• Zoeken
  • Lost Password?

Boekreview: Overlever

In Overlever vertelt Fiona Waddell haar bijzondere verhaal over leven met de zeldzame stofwisselingsziekte CDG. Nadat ze een experimentele en levensreddende levertransplantatie kreeg, was ze klaar om aan haar ‘nieuwe’ leven te beginnen. Maar waarom voelde ze zich niet zoals ze dacht dat ze zich zou voelen? Er was geen blijdschap, maar paniek en angst. Ze was dan technisch gezien beter, maar toch voelde het alsof er een donkere sluier over haar hing. In Overlever beschrijft Fiona de zoektocht naar het laatste puzzelstukje om weer zichzelf te worden.

Het boek begint op het moment dat Fiona op Oudjaarsavond het telefoontje krijgt dat er een nieuwe lever voor haar beschikbaar is. Ze neemt je mee in haar spannende momenten in het ziekenhuis. Zij is de eerste patiënt met CDG die een levertransplantatie krijgt. Zal het lukken? Zal ze het overleven? Indrukwekkend is het fragment waarin ze onderweg naar haar transplantatie in de auto vriendinnen belt om te zeggen dat ze een nieuwe lever krijgt (zal dit hun laatste contact zijn?) en met haar moeder bespreekt hoe ze haar begrafenis wil.

Niet gek

Als na een lange herstelperiode er voor Fiona niks meer in de weg zou moeten staan om haar leven weer op te pakken, klopt er niets. Ze vertelt hoe paniek- , angst-, en woedeaanvallen de overhand nemen. Heftige confrontaties met haar ouders volgen. Daarnaast voert ze discussies met haar artsen om ze ervan te overtuigen dat ze niet gek is en dat de medicatie de veroorzaker is van haar extreme gedrag. Je voelt haar frustratie en leeft met haar mee in de hoop dat de oplossing zich aandient.

Terugblikken

De beschrijvende delen waarin ze haar verhaal vertelt, wisselt Fiona af met reflectiekaders met terugblikken op bepaalde situaties: Wat heeft ze ervan geleerd? En hoe kijkt ze er nu op terug? Maar ook moeilijke termen worden uitgelegd. En ze deelt de berichten die haar moeder naar haar schreef in de periode dat ze in het ziekenhuis lag. 

Dood in de ogen kijken

Zoals ze zelf zegt is de rode draad in het boek steeds weer de dood in de ogen durven kijken om weer te kunnen leven. “Ik beschrijf dat je in jezelf moet blijven geloven. En ook dat je verantwoordelijkheid moet nemen voor je eigen ziekte. Dus als een arts zegt dat hij niks meer kan doen, je dan verder kunt kijken. Ik probeer mensen te inspireren om voor zichzelf op te komen. En deel hoe ik omga met de minder fijne kanten van het ziekteproces.”

Herkenning

Voor mensen die leven met een chronische ziekte zal de strijd die Fiona met zichzelf voert, de frustratie over haar medicatie en de gesprekken met de artsen herkenning opleveren. 

Maar bovenal inspireert het boek om in jezelf te blijven geloven, naar je lichaam te luisteren en voor jezelf op te komen. Het is tenslotte jouw leven.

Meer informatie

Lees het verhaal van Fiona in haar boek Overlever
Lees ook ons interview met haar.
En volgt Fiona op Instagram

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Saturday, 23-Sep-23 10:52:22 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!