• Zoeken
  • Lost Password?
Carpe Horam

Carpe Horam: Pluk het uur!

Als je al een tijdje chronisch ziek bent, of leeft met een fysieke beperking, dan heb je waarschijnlijk in de loop der tijd behoorlijk wat tips en tricks verzameld die je helpen bij het omgaan met je ziekte. Een tijdje geleden plaatsten wij een oproep of jullie de tip of het advies waar je het meest aan hebt gehad met ons wilden delen. Alet deelt dit keer haar gouden tip: als de dag te lang is, kijk dan naar wat je per uur kunt doen.

Pluk het uur

“Al vrij snel na de diagnose (Lupus & Sjögren) kreeg ik van een vriendin die oncoloog is een stuk over ‘vermoeidheid’. Hierin stond iets geschreven over ‘carpe horam’. Letterlijk vertaald betekent dit ‘pluk het uur’. Dit heb ik als volgt geïnterpreteerd: aangezien een dag soms veel te lang is, is het vaak handiger te kijken naar wat je per uur kunt doen! Op die manier haal je er nog meer uit. Gaat het een uurtje niet goed, geef dan niet meteen de hele dag op, want wie weet is er later toch nog een mogelijkheid om iets te doen. Blijf ook vooral altijd naar die mogelijkheden zóeken. Lukt plan A niet? Bedenk plan B of C of….? En ja, soms wordt het dan toch gewoon plan R (rust). 

Zoek goed uit waar je veel energie van krijgt en blij van wordt. Probeer je dag zo in te richten met die ‘uurtjes’ dat je dát kunt doen.”

Grenzen loslaten

“Als je enorm geniet, durf dan ook eens je grenzen helemaal los te laten en er lekker overheen te gaan. Niet te bang zijn. Ik doe dat bijvoorbeeld weleens als ik mijn (studerende) kinderen weer even zie, als ik ga borrelen met vrienden of ga zingen/optreden. En ja, dat moet je dan wel bezuren, maar het geeft veel mentale energie en die heb je nodig om het leven leuk te houden. Natuurlijk is het wel noodzakelijk tussendoor ‘verstandiger’ te leven. 

Wij hebben onze boot Carpe Horam genoemd. Misschien zegt dat genoeg.

Dit alles neemt niet weg dat ik soms heel slechte dagen heb en dat ik het ook even niet meer zie zitten. Maar ik probeer toch altijd hoop te houden en te denken in mogelijkheden. Voor lekker over m’n grenzen gaan hoef ik mijn best niet zo te doen; dat gaat vanzelf….”

Ps: Een vriendin heeft eens via ‘Wie verdient een liedje?” van Giel Beelen geregeld dat Speelman en Speelman een lied voor mij hebben geschreven met de titel “Ieder Uur”, gebaseerd op het motto ‘Carpe Horam’:

IEDER UUR – Speelman en Speelman

Als je van het licht ineens in ’t donker staat
En je leven onverwacht en hard omslaat
Stop je dan met dromen, omdat het niet meer gaat
Wat doe jij dan?

Als je hoop vervalt en als de wanhoop wint
Jij niet meer gelooft dat het opnieuw begint
Wanneer je zoiets meemaakt en geen uitweg vindt
Wat doe jij dan?

Niets is zeker in dit avontuur
Niets is zeker, bekijk het per uur
Niets is zeker, leef ieder uur
Ook al is je wereld dan nu ingestort
Je moet wel blijven dromen dat het beter wordt
Maar blijf je te lang wachten, kom je tijd te kort
En wat heb jij dan?

Niets is zeker in dit avontuur
Niets is zeker, bekijk het per uur
‘k Weet het zeker, ’t is het beste medicijn
‘k Weet het zeker, zelfs als ik er niet zou zijn
‘k Weet het zeker, leef ieder uur
‘k Weet het zeker, ik geef ieder uur
‘k Weet het zeker, ik pak elk uur
‘k Weet het zeker…

Klik hier voor meer gouden tips.

Foto door Susanna Marsiglia via Unsplash

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 09:55:14 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!