• Zoeken
  • Lost Password?

Sharons tip: Rust, Reinheid & Regelmaat

Als je een tijdje chronisch ziek bent of leeft met een fysieke beperking, dan heb je waarschijnlijk in de loop der tijd behoorlijk wat tips en tricks verzameld die je helpen bij het omgaan met je ziekte. Iedere maand plaatsen we een gouden tip van een van onze lezers. Sharon deelt deze maand hoe zij invulling geeft aan Rust, Reinheid en Regelmaat.  

“Sclerodermie hebben vraagt bij mij om Rust, Reinheid en Regelmaat. Dat zorgt er soms voor dat ik twijfel of ik iets wel of niet moet doen ‘want stel je voor dat ik dan een opvlamming krijg’. Als dat soort gedachten opkomen dan zeg ik hardop tegen mezelf dat ik heus niet meteen in het ziekenhuis beland na een hele dag werken met een feestje erachteraan of een net iets te lange wandeling op schoenen die ik eigenlijk niet had moeten dragen. Ik ken mijn lijf zo goed, juist omdat ik met een aandoening leef, dat ik nu op mijn gevoel vertrouw of ik iets wel of niet kan. Toen ik net ziek werd, was Rust, Reinheid en Regelmaat mijn enige houvast omdat ik mijn lijf nog niet kende, nu is dat mijn basis en is mijn lijf kennen mijn houvast.” 

Genieten bij tegenspoed en verdriet

“Ik ben van nature niet iemand die heel spannende of avontuurlijke dingen doet zoals bungee jumpen, raften of bergbeklimmen. Ik hou niet van snel, hard en hoog, maar ik hou wel van actief zijn. RRR staat bij mij niet voor niet actief zijn of niet spontaan zijn maar uit mijn drie treetjes. Mijn moeder zei ooit: “Zet iets leuks tegenover iets negatiefs of verdrietigs. Je mag genieten, ook als er tegenspoed en verdriet is.” Het helpt mij inderdaad om mezelf te blijven door dat te doen en om mijn emoties niet op te kroppen (1e trede). Emoties laten zien en doorvoelen, is voor mij het stukje reinheid dat ik nodig heb. Ontspanning door afleiding geeft me rust (2e trede). Voel ik spanning dan ga ik iets doen wat niets te maken heeft met wat de spanning veroorzaakt. Hangt er iets boven mijn hoofd waar ik tegenaan hik, bijvoorbeeld een werkklus of thuisadministratie? Dan zoek ik bijvoorbeeld een lekker recept op of wandel ik even naar de winkel voor een boodschap (3e trede). Meestal lukt het daarna wel.” 

Tegeltjeswijsheden

“Regelmaat zit al in mijzelf. Ik hou van structuur in mijn leven. Dat had ik al voordat ik ziek werd en dat is niet veranderd. Dat betekent niet dat ik niet spontaan of flexibel kan zijn. De regelmaat is dat ik trouw ben aan mijn lijf in het zorgen ervoor. Medicijnen, voeding, slaap en sport zijn vaste onderdelen, de bouwstenen van mijn dag. En heb ik een dip, dan trek ik alle open deuren/tegeltjeswijsheden uit de kast: van ‘het glas is halfvol’ tot ‘ zonder wrijving geen glans’. Die gezegdes bestaan al zo lang dat ik ze serieus gebruik als oppepmantra’s.”

Meer tips? Klik hier.

Foto: EKATERINA BOLOVTSOVA via Pexels

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!