• Zoeken
  • Lost Password?

Soepel de feestdagen door

Met een chronische aandoening zijn de feestdagen niet altijd een feest. Ik vind het altijd spannend hoe ik me deze drukke dagen voel. Ik overschat mezelf regelmatig waardoor ik mij meerdere malen in de problemen heb gebracht. Daarna ben ik vervolgens ontzettend teleurgesteld in mezelf, want voorheen was het allemaal geen probleem. Ook dit hoort bij het leren leven met een levend verlies. Van tevoren weten we helaas niet hoe we ons die dag voelen. Hoe zit het met de energie? Spelen symptomen op? Hebben anderen begrip voor mijn situatie? Durf ik mijn grenzen wel aan te geven? In dit artikel geef ik tips om de feestdagen zo soepel mogelijk te laten verlopen, ook met een chronische ziekte. 

Is mijn planning realistisch?

Herken je dat jouw takenlijst rond die dagen gigantisch lang is? Alles moet perfect. Sommige dingen zijn helemaal niet nodig als ik naar mijn eigen takenlijstje van vorig jaar kijk. Het was bijvoorbeeld echt niet noodzakelijk om de hele bovenverdieping schoon te maken voordat de visite kwam. Kijk eens goed naar je eigen lijstje. Is wat erop staat realistisch en ook écht nodig? Wie kan jou helpen als het niet lukt om het allemaal af te ronden? 

Grenzen op tijd aangeven

De feestdagen draaien om liefde voor elkaar en fijn samen zijn. Maar vergeet jezelf hier vooral ook niet in. Ook jij moet genieten van dit samen zijn. Geef je grenzen duidelijk aan, ook tijdens deze dagen. Geef duidelijk aan als iets te veel van je vraagt. Bijvoorbeeld als je moe bent of als je het toch even over een ander onderwerp dan je gezondheid, inclusief alle adviezen, wilt hebben. Tijdens zulke dagen kan het lastig zijn om je eigen grenzen bij vrienden of familie aan te geven: ‘ik moet even rusten’. Het lijken zulke eenvoudige woorden, maar op zo’n moment is het zo ongelofelijk moeilijk om toe te geven dat het even niet gaat zoals je graag had gewild of zoals het vroeger ging. 

Een uurtje rust doet wonderen

Het is zo moeilijk om geestelijke of fysieke grenzen aan te moeten geven. De reactie van anderen laat ook weleens te wensen over wanneer je je grenzen aangeeft. Mensen zijn niet altijd even begripvol. Want wees nou eerlijk ‘Ga maar even rustig zitten, dan ruim ik het wel op’, is lief bedoeld, maar zorgt niet voor de rust die je nodig hebt. Om dan je grenzen aan te geven en voor jezelf te kiezen, is heel erg moeilijk. Weet jij nu al dat een uurtje rust wonderen gaat doen? Geef het dan alvast aan. Dat uurtje rust kan het verschil maken. 

Geniet van momenten met geliefden

Leren leven met levend verlies is niet makkelijk en tijdens feestdagen soms extra confronterend. Probeer toch te genieten van de momenten die je met je geliefden kan doorbrengen. Liefde is het belangrijkste die dagen. Niet alleen liefde voor elkaar maar ook zeker de liefde die jij voor jezelf hebt. Zelfliefde is het belangrijkst. 

Tips

  • Geef je grenzen aan 
  • Geef aan wat jij nodig hebt om de feestdagen zo goed mogelijk door te komen.
  • Zorg dat je na de feestdagen een paar dagen goed kan rusten
  • Als je een momentje voor jezelf nodig hebt, pak die dan even 
  • Vraag niet te veel van jezelf 
  • Kijk of je to do lijstje realistisch is, vraag eventueel hulp 
  • Wees open en eerlijk over je fysieke grenzen en wensen
  • Niemand is perfect en jij hoeft dat ook zeker niet uit te stralen

Meer Tips & Tricks vind je hier.

Socials

Thriving Magazine is ook te vinden op Instagram en Facebook. Zien we je daar?

error: Content is protected !!