• Zoeken
  • Lost Password?

Handleiding voor een toegankelijk avondje uit eten

Een toegankelijk restaurant is namelijk niet gemakkelijk te vinden en lijkt helaas meer een uitzondering op de regel te zijn. We krijgen vaak te maken met stoepen of trappen bij de ingang, te hoge tafels en stoelen en een ontoegankelijk toilet. Hiermee moet je rekening houden wanneer de zoektocht naar een toegankelijk restaurant begint. Aangezien deze maand al genoeg stress veroorzaakt, geef ik een overzicht van verschillende toegankelijke restaurants in Nederland.

De tijd vliegt voorbij. Het is al december. Een gezellig etentje met familie en vrienden staat vaak op de planning in deze maand. Waar veel mensen zich misschien druk maken over hun outfit of over het eten, zijn er wanneer je een beperking of chronische ziekte hebt vaak meer zaken die zorgen kunnen veroorzaken. Een toegankelijk restaurant is namelijk niet gemakkelijk te vinden en lijkt helaas meer een uitzondering op de regel te zijn. We krijgen vaak te maken met stoepen of trappen bij de ingang, te hoge tafels en stoelen en een ontoegankelijk toilet. Hiermee moet je rekening houden wanneer de zoektocht naar een toegankelijk restaurant begint. Aangezien deze maand al genoeg stress veroorzaakt, geef ik een overzicht van verschillende toegankelijke restaurants in Nederland. Zo kan jij je tijd besteden aan het uitzoeken van een leuke feestoutfit en hoef je je niet druk te maken over of de locatie aan alle eisen voldoet.

Wheelmap helpt je bij het vinden van toegankelijke restaurants

Gelukkig bestaan er hulpmiddelen voor het vinden van een toegankelijk restaurant en hoef je dit niet helemaal zelf uit te zoeken. Zo is er bijvoorbeeld een app genaamd Wheelmap. Via de kaart op deze app kan je locaties bij jou in de buurt checken op toegankelijkheid. Het werkt als volgt: eerst geef je aan naar wat voor locatie je opzoek bent. Dit kunnen bijvoorbeeld restaurants, hotels, onderwijsinstellingen of toegankelijke toiletten zijn. Vervolgens geef je aan hoe toegankelijk de locatie moet zijn, door middel van een filter. Je kan kiezen uit: gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk, gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk met toegankelijk toilet, alleen volledig rolstoeltoegankelijk en alleen volledig rolstoeltoegankelijk mét toegankelijk toilet. Wanneer je een filter kiest, krijg je alle locaties in de buurt te zien die aan de eisen van deze filter voldoen. Als je op een locatie klikt, zie je een korte beschrijving over de toegankelijkheid. 

Toegankelijk Uit Eten gaat voor je op onderzoek uit

Naast handige apps zijn er ook mensen die voor jou uitzoeken hoe toegankelijk restaurants zijn. Een voorbeeld hiervan is Toegankelijk Uit Eten. Judith zit in een rolstoel en test samen met haar vriendin Luana restaurants op toegankelijkheid. Doordat Judith ervaringsdeskundige is en Luana in de zorg werkt, weten zij precies waarop gelet moet letten. Ook hier kun je via een kaart zien welke toegankelijke restaurants erbij jou in de buurt zijn. Door middel van filters kun je opnieuw aangeven aan welke eisen het restaurant moet voldoen. Zoals een mindervalide toilet, een mindervalide parkeerplaats of een rolstoeltoegankelijke entree. Benieuwd naar Toegankelijk Uit Eten? Neem een kijkje op de website.

Een gouden tip voor elke provincie

Groningen:
Restaurant Het Feithhuis zit in een monumentaal gebouw, liggend in hartje Groningen. Maar geen zorgen, er is een toegankelijke ingang en toilet.

Friesland:
In Leeuwarden kun je in het rolstoelvriendelijke café De Bak genieten van street food uit verschillende werelddelen. Daarnaast bevindt het restaurant zich in De Blokhuispoort, een gebouw met een bijzondere geschiedenis. Deze diende namelijk ooit als een gevangenis.

Drenthe:
In Meppel kun je terecht bij restaurant Sukade. Met een mooi uitzicht op het water, een gelijkvloerse ruimte en een toegankelijk toilet heeft dit restaurant alle ingrediënten om er een leuke avond van te maken.

Overijssel:
In Enschede kun je bij restaurant Fellini een tafeltje reserveren. De ingang is rolstoeltoegankelijk en ook is er een toegankelijk toilet. Mocht je na het eten nog niet naar huis willen, dan kun je cocktails drinken aan de bar.

Flevoland:
In Biddinghuizen heb je Restaurant Beachclub NU waar je terecht kan voor een toegankelijk avondje uit met uitzicht op het water. Naast eten kun je hier ook naartoe voor feesten en evenementen. 

Gelderland:
Aan de IJsel een hapje eten kan bij het IJsel paviljoen in Zutphen. Met een rolstoel kom je zonder problemen het restaurant in. Ook binnen is het rolstoelvriendelijk en er is een toegankelijk toilet.

Utrecht:
Handicap.nl raadt het restaurant Rendez Vous in Mijdrecht aan. Je hoeft geen lastige drempels over om binnen te komen en er is een toegankelijk toilet aanwezig. Ook hebben ze een ruim opgezet terras voor wanneer de zon schijnt.

Noord-Holland:
In hartje Haarlem vind je het restaurant Specktakel. Hier kun je genieten van veel verschillende gerechten vanuit de hele wereld. 

Zuid-Holland:
In het mooie Leiden vind je aan de grachten in een monumentaal gebouw restaurant Waag. Toegankelijk Uit Eten heeft dit restaurant bezocht, het is rolstoelvriendelijk en heeft een toegankelijk toilet. 

Noord-Brabant:
Heb je zin in Vietnamees eten? Dan kun je in het centrum van Breda terecht bij restaurant Enjoy Vietnam. Het restaurant heeft geen treden en is rolstoelvriendelijk. Daarnaast is het geen probleem om een paar drankjes te drinken, want het toilet is toegankelijk!

Limburg:
Meer zin in de Italiaanse keuken? In Maastricht kun je aanschuiven bij restaurant L’appettito grand gusto. Ook hier heb je geen last van een ontoegankelijke ingang en is er een toegankelijk toilet. 

Zeeland:

Handicap.nl tipt restaurant Grevelingen in Bruinisse. Met uitzicht op het strand kan je avond eigenlijk al niet meer stuk. Dit rolstoelvriendelijke restaurant heeft ook een toegankelijk toilet, laat de wijn dus maar komen!

Eet smakelijk!

Nu je een overzicht hebt van de toegankelijke restaurants en je weet hoe deze te vinden zijn, zit er nog maar één ding op… Tijd om uit eten te gaan! Veel plezier!

Bronnen:
https://wheelmap.org
https://toegankelijkuiteten.nl
https://handicap.nl/blog/eindelijk-weer-borrelen-15x-rolstoelvriendelijke-horeca/

Meer Eten & Drinken artikelen lees je hier.


Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!