• Zoeken
  • Lost Password?

Hoe gebruik je kleur in je voordeel?

Sta je wel een stil bij de kleuren die je draagt? Wist je dat het dragen van een bepaalde kleur je een boost kan geven? De juiste kleuren en kleding dragen, kan soms net dat steuntje in de rug zijn om jezelf beter te voelen of sterker over te komen op de momenten dat je het nodig hebt. 

Onbewust domineren kleuren ons dagelijks leven en onze zintuigen. Ze zijn bijvoorbeeld van invloed op de eerste indruk die we van iemand hebben. In sommige culturen gelooft men dat kleuren een bepaalde energie overbrengen. Zo wordt blauw als een rustgevende kleur gezien en rood als energieopwekkend. Door kleuren op de juiste manier in te zetten, kun je ze in je voordeel gebruiken.

Associatie met kleuren

Hoewel je er waarschijnlijk niet bij stilstaat, heb je met de kleur die je draagt al veel gezegd, zonder dat je een woord gesproken hebt. Vaak kies je intuïtief kleuren die bij je passen. Wil je meer bewust zijn van de indruk die je maakt, neem dan in overweging wat bepaalde kleuren over je kunnen zeggen: 

Rood: rood is een stimulerende kleur en staat voor optimistisch en zelfverzekerd zijn. Met rood krijg je de aandacht. Ook kan het dragen van rode kleding je een boost geven op een dag dat je je wat minder voelt. Maar rood kan ook intimiderend overkomen, dus zorg voor een goede balans. 

Roze: roze is een vriendelijke kleur. Het staat voor zachtheid en zorgt voor een toegankelijke look. Een valkuil is dat roze ook als te lief en naïef kan worden ervaren.

Blauw: blauw is een klassieke, rustige kleur, geschikt voor als je betrouwbaar wilt overkomen. Het wordt vaak gedragen in een zakelijke omgeving. 

Bruin: onderzoek heeft uitgewezen dat je met aardetinten zoals bruin uitstraalt dat je openstaat voor communicatie. 

Geel: geel is een vrolijke kleur die energie, activiteit en optimisme uitstraalt. Kinderen voelen zich vaak aangetrokken door deze kleur. Net als bij rood kan het dragen van geel je helpen om je humeur een boost te geven. Geel kan ook gezien worden als ongeremd, kinderlijk en vermoeiend. 

Groen: groen staat voor onafhankelijkheid en wordt gekoppeld aan kalm, vriendelijk en vernieuwend.

Paars: paars koppelen we vaak aan fantasie, spiritualiteit en gevoeligheid. Draag je paars, dan straal je vertrouwen uit. Paars heeft ook de associatie met excentriciteit.

Oranje: wil je warmte, gezelligheid en optimisme uitstralen dan is oranje je kleur. Het staat voor enthousiasme en plezier. 

Grijs: grijs is een zakelijke kleur die niet afleidt en wordt vaak geassocieerd met professionaliteit en intelligentie. Het is een veilige kleur, geschikt voor als je niet in het middelpunt wilt staan. 

Wit: in het wit kom je netjes, georganiseerd en sympathiek over. Het is tijdloos en klassiek.

Zwart: zwart staat voor elegantie, je straalt er kracht mee uit, maar kan ook wat afstandelijk overkomen.

Wees bewust van de kleuren die je draagt op voor jou belangrijke momenten. Ze kunnen versterken of juist tenietdoen wat je wilt overbrengen.

Wat de juiste kleur voor je kan doen

Niet alleen kun je door het dragen van een specifieke kleur een boodschap overbrengen. Het dragen van de juiste kleur voor jou kan wonderen doen voor je uitstraling. In jouw topkleur oog je frisser, vriendelijker en krachtiger. Je huid lijkt egaler, oneffenheden zijn minder zichtbaar, je tanden en oogwit lijken witter en er verschijnen natuurlijke highlights op de juiste plekken. Je gaat er letterlijk van stralen. Krijg je vaak complimenten als je een bepaald kledingstuk aan hebt? Vaak gaat het niet over het betreffende kledingstuk, maar is het de kleur ervan die ervoor zorgt dat je er zo goed uitziet. 

Daartegenover staat dat wanneer je de ‘verkeerde’ kleuren draagt je er juist grauw, vermoeid of ouder uit kunt zien. Die natuurlijke glow is nergens te bekennen en je ziet er minder uit als je stralende zelf. Dat wat we juist zo graag willen. 

Kleuranalyse

Misschien heb je wel eens meegemaakt dat je hetzelfde kledingstuk als een vriendin hebt aangeschaft, omdat het haar zo fantastisch stond. Maar dat het wauw-effect ontbrak toen jij het aantrok. De kans is groot dat dat komt doordat jullie verschillende kleurtypes zijn. Wat inhoudt dat jij een andere kleur nodig hebt, om hetzelfde effect te krijgen. Maar hoe weet je nou welke kleuren jouw topkleuren zijn?

Wil je het exact weten, dan kun je een kleuranalyse laten doen. Hierbij worden kenmerken als de kleur van je haar, ogen en huid gekoppeld aan een kleurtype. De kleurtypes zijn vaak ingedeeld naar de vier seizoenen. 

Lentetype: draagt warme, heldere kleuren.
Herfsttype: draagt ook warme kleuren, maar gedempter en zachter, denk aan de kleuren van een bos in de herfst.
Zomertype: draagt koele, gedempte, zachte gepoederde kleuren. 
Wintertype: komt het best tot zijn recht in heldere, koele, donkere kleuren.

Kleuren in harmonie met je uiterlijk

Volgens deze theorie hebben winter- en herfsttypes (donker)bruin haar en vaak bruine (bruingroene) ogen en zijn zomer- en lentetypes licht tot donkerblonde types met blauwige ogen. Heb je rood haar, dan ben je met bruine ogen een herfsttype en blauwe ogen een lentetype. Dit is even kort door de bocht, want het proces luistert iets nauwer. Uiteraard kunnen we niet de gehele wereldbevolking in vier categorieën indelen en zijn er ook systemen waarbij combinaties van seizoentypes mogelijk zijn. Of wordt in plaats van met seizoenen gewerkt met licht, donker, warm, koel, helder en mat.  

Als je een kleuranalyse laat doen, dan wordt goed gekeken naar de combinatie van je verschillende uiterlijke kenmerken en bepaal je door het voorhouden van verschillende kleurendoeken in welke kleuren je op je mooist bent. De kunst is om die kleuren te vinden waarbij je uiterlijke kenmerken het meest in harmonie zijn.

Tijdens de analyse zie je meteen wat voor effect een specifieke kleur op je uitstraling heeft. Na afloop krijg je als geheugensteuntje een kleurenkaart met ‘jouw’ kleuren mee. Een kleurenanalyse doet niet alleen wonderen voor je uitstraling, het kan je ook behoorlijk wat tijd en geld schelen. Geen miskopen doordat je iets in een kleur koopt die je niet flatteert en bij het shoppen hoef je je alleen te focussen op de kleuren uit jouw palet.

Dikke kans dat je nu met heel andere ogen naar je kledingkast kijkt!

Lees hier meer Fashion & Beauty artikelen.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!