedoen’ met de rest prioriteit boven mijn gezondheid. Uiteraard liep dat niet goed af. 

Mooie spullen, een goede baan, je hebt er niks aan als je er door pijn en vermoeidheid niet van kunt genieten

Dus zette ik mijn fysieke en mentale gezondheid op de eerste plek en zag in dat uiterlijk vertoon geen waarde heeft als het niet goed met je gaat. Mooie spullen, een goede baan, je hebt er niks aan als je er door pijn en vermoeidheid niet van kunt genieten. Ik ben opgehouden met vergelijken. Ik weet waar ik vandaan kom, wat ik heb meegemaakt om hier te komen.

Soms moet ik mezelf daar weer even aan herinneren. Toen een kennis me laatst een foto van haar mooie huis stuurde, merkte ik dat ik opeens met andere ogen naar mijn eigen huis keek. Ik maakte mentale aantekeningen van alles wat ik wilde veranderen. De plek waar ik zo blij mee was geweest, was opeens niet goed genoeg meer. 

Dus riep ik mezelf tot orde en dacht in de eerste plaats aan mijn eigen advies aan m’n jongere zelf: Stop met vergelijken. En in de tweede plaats dacht ik aan de quote van de verpleegster. Beter worden is nog steeds m’n grootste wens. Er is niets mis mee om verder te willen in het leven en de lat hoger leggen op de momenten dat het goed gaat. Als ik maar niet uit het oog verlies dat ik ook trots mag zijn op waar ik nu ben. 

Lees hier meer Let’s get personal.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!