• Zoeken
  • Lost Password?

Rita’s tip: Verlaat regelmatig het koninkrijk ‘ziek’, en bezoek vaker het vakantieoord ‘gezond’

Als je een tijdje chronisch ziek bent of leeft met een fysieke beperking, dan heb je waarschijnlijk in de loop der tijd behoorlijk wat tips en tricks verzameld die je helpen bij het omgaan met je ziekte. Iedere maand plaatsen we een gouden tip van een van onze lezers. Rita vertelt hoe ze de balans vindt tussen alles wat bij ziek-zijn komt kijken en leven in de gezonde maatschappij. Haar gouden tip: “Verlaat regelmatig het koninkrijk ‘ziek’, en bezoek vaker het vakantieoord ‘gezond’“. 

Rita: “Met een medepatiënt was ik op weg naar een interview voor het magazine van onze vereniging. Deze collega zat nog in een afrondende fase van het keuringstraject en had een coach. Toen ze daarover vertelde, bleef een van de uitspraken van haar coach me bij. Het advies om met een been in de gezonde maatschappij te blijven staan. Ik vond dat heel mooi en treffend.” 

Project ziek

“Als chronisch zieke word je onbedoeld omringd met zieke mensen en is je dagindeling medisch ingericht. Je gaat naar verschillende zorgverleners en eventueel een hulpverlener, je doet je oefeningen, je neemt je medicatie, etc. Een groot deel van het gesprek gaat daarbij over ziek zijn en beperkingen. Zo wordt het leven nogal een ‘project ‘ziek’’.” 


Been in gezonde maatschappij

“Door zo bewust mogelijk met een been in de gezonde maatschappij te blijven staan, kun je dat wellicht wat uitbalanceren. Het is voor mij in elk geval wel de reden om bij gewone sportclubjes aan te haken. Ook schilder ik wekelijks met een groep amateurs uit de buurt. Verder was ik jarenlang gewoon ‘de moeder van …’. Daarnaast heb ik altijd nog een klein beetje kunnen werken. Op al die plekken ben ik gewoon Rita en dat vind ik fijn.”

Kwaliteiten en persoonlijkheid zijn bepalender

“Ik ben zoveel meer dan mijn ziekte. Gelukkig kan ik dat ook zijn, omdat het qua gezondheid best goed met me gaat. Maar vooral de ‘gezonde’ benadering die andere mensen mij geven, laat zien dat mijn kwaliteiten en persoonlijkheid veel bepalender zijn dan wat dan ook. Door ook in de gezonde wereld te leven, en daar positieve ervaringen op te doen, heb ik een positiever en gezonder zelfbeeld en een groter vertrouwen in de toekomst.”

Meer tips van lezers, vind je hier.

Error validating access token: Session has expired on Sunday, 06-Aug-23 10:06:08 PDT. The current time is Tuesday, 03-Oct-23 16:29:26 PDT.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!