• Zoeken
  • Lost Password?

5 alternatieve manieren om Nederland te verkennen

Dat we in Nederland van wandelen en fietsen houden is bekend. Er zijn genoeg wandel- en fietsroutes om de mooiste plekjes te ontdekken. Maar niet voor iedereen is wandelen of fietsen een optie. Daarom zet ik vijf alternatieve manieren op een rij, zodat je toch van al dat moois wat ons land te bieden heeft, kunt genieten.

1. E-chopper of elektrische scooter

Met een e-chopper of elektrische scooter kun je op een milieuvriendelijke manier mooie tochten maken. Of je nu een paar uurtjes weg wilt of juist een hele dag wilt toeren. Vanwege het stoere uiterlijk (hoog stuur en brede banden) van de e-chopper zie je er ook nog indrukwekkend uit. Meestal hebben de locaties waar je de scooters kunt huren tips voor mooie routes en fijne tussenstops. Sommige scooters zijn voorzien van navigatie en zelfs een oplader voor je telefoon. Je huurt vaak een elektrische scooter vanaf 25,- per uur per persoon, maar het is ook leuk om dit met bijvoorbeeld met een groepje vrienden te doen. De meeste scooters gaan max 25 km/uur waardoor een helm niet verplicht is. Check wel even of je goed verzekerd ben en of een brommercertificaat of rijbewijs verplicht is. Dat is niet overal het geval. 

Tips voor leuke routes:
-De Achterhoek of Twente 
-De duinen en kust van Zandvoort en Noordwijk tot aan Haarlem: ga op zoek Schotse Hooglanders, herten en ander wild
-De Brabantse Kempen: bekend om gezellige dorpjes en vele terrasjes 
-Historisch Gouda en omgeving: schitterende hofjes, grachten en indrukwekkende historische gebouwen, maar ook Het Groene Hart en de Reeuwwijkse Plassen  
-De Betuwe: vol boomgaarden en fruitbomen
-Omgeving Venlo: Limburgse bossen, uitgestrekte weilanden en langs de oevers van de Maas
-Volendam: de haven, het markermeer en landschappen vol molens 
-Gaasterland, Friesland: plattelandsomgeving en de Elfstedentocht
-De Drentse heide rondom Dwingeloo

2. Varen in Giethoorn

Giethoorn is favoriet bij toeristen en dat is niet voor niks. Het wordt ook wel het Venetië van Nederland genoemd. Vanaf het water heb je mooi uitzicht op de schilderachtige huisjes met rieten daken. Het centrum van het dorp is autovrij. Je kunt er alleen rondvaren, wandelen of fietsen. De meeste van deze huizen zijn omgeven door diepgroene, goed onderhouden gazons, met prachtige bloeiende hortensia’s. In combinatie met de 176 bruggetjes, zorgt dit voor een romantisch plaatje. Kies om Giethoorn te ontdekken voor een korte rondvaart van een uur of een langere van twee uur die ook door het natuurgebied gaat. En als je wilt kan een schipper je vertellen over de geschiedenis en de verborgen geheimen van de omgeving. 

3. Zelf varen in De Biesbosch

Ook leuk om varend te beleven, is De Biesbosch. Nationaal Park De Biesbosch is een beschermd natuurgebied. Je vindt er veel wilgenvloedbossen en kronkelende kreekjes. Het gebied is rijk aan planten en dieren. Met meer dan 300 bevers is de bever het icoon van De Biesbosch. Vanuit vier verschillende locaties vertrekken er bevertochten, waarbij je op zoek kunt naar dit knaagdier. Samen met Staatsbosbeheer wordt er veel aan gedaan om dit mooie gebied te behouden. Je kunt het gebied op verschillende manieren varend verkennen: 

– Elektrisch varen: met een fluisterboot kabbel je geruisloos door het water. Voordeel van de elektrische boot is dat het geen lawaai maakt, geen uitstoot en geen rare geuren geeft. Rustgevend en goed voor de natuur. Daarom zijn de meeste rondvaartboten elektrisch.

-Zelf varen: houd je van iets meer privacy dan kun je ook zelf door De Biesbosch varen. Met bijvoorbeeld een eigen picknickmand mee creëer je zo een romantisch uitje of een gezellig dagje weg met vrienden. Je kunt bij verschillende bootverhuurbedrijven een kano, roei- of fluisterboot huren. Let er in de drukke zomermaanden wel op dat je op tijd reserveert. Maar ook met je eigen boot kun je via het Hollandse diep, de Amer, de Nieuwe Merwede en de Beneden Merwede De Biesbosch binnenvaren. De vaarkaarten en vaarregels van het gebied helpen je met hoe je je op een correcte manier door het gebied beweegt.


4. Met een buggy door de Veluwe

Iets anders dan de e-chopper, maar net zo stoer is de buggy. In een buggy is plek voor twee personen. Je huurt ze bijvoorbeeld op de Veluwe, waarbij je vrijwel op elke route langs een paar hoogtepunten van de bosrijke regio komt. Doe verschillende dorpjes aan en neem een kijkje bij Kasteel Staverden. Een buggy mag bestuurd worden met een geldig rijbewijs B. Afhankelijk van de route die je kiest, krijgt je een kaart met routebeschrijving. 

5. Op ECO-safari door Ameland

Op Ameland kun je een bijzondere safari maken. Met een elektrische terreinwagen rijd je door het natuurgebied op het eiland. Je hebt de keuze uit drie verschillende elektrische ontdekkingstochten door de natuur. De ene tocht brengt je naar natuurgebied de Kooiduinen in het oosten van het eiland. De volgende gaat westelijk, naar het Hagedoornveld en de derde tocht vindt plaats bij Paal17. Dwars door de natuur, over de duinen, langs kwelders, meertjes en de Waddenzee. Tijdens de natuurexcursies krijg je van een gids uitleg over de natuur en de unieke flora en fauna aan de rand van de Waddenzee. Je kunt met maximaal zeven personen aan de safari van ongeveer anderhalf uur deelnemen. Doordat de terreinwagens elektrisch zijn, kun je je nagenoeg geruisloos door de natuur bewegen. 

Informatie:
https://www.dagjeweg.nl/nieuwsredactie/25857/Toer-door-Nederland-op-een-E-chopper%21
https://giethoorn.com/varen/rondvaarten/
https://giethoornvillage.com/nl
https://np-debiesbosch.nl
https://www.bijzonderplekje.nl/eco-safari-ameland/

Meer tips lees je hier.

Foto door Bjorn Agerbeek via Unsplash

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 11:09:57 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!