• Zoeken
  • Lost Password?
Bas Metsemakers koude water training

Koude water training helpt Bas mentaal en fysiek sterk te blijven

Hoewel Thriving Magazine er voor iedereen is, merken we toch een oververtegenwoordiging van vrouwen die hun verhaal willen delen. Wij willen ook graag een ander geluid laten horen. Bas denkt niet graag in labels, maar wil toch vertellen over welke rol de ziekte van Crohn in zijn leven speelt en hoe hij onder andere ‘koude water training’ gebruikt om mentaal en fysiek sterk te blijven. 

Bas (28) is acht jaar geleden naar Zwitserland verhuisd, waar hij als verpleegkundige werkzaam is. Eerst als SEH-verpleegkundige en praktijkopleider en sinds november als teamleider van een internistisch/cardiologische afdeling. Deze baan komt met iets meer rust en regelmaat, waardoor hij minder onregelmatig hoeft te werken. Daardoor heeft hij iets meer tijd voor zijn gezin, bestaande uit zijn vrouw en twee dochters van zes maanden en twee jaar. In de bloei van zijn leven (26 jaar, net getrouwd en met hoogzwangere vrouw) kreeg Bas de diagnose Morbus Crohn. 

De ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van de darm. Bij de meeste patiënten met de ziekte van Crohn zijn de dunne darm, de dikke darm, en/of de endeldarm ontstoken, maar er kan ook sprake zijn van ontstekingen in de rest van het spijsverteringskanaal. Vaak houdt de ziekte van Crohn zich redelijk rustig, maar de klachten kunnen ook ineens opspelen. Tijdens een opvlamming ontstaan soms ook complicaties.

Bij Bas werd het ontdekt nadat hij een jaar met klachten rondliep. “Mijn klachten bestonden uit diarree, buikkrampen, vermoeidheid en gewichtsverlies. Na het proberen van verschillende diëten en het testen van intoleranties was de volgende stap een inwendig darmonderzoek. Toen ik wakker werd uit mijn narcose stond de wereld op zijn kop.” Gelukkig is Bas op dit moment ‘vrijwel’ klachtenvrij. “Bepaalde voedingsmiddelen verdraag ik minder goed. Dit leidt dan tot buikkrampen, opgeblazen gevoel en winderigheid.” Ook ervaart hij vermoeidheid, al vraagt hij zich wel af dit door Crohn komt of door de slapeloze nachten met twee jonge kinderen.

Werk- en gezinsleven

Om de ziekte onder controle te houden, krijgt Bas iedere acht weken intraveneus medicijnen toegediend. Dit vraagt wel enige planning en een werkgever die zich flexibel opstelt. “Vermoeidheid en energie komen en gaan, dit zorgt soms voor lastige situaties. Soms kun je de energie hard gebruiken, en soms heb ik zoveel energie (vooral vlak na mijn therapie) dat ik niet weet wat ik er mee aan moet.” De diagnose en de periode daarna heeft hem op bepaalde vlakken sterk veranderd. Hierdoor is hij zich meer gaan focussen op zijn (mentale) gezondheid, en is zijn leefstijl afgelopen jaren erg veranderd. “Mijn vrouw begrijpt mij goed, maar ze waakt er wel voor dat ik er niet in doorsla. De vermoeidheid is lastig. Omdat we in het buitenland wonen, hebben we geen ondersteuning van familie. We moeten roeien met de riemen die we hebben. Ook mijn vrouw heeft geen eindeloze energie. Hierdoor lopen we vaker tegen onze grenzen aan. Communicatie is erg belangrijk.”

Vrienden

Niet alleen de communicatie met zijn vrouw is belangrijk. Ook het contact met vrienden is waardevol. Gelukkig heeft Bas vrienden waarmee hij erover kan praten. “Ik heb een aantal goede vrienden, in Nederland maar ook hier in Zwitserland, waar ik veel mee praat. Twee goede vrienden van mij zijn zelf ook chronisch ziek. We komen vaak samen, delen onze verhalen en ervaringen.” Hij denkt niet dat er een verschil is in hoe bijvoorbeeld vrouwen de ziekte bleven. “Zelf denk ik niet graag in geslachten. Elk individu is anders. Als man in de zorg begeef ik me ook in een `vrouwenwereld` en heb hierdoor ook minder `mannelijke` contacten en vrienden.”

Koude water training

Naast zijn werk als verpleegkundige is Bas betrokken bij Cold Society. Cold Society is een community/organisatie die gelijkgezinden samenbrengt op het gebied van koude training in combinatie met meditatie en ademhaling. Samen met een vriend heeft hij de Swiss Cold Water Society als Instagram Community opgezet. Inmiddels is hij gecertificeerd meditatie- en ademhalingscoach en biedt hij onder de naam Cold Society training aan voor geïnteresseerden en bedrijven. “Koude water training, meditatie en ademwerk staan voor mij onlosmakelijk in verbinding met mijn welzijn, levensstijl, verwerkings- en helingsproces. Ik heb er persoonlijk en op gezondheidsvlak veel van kunnen profiteren. Ik sta er sterker door in mijn schoenen en kan beter met stressvolle situaties omgaan. Door Cold Society kom in contact met gelijkgezinden en andere mensen met een chronisch ziekte waardoor ik veel informatie en inzicht krijg in mijn eigen proces, en chronische ziekte in het algemeen.”

Chroniek

Ook is Bas betrokken bij het platform Chroniek. Chroniek is ontstaan vanuit onze eigen behoefte om een platform voor zowel zorg- en hulpverleners als (chronisch) zieke mensen te creëren. “Als ervaringsdeskundige, professional in de zorg en als meditatie- en ademwerk coach probeer ik mijn eigen bijdrage hieraan te leveren. Momenteel ben ik achter de schermen door drukte iets minder actief als ik zelf graag zou willen. Om continuïteit te waarborgen hebben we voor nu besloten dat ik twee keer per maand een blog schrijf. In de toekomst hopen we dit verder uit te bouwen.”

Tips voor een ‘betere toekomst’

Bas staat positief in het leven en kijkt zo ook naar de toekomst. “Energie krijg ik van een gezonde levensstijl, veel rust, een positieve mindset, koude therapie, sport, leuke dingen ondernemen met familie en vrienden en mijn familie in het algemeen. Ik probeer me zo weinig mogelijk zorgen te maken, maar blijf wel realistisch. Ik sta niet graag stil, en ben altijd opzoek naar nieuwe mogelijkheden waar ik zelf door kan groeien en andere mensen om me heen kan helpen.” Als tip geeft hij mee: “Blijf dicht bij jezelf en werk aan jezelf. Pak problemen bij de wortel aan en ga bij jezelf na hoe jij je leven kunt verbeteren. Alleen door jezelf kritische vragen te stellen krijg je antwoorden hierop. Zonder vragen – geen antwoorden – zonder antwoorden geen visie – zonder visie geen mogelijkheid op een `betere toekomst`.”

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 15:47:39 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!