• Zoeken
  • Lost Password?

Gouden tip: Rebecca neemt kleine stapjes

Als je al een tijdje chronisch ziek bent, of leeft met een fysieke beperking, dan heb je waarschijnlijk in de loop der tijd behoorlijk wat tips en tricks verzameld die je helpen bij het omgaan met je ziekte. Een tijdje geleden plaatsten wij een oproep of jullie de tip of het advies waar je het meest aan hebt gehad met ons wilden delen. Rebecca deelt dit keer haar gouden tip: alles veranderde toen ze leerde kleine stapjes te zetten en minder hoge eisen te stellen. 

Weg met eisen stellen

“Toen ik net te horen had gekregen dat ik MS had, ben ik gaan lezen over leven met een chronische ziekte. Het boek ‘Ziekelijk Gelukkig; Positief leven met een chronische ziekte’ heeft me echt geholpen om van het leven te blijven genieten. Door het lezen van dit boek realiseerde ik me dat ik ondanks mijn ziek zijn ook recht heb op een leuk leven. Ik kan dingen vaak niet meer doen zoals ik ze deed voor ik MS kreeg. De vraag was dus: ‘Hoe lukt mij dat wel?’ Door niet te hoge eisen aan mijzelf te stellen. Dingen hoeven niet meer in een keer, maar mogen ook best in tien keer.”

Een gezelliger persoon

“Voor ik leerde dingen in kleine stapjes te doen, was ik constant moe en deed ik uiteindelijk veel op een dag dan nu. Nu pak ik mijn rustmomenten en lukt er veel meer. Ik ben een gezelliger persoon geworden en ik geniet meer van de dingen om mij heen. Ik kan nu weer een leuke dag hebben, in plaats van alleen een paar uurtjes in de ochtend.” Rebecca adviseert mensen niet langer te kijken naar wat je deed voor je ziek werd: “Hoe moeilijk dat ook is. Je hebt recht op een leuk leven. Om dat te krijgen is het nodig (en fijner) als je dingen op een andere manier aanpakt. Dat is niet per se makkelijk, maar het went. Probeer tips en trucs uit om dingen voor elkaar te krijgen.” 

Advies voor anderen

Rebecca heeft nog een advies: “Kijk of je mensen kunt vinden die net als jij chronisch ziek zijn, zodat je tips kunt uitwisselen. Ik had altijd veel moeite met douchen omdat het mij sloopte. Iemand tipte mij om ’s avonds te douchen, want dan ben je toch al moe en daarna duik je je bed in. Daarnaast word je van warm douchen soms wat doezelig en dat maakt inslapen eenvoudiger. Een kleine tip en best een logische, maar ik had er nooit aan gedacht.”

Heb je ook een gouden tip om met ons te delen, neem dan contact met ons op.

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Wednesday, 27-Sep-23 00:23:49 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!