• Zoeken
  • Lost Password?

Zing jezelf naar een betere conditie

Het advies van regelmatig bewegen om je conditie op peil te houden, is inmiddels bij iedereen bekend. Maar je hebt niet altijd zin in dat tripje naar de sportschool of het uitrollen van je yogamatje. Iets waar bijna iedereen wel blij van wordt, is muziek. En het mooie is, met het meezingen van je favoriete liedjes geef je niet alleen je humeur een boost, maar werk je ook nog eens aan je (long)conditie. 

Britse onderzoekers hebben de laatste jaren gekeken naar hoe ons lichaam op muziek reageert. Zij ontdekten dat zingen, zowel individueel als in een groep, goed is voor je gezondheid, met name als je een chronische longziekte hebt. Met de juiste begeleiding, iemand die begrijpt tegen welke problemen je aanloopt en weet hoe je op een veilige manier kunt zingen, kun je er echt je voordeel mee doen.  

Voordelen van zingen

Zingen geeft je een goed gevoel. Je voelt je vrolijker en energieker tijdens en na het zingen. Dat komt door het gelukshormoon endorfine dat je tijdens het zingen aanmaakt. Het kan je helpen om depressieve gevoelens en gevoelens van stress te verminderen. Daarnaast is zingen goed voor je zelfvertrouwen. Participanten uit het Britse onderzoek (gesteund door long- en revalidatieartsen) namen deel in speciale ‘singing for lung health’ groepen en gaven aan dat ze zich door het samen zingen beter voelden. Je bent onderdeel van een groep en werkt met elkaar aan een doel. Dit motiveert om ook andere activiteiten te proberen. En door het samen zingen voel je je minder geïsoleerd. Je leert nieuwe mensen kennen met dezelfde uitdagingen, met wie je ervaringen kunt uitwisselen. Tot slot, door het steeds leren van nieuwe liedjes, stimuleer je je geheugen, leer je te focussen en je te concentreren. 

Trainen van je spieren

Maar zingen helpt niet alleen bij mentale problemen. Met zingen train je ook belangrijke spiergroepen in je lichaam, waaronder je buikspieren en tussenribspieren. Daarnaast verbetert het je bloedsomloop doordat je lichaam beter van zuurstof wordt voorzien en dat heeft weer een positief effect op je immuunsysteem.

Betere ademhaling bij longproblemen

Wanneer je longproblemen hebt, uit dat zich vaak in kortademigheid. Zingen kan hierbij op drie manieren helpen:

  1. Het leert je langzamer en dieper te ademen. Door het zingen leer je vanuit je buik en middenrif te ademen, waardoor er meer zuurstof in je lichaam komt. Dit kan helpen bij benauwdheidsklachten. Bovendien, wanneer je lange stukken tekst zingt, train je je longcapaciteit bij het uitademen. Dit zorgt ervoor dat je minder nek-en schouderspieren hoeft te gebruiken bij het inademen, zodat je energie bespaart. 
  2. Het verbetert de controle over je ademhaling, waardoor je angst- en paniekgevoelens verminderen.
  3. Het helpt je houding verbeteren, waardoor je efficiënter gaat ademen.

Helpt bij specifieke klachten

Een goed getrainde zangcoach kan je met speciale technieken ook helpen om meer specifieke klachten te verhelpen of verminderen. Ben je bijvoorbeeld snel buiten adem, heb je een schorre stem of zwakkere stemspieren, dan kan dat komen door een slechte houding. Of je gebruikt te veel of te weinig lucht tijdens het zingen of praten. Tijdens een zangsessie leer je je stem beter gebruiken. Zo train je je uithoudingsvermogen en krijg je meer controle over je stem. Moet je vaak hoesten bij het in-en uitademen dan leer je bijvoorbeeld technieken waarbij je meer door je neus ademt en het hoesten voorkomt. En zo zijn er nog andere manieren waarbij bepaalde zangtechnieken je kunnen helpen je kwaliteit van leven te verbeteren.  

Zing je sterk: voor mensen met post-covid

Door de coronapandemie zijn er de afgelopen jaren veel mensen bijgekomen die kampen met langdurige restverschijnselen van de infectie. Mensen met post-covidsyndroom (voorheen bekend als long covid) ervaren vermoeidheidsklachten, concentratieproblemen, kortademigheid en depressieve gevoelens.  Gebleken is dat ademtherapie in de vorm van zang hen kan helpen.  Dit is de reden dat zangensemble Wishful Singing is gestart met het online programma Zing je sterk. Het programma duurt zes weken en bestaat uit een wekelijkse online groepssessie, gevolgd door vier oefendagen waarin je zelfstandig adem- en zangoefeningen oefent aan de hand van videomateriaal. Het programma wordt ondersteund door longartsen en is ontwikkeld samen met een longfysiotherapeut. Voorlopig is het programma alleen beschikbaar voor mensen met post-covid, maar ze hopen het programma binnenkort ook breder aan te kunnen bieden.

Overigens, je hoeft helemaal niet goed te kunnen zingen om de genoemde voordelen te behalen. Dus als je huisgenoten klagen over je gezang, heb je voortaan een goed excuus: je bent aan je conditie aan het werken. 

Meer informatie en bronnen:
www.blf.org.uk
www.longfonds.nl
www.wishfulsinging.nl/zing-je-sterk

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!