• Zoeken
  • Lost Password?
Het Koninklijk gezin op Paleis Noordeinde © RVD - Patrick van Emst

Rollende Royalty Reporters op Paleis Noordeinde


Jenny was jaren actief als fotojournalist tot ze in een rolstoel terechtkwam. Ze merkte dat de samenleving helemaal niet zo rolstoelvriendelijk was. Nu is het haar missie om te laten zien dat een rolstoel geen beperking hoeft te zijn. Want, vindt ze: “Als journalist in een rolstoel kun je ook heel goed verslag doen van een evenement of persconferentie, maar m
en moet hier dan wel rekening mee houden.” Deze zomer reist ze met een camper het land door om mensen op leiding- en toonaangevende plaatsen te laten inzien hoe het is om je leven in een rolstoel door te brengen, zodat ze hun beleid en plannen hierop kunnen aanpassen. Daarnaast vindt ze het belangrijk om mede-journalisten te informeren. Hoe kunnen zij meer aandacht besteden aan mensen met een lichamelijke beperking? Onlangs parkeerde ze haar camper op stand, want samen met Chloé, was ze namens Thriving Magazine door de Rijksvoorlichtingsdienst uitgenodigd voor een rondleiding op Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen. Hoe toegankelijk is het werkpaleis van onze koning?

Door Jenny Minnen & Chloé van Dalen 

We stonden nog met onze camper naast het circuit van Zandvoort toen we een prachtig bericht kregen. Dankzij Thriving Magazine ontvingen we een persaccreditatie voor een rondleiding op Paleis Noordeinde en de aangrenzende Koninklijke Stallen. Halsoverkop verlengden we de huur van de camper, zodat we naar het paleis door konden rijden. Heb je ooit een camper van bijna zeven meter in de drukke zijstraten van Den Haag geparkeerd? Nou ik (Jenny) kan jullie vertellen dat Chloé een van de beste chauffeurs is, die ik heb zien rijden. Ze parkeerde het zeven meter lange geval ‘gewoon even’ tussen de geparkeerde auto’s.  We hebben snel de rolstoelen en Chloés elektrische handbike uitgeladen, waarna we hand in hand naar het paleis zijn gecrost. Daar werden we met open armen ontvangen. Telefonisch werden we zelfs achterom door de kleine steegjes naar de achterzijde van het paleis begeleid. 

Thee en tour

We kwamen aan in een marmeren hal met marmeren trappen en pilaren en kregen bij aankomst van de vriendelijke Royal Household een heerlijk kopje koffie uit het prachtige Wedgwood servies. We hebben er extra van genoten. Zeker na de gepassioneerde uitleg over de serviezen. Vervolgens kregen we de mogelijkheid om een Nederlandse of Engelse audiotour te volgen, met een introductie van de Koning. Dit gaf meteen een warm gevoel. De verhalen zijn niet te lang en kun je pauzeren of terugspoelen zo vaak je maar wilt. Fijn was dat er meerdere mensen van de hofhouding rondliepen die al je vragen in detail beantwoordden. 

Toegankelijk en verzorgd

Er hing een heerlijke warme sfeer in het paleis dat ons als rolstoelers meteen deed ontspannen. Het scheelt enorm als je met een glimlach wordt ontvangen en je bijna geen hulp hoeft te vragen omdat dit vanzelf aangeboden wordt.  Ook waren de bordjes met routes en mindervalidentoiletten duidelijk aangegeven. Op de marmeren vloeren lag rood tapijt, waar je makkelijk over kunt rollen. In de binnenmanege van de Koninklijke Stallen was een houten plateau geplaatst. Er is zelfs nog geïnformeerd of ze nog andere dingen konden aanpassen om het voor ons toegankelijker te maken. Alles was tot in de puntjes verzorgd. 

Ik zou het zeker aanraden om Paleis Noordeinde te bezoeken als je ooit de kans krijgt. Het is mooi bijgehouden, alles lijkt nieuw, terwijl bijna alles al meer dan honderd jaar oud is. 

Zelf ervaren?

Paleis Noordeinde en de aangrenzende Koninklijke stallen zijn deze zomer nog twee zaterdagen voor publiek geopend. Volg deze link voor meer informatie.

Het lijkt allemaal nog steeds een sprookje, maar dat een lichamelijke beperking bij ons Koningshuis en de Rijksvoorlichtingsdienst geen beperking is, daar maken we een diepe buiging voor. 

Meer tips voor dagjes weg? Klik hier.

Chloé en Jenny bij Paleis Noordeinde (beeld: Jenny Minnen)

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!