• Zoeken
  • Lost Password?

Doelen stellen en jezelf ontwikkelen als ondernemer

Vaak wordt het begin van het jaar gebruikt om doelen te stellen, waar je dan even hard mee aan de slag gaat, volledige focus op legt en dan na paar weken weer minder mee bezig bent. Zonde! Doelen stellen is niet alleen maar ‘halen, bloed, zweet en tranen’, maar vooral iets moois om naartoe te werken en jezelf als ondernemer te ontwikkelen.

Doelen stellen en ontwikkelen

Een doel stellen kan je helpen om jezelf te pushen, je te helpen ontwikkelen en om je uit je comfortzone te halen. Welk idee spookt er al een tijdje door je hoofd? Nieuwe klanten binnen halen, starten van een podcast of vaker aanwezig zijn op Instagram? Iedereen heeft wel een doel of iets wat je graag zou willen zien of veranderen. Een doel helpt mij om actie te ondernemen. Maar hoe doe je dat?

Doelen stellen in 3 stappen

Bepaal in drie eenvoudige stappen makkelijke doelen:

  1. Maak het concreet: door een doel SMART te maken, maak je het heel concreet. Zo maak je het namelijk: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Wanneer je je doel in één zin kunt formuleren en SMART kunt maken, weet je precies wat je wilt, waar je naartoe wilt en in welk tijdsbestek. Mocht het niet helemaal SMART zijn, geen man over boord, als het je maar houvast biedt. Want als jij niet weet waar je naartoe wilt, hoe weet je dan of je een doel hebt bereikt? Hoe weet je dan waar je naartoe moet werken? Welke stappen je moet ondernemen? 
  2. Benoem: staat je doel? Benoem het! Vertel het aan je partner, familie en vrienden. Zet het doel op de achtergrond van je telefoon en op een papiertje naast je bureau. Zorg dat je er niet onderuit komt. Zo zorg je ervoor dat je constant aan je doel wordt herinnerd. Focus!
  3. Stap voor stap: wanneer je weet wat je wilt en je hebt focus, dan is het zaak om je doel in meerdere stapjes op te splitsen. Kijk waar je nu staat én waar je naartoe wilt? Welke acties moet je uitvoeren of wat heb je nodig om dat te bereiken?

Wil je bijvoorbeeld meer klanten? Dan kan je doel zijn: 

“Deze maand (tijd) haal ik drie nieuwe klanten (meetbaar) binnen.”
Dit doel is dus SMART.

Het is ook realistisch, ik heb het namelijk afgelopen maand gedaan en het is ook acceptabel, het is niet gek om zo’n doel te stellen én te bereiken.

Ik heb het doel benoemd bij mijn moeder en vriend. Zo werd ik automatisch accountable gehouden omdat ik weet dat zij mij gaan vragen hoe het ervoor staat. 

En ik heb gekeken naar wat ik nodig heb. Ik heb ruimte in mijn agenda gepland om sales focus te geven, ik heb mensen in mijn netwerk benaderd en ik heb op social media gezet dat ik ruimte heb voor nieuwe klanten. Ik heb drie stappen gezet om mijn doel stap voor stap haalbaar te maken. 

Zo werd mijn doel in drie stappen makkelijk te formuleren én lukte het mij ook om het doel te halen! Vooral omdat ik ergens naartoe werkte. Als ik had gezegd ‘ik wil nieuwe klanten’, dan was alles vaag gebleven en had ik niets om naartoe te werken. Hoe had ik dan geweten wanneer ik een fles champagne open mocht trekken?? 

Wat als je een doel niet haalt?

Geen man overboord! Wees echt niet te streng voor jezelf. Neem je tijd. Een doel tijdgebonden maken, is vaak fijn zodat het overzichtelijk blijft en je echt actie moet ondernemen. Wanneer je “Deze maand (tijd) haal ik drie nieuwe klanten (meetbaar) binnen” omzet naar “Binnen een half jaar (tijd) haal ik drie nieuwe klanten (meetbaar) binnen”, dan heb je te veel tijd. Je laat vier maanden voorbijgaan en dan ben je je doel allang weer vergeten! 

Maar als het je niet lukt, kijk dan even naar waarom het je niet is gelukt. 

Waren het externe factoren, zoals ziek worden? Veranderden je prioriteiten? Vond je het toch nog een beetje eng? En waarom dan? Was het doel toch nog te groot? Hoe maak je het dan kleiner? 

Mij helpt het altijd om te bedenken: Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan – Pippi Langkous. 

Veel succes! En mocht je er nog niet helemaal uitkomen, voel je vrij om mij een DM te sturen @houhetluchtig! Dan denk ik graag met je mee. 

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!