• Zoeken
  • Lost Password?
Prikkelarm Rijksmuseum

In alle rust en prikkelarm naar het Rijksmuseum

Heb je altijd al een bezoek aan het Rijksmuseum willen brengen, maar weerhield de drukte van de stad en de vele toeristen je hiervan? Dan is de prikkelarme avondopenstelling voor jou misschien wel dé oplossing. Het Rijksmuseum organiseert een paar keer per jaar avonden voor volwassen voor wie vanwege overprikkeling een museumbezoek tijdens reguliere openingstijden echt niet gaat. Maar ook voor wie sowieso een rustiger bezoek prettig vindt, zijn er mogelijkheden.

Wie, wat, waar?

Vier keer per jaar organiseert het Rijksmuseum een prikkelarme avondopenstelling. De eerstvolgende vindt plaats op zaterdag 25 juni. De tentoonstellingen van de 17e en 19e eeuw van het Rijks zijn dan van 18.00 tot 21.00 geopend. Het licht in het atrium is gedimd, er zijn weinig mensen en het museum is enkel open voor volwassenen. Uiteraard mag je wel een vriend, familielid of partner meenemen. Je wordt ontvangen door hiervoor getrainde gastvrouwen en -heren. Als je de app van het Rijksmuseum downloadt, kun je de gratis audiotour volgen. 

Time out

In de zalen staan bankjes waar je even kunt uitrusten of zittend van de werken kan genieten, maar er zijn ook krukjes (1,7 kg) beschikbaar die je overal mee naartoe kunt nemen, zodat je zelf een geschikt plekje kunt zoeken. Ook kun je gebruik maken van de stilteruimte als je echt even helemaal tot rust wil komen. 

Voorbereiden op bezoek

Het museum heeft aan van alles gedacht om je bezoek zo aangenaam mogelijk te maken. Zo kun je je bezoek vooraf helemaal plannen en uitzoeken wat je te wachten staat aan de hand van het voorbereidingsdocument.

Geen prikkelverwerkingsstoornis?

Geen last van prikkels, maar wil je toch graag genieten van een rustiger bezoek, dan heeft het museum de volgende tips: 

  • De Eregalerij, 17e Eeuw en 19e Eeuw zijn de drukstbezochte ruimtes. Minder druk zijn de 18e Eeuw, de Special Collections, het Aziatisch Paviljoen en de 20e Eeuw. Op de plattegrond zijn de rustige ruimtes in groen aangegeven.
  • Kom in het laagseizoen voor 10.00 en/of na 15.30 om de drukte te vermijden. 
  • Als het toch even iets te veel wordt, breng dan een bezoek aan de prikkelvrije ruimte. In een relaxte stoel en met gedimd licht, kun je weer even tot jezelf komen. 
  • Is je beperking niet direct zichtbaar en kun je daardoor niet lang in de rij staan dan kun je na het laten zien van de hiervoor bedoelde verklaring <link> de lange rij overslaan en direct naar binnen. 
  • Maak gebruik van de bankjes en draagbare krukjes om even op adem te komen.
  • Neem een break in het Café, in het Atrium. Het Café is bereikbaar met de lift en trap en het minst druk om 9.00 uur als het museum opengaat. Ook in het klein café in de Philipsvleugel (geopend van 11.00 tot 15.00) is het vaak minder druk. 

Toegankelijkheid Rijksmuseum

Het hele museum is toegankelijk voor rolstoelen en scootmobiels. Ook loopfietsen zijn toegestaan. Bij de infobalie kun je rolstoelen, rollators, wandelstokken, kinderwagens en opvouwbare krukjes lenen. Op de toegankelijkheidsplattegrond (beschikbaar bij de infobalie) staat aangegeven waar de liften, bankjes, mindervalidentoiletten, etc. zijn.

In de omgeving van het museum zijn meerdere gehandicaptenparkeerplaatsen aanwezig.

Als je niet zelfstandig het museum kan bezoeken, mag je begeleider gratis met je mee naar binnen.  Wel heeft deze persoon een (gratis) toegangskaart en vooraf gereserveerde starttijd nodig. 

Op de website van het Rijksmuseum vind je meer informatie over de speciale avondopenstellingen, de toegankelijkheid en tips voor een rustiger museumbezoek, zodat je met een gerust hart je bezoek kunt plannen. 

Meer informatie:
www.rijksmuseum.nl
https://www.rijksmuseum.nl/nl/zien-en-doen/toegankelijkheid/prikkelarme-avondopenstelling
https://www.rijksmuseum.nl/nl/bezoek/toegankelijk

Lees hier meer Tips & Tricks.

Foto door Václav Pluhař via Unsplash

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 17:47:37 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!